USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині мало вакцинуються від грипу, але ситуація «контрольована»

14 Листопада 2016 11:59
Обласні чиновники звітуються, що панікувати напередодні зими і ймовірної епідемії грипу не варто. А всю критику, яка останнім часом прозвучала, вважають спрямованою кампанією на догоду фармацевтам.

Про це стало відомо під час оперативної наради в голови ОДА сьогодні, 14 листопада.

Так, начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк повідомив, що минулого тижня на ГРВІ захворіло більше 4 тисяч волинян, як і за попередній тиждень. Відповідно до офіційної статистики, епідеміологічний поріг в області не перевищили.

«Спеціалісти розробили алгоритм надання допомоги, передбачили залучення інших дотичних фахівців у разі необхідності. Додатково, за потреби можна перепрофілювати 800 додаткових ліжок для надання допомоги», - пояснив він.

Дезинфікаційні засоби і засоби індивідуального захисту, переконує Ігор Ващенюк у мед закладах області є. Але є проблема з вартісними антибіотиками, які призначають при важких пневмоніях. Лікування таких складних випадків на одного пацієнта вартує близько 3 тисяч гривень в день. Тому, зауважив він, місцевим бюджетам варто передбачити кошти на ці препарати.

Щодо реанімаційного обладнання, то не всі райони мають необхідне обладнаня. Але Ігор Ващенюк запевняє, що в такому разі передбачений механізм транспортування у інші райони. Щодо наркозно-дихальної реанімаційної апаратури, то стан її ще не критичний, але вже треба подбати про їх заміну.

Власне, повідомлення цієї статистики в області спровоковане інформацією, яку озвучив завідувач відділенням пульмонології Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко про те, чи готова Волинь до епідемії грипу. Зокрема, лікар заявив, що в області немає вакцини проти грипу, експрес-тестів, а забезпеченість закладів охорони здоров’я ІІ-ІІІ рівнів Волинської області централізованою подачею кисню, як основного джерела для респіраторної підтримки хворих з гострою дихальною недостатністю, у відділеннях реанімації з ПІТ лише на 33%.

В ОДА тим часом інформували, що на всі заходи, які пропонує медик, потрібно 6,5 мільйона гривень. Однак, начальник управління охорони здоров’я вважають, що не всі ці заходи конче необхідні на Волині. Зокрема, у лабораторії, де здійснюються вірусологічні обстеження, є реактиви для обстеження 45 пацієнтів. Ще області треба всього лиш 7-10 наборів, щоб обстежити хворих лише за показами. А думки про те, щоб всіх тестувати - це затратно і не завжди виправдано.

Щодо вакцини, то торік від грипу вакцинувалося лише 2239 людей, хоча в групі ризику набагато більше волинян. А всі вакцини перебувають у власності приватних фармацевтичних компаній. Одна доза вакцини коштує 150-160 гривень, тож якщо закупити на всіх з групи ризику – це значні кошти. Натомість вакцинація від грипу – добровільна, і є велика вірогідність списання великої кількості вакцини, якщо її закупити для всіх.

Урешті, питання підготовки Волині до епідсезону мають обговорити під час колегії управління охорони здоров’я, де має відбутися «професійна розмова між медиками». А ось розмови щодо ймовірної неготовності Волині до цього голова ОДА вважає «нездоровим ажіотажем, з комерційною і корупційною складовою».

Зауважимо, у лютому цього року епідеміологічний поріг на Волині був перевищений у 2, а в окремих районах і в 4 рази. Захворіли в області понад 160 тисяч краян, що становить 10% всього населення Волині. Перша хвиля грипу коштувала життя десяткам українців. Не вбереглися від смертельного вірусу, який спричиняє пневмонію, й волиняни, у тому числі 4-місячне немовля і завідувач лабораторії Луцької міської клінічної лікарні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus