USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

«Наплив» студентів у луцькі виші ‒ невиправданий, ‒ фахівець

12 Липня 2012 11:46
Куди йдуть навчатися, яким спеціальностям надають перевагу і що отримають після закінчення вишу випускники луцьких шкіл?

Про це в коментарі «ВН» розповіли спеціалісти у приймальних комісіях луцьких ВНЗ та у міському центрі зайнятості.

Так, за підсумками перших днів вступної кампанії 2012-ого року, кількість заяв від абітурієнтів на вступ до луцьких вишів уже вдвічі більша від запланованої.

Майбутні «східноєвропейці»

Відповідальний секретар приймальної комісії Волинського національного університету імені Лесі Українки Андрій Слащук розповів, що в університеті ‒ 46 напрямів підготовки.

Значну кількість заяв, за словами Слащука, абітурієнти подають на «Правознавство», «Фінанси», «Облік і аудит», «Туризм» і «Англійська мова та література». Трохи відстають від них «Географія» та «Історія».

З його слів, є й такі фахові напрями, де хотілося би бачити кращі результати. «Це ті напрями підготовки, які стосуються точних наук», ‒ додав Слащук.

фахівець зауважив, що, за підсумками декількох перших днів вступної кампанії, приймальна комісія ВНУ опрацювала приблизно 6000 заяв. «Трохи більше 10 тисяч заяв приймальна комісія опрацювала протягом усієї вступної кампанії торік», ‒ зазначив він.

Загалом Слащук розповів, що для майбутніх першокурсників є 872 державних місця на денну форму навчання, а це на понад 14% більше в порівнянні з минулим роком. Він зазначив також, що у цьому році державне замовлення є на кожен напрям підготовки. Так, найбільша кількість державних місць ‒ на факультетах «точних наук». «Міністерство дало навіть дещо більше на Фізику і Математику, як ми замовляли», ‒ зауважив він.

У порівнянні з минулим роком, цьогоріч абітурієнти подають документи приблизно рівномірно щодня. «Нема такого надмірного штурму приймальної комісії чи ажіотажу з подачею документів», ‒ коментує фахівець.

Так, документи приймають 45 технічних секретарів. Окрім того, Слащук розповів, що, готуючись до цьогорічної вступної кампанії, залучили 10 додаткових працівників, які займаються прийомом документів у приміщенні так званого «лабораторного» корпусу ВНУ.

«Щодня приймають приблизно 300-400 вступників, які поступають на перший курс», ‒ повідомив він.

Зі слів спеціаліста, виникають труднощі з внесенням даних до Єдиної електронної бази даних абітурієнтів. «Працювали в суботу і неділю», ‒ нарікає він.

Окрім того, до вишу можна подати заяву на вступ в електронному варіанті. Так, завдяки цій можливості абітурієнти вже подали понад 300 заяв. А торік лише 136 електронних заяв прийняли протягом усієї вступної кампанії, ‒ веде далі Слащук.

В «політесі» ‒ наплив екологів

Своєю чергою, відповідальний секретар приймальної комісії Луцького національного технічного університету Валентин Талах розповів, що виш набирає першокурсників на 25 напрямів підготовки.

Найпопулярнішими, з його слів, залишаються економічні напрями і напрями у галузі комп’ютерних наук. Так, на «Економіку підприємства» подали понад 230 заяв, а друге місце із понад 160-ма заявами посідають «Комп’ютерна інженерія» та «Фінанси».

Талах додав, що його здивував «наплив» абітурієнтів на спеціальність «Екологія». Проте, на його думку, це пов’язано з тим, що вступники намагаються потрапити на державну форму навчання.

Загалом же до вузу подали уже понад 4400 заяв, 60% з яких – на денну форму навчання. «Торік до вишу подали 7740 заяв», ‒ додав Талах.

Він розповів, що у приймальної комісії теж виникають проблеми із внесенням даних до Єдиної електронної бази даних. «Дані можна внести лише вночі. Інформацію про вчорашніх випускників вводили до 7-ої ранку», ‒ каже секретар.

Щодо електронних заяв, Талах зазначив, що цьогоріч таким чином документи подали 7% від загальної кількості абітурієнтів. «За нею майбутнє, але її треба шліфувати», ‒ висловив думку фахіець.

«Медичний» відбір: 20 на 1

Про вступну кампанію-2012 розповіла і відповідальний секретар приймальної комісії Луцького базового медичного коледжу Тетяна Тимчук. З її слів, у закладі ‒ великий конкурс. Так, вже за підсумками першого тижня вступної кампанії абітурієнти подали вдвічі більше заяв, ніж за цей же період торік. Мовляв, це пов’язано з тим, що освітній заклад – престижний.

Тимчук розповідає, що кількість поданих заяв уже перевищує план прийому. Так, станом на 10 липня 9-класники подали понад 230 заяв, хоч є лише 120 місць. На таку ж кількість місць розраховують і випускники 11-ого класу із приблизно 700-ами заявами. Вона прогнозує, що до кінця вступної кампанії можна очікувати конкурсу 20 осіб на 1 місце.

Окрім того, Тимчук відзначила, що цього року є дуже багато абітурієнтів з Львівської, Рівненської та Тернопільської областей.

За словами спеціаліста, заклад пропонує навчання за 5 спеціальностями. Найпопулярнішим серед вступників є напрям «Сестринська справа».

Педколеджу абітурієнтів вистачає

Щодо вступної кампанії у Луцькому педагогічному коледжі, то відповідальний секретар приймальної комісії Лілія Боремчук також зазначила, що бажаючих навчатися у закладі, в порівнянні з минулим роком, дуже багато. «На сьогоднішній день уже можемо проводити зарахування, бо у нас абітурієнтів вистачає», ‒ каже Боремчук.

Вона повідомила, що, станом на 10 липня, у коледжі прийняли приблизно 800 заяв. Проте, для випускників 9-го класу є лише 240 місць, а 11-го – 150 місць на денну форму навчання. «Ми готуємо також спеціалістів на заочній формі навчання», ‒ додала Боремчук. Так, цьогоріч заклад зможе прийняти 120 «заочників».

Зі її словами, найпопулярнішою серед 9-класників є спеціальність «Початкова освіта». Туди абітурієнти подали приблизно 300 заяв. Серед випускників 11-го класу лідирує «Дошкільна освіта» з понад 220-ма заявами від абітурієнтів. Аутсайдером залишається спеціальність «Музичне мистецтво».

Приватні виші «оживають»?

Про ситуацію зі вступом до приватних вузів, інформацією поділилася відповідальний секретар відбіркової комісії Волинського інституту імені В’ячеслава Липинського МАУП Ольга Ліборська.

Вона повідомила, що виш пропонує 7 спеціальностей. Так, найпопулярнішими є «Правознавство», «Управління персоналом і економіка праці», «Фінанси і кредит» та «Менеджмент туризму та готельного бізнесу».

З її слів, наразі до інституту абітурієнти подали понад 60 заяв. «У цьому році приблизно в 3 рази більше заяв», ‒ повідомила секретар.

До слова, торік на вступ до приватних вишів подали заяви дуже мало абітурієнтів ‒ нібито через складну демографічну ситуацію. Тож, здається, цього року подібних проблем у них немає.

Всі – на менеджерів

Така велика кількість вступників у 2012 році веде до цілком логічного запитання: «А чи ж зможуть випускники вишів знайти собі роботу після здобуття освіти?»

Про ситуацію на ринку праці у Луцьку розповіла начальник відділу активної підтримки безробітних Луцького міського центру зайнятості Катерина Шкльода.

З її слів, та людина, яка свідомо хоче займатися тим чи іншим видом діяльності, повинна розуміти, що та база, яку дає вищий навчальний заклад, є недостатньою. На її думку, це пов’язано з тим, що для роботодавців, в першу чергу, важливий досвід роботи. «А його під час навчання може здобути лише цілеспрямована людина, яка справді цікавиться професією», ‒ каже Шкльода.

Вона розповіла, що задля цього деякі студенти йдуть «підробляти» за додатковими угодами. «І по закінченню вишу люди, які справді йшли за своїм покликанням, а не просто тому, що батьки порадили чи виш престижний, хоч і без офіційного запису в трудовій книжці, вже мають практичний досвід», ‒ ділиться думками спеціаліст.

На думку фахівця, ще однією проблемою вступників є той факт, що для багатьох з них ціллю у житті є власне навчання. «А головною ціллю для них має бути працевлаштування», ‒ упевнена вона. Втім, за її словами, найпоширенішими для випускників вишів є вакансії у сфері торгівлі. «Потрібно багато менеджерів в усіх сферах», ‒ розповідає Шкльода. Проте на такі вакансії беруть людей із економічною і юридичною освітами.

Катерина Шкльода каже, що для філологів, політологів, випускників факультету романо-германської філології, міжнародних відносин вакансій в Центрі зайнятості майже не буває». Загалом же до Центру зайнятості протягом 2011 року подали 3614 вакансій за спеціальностями, які студенти отримують після закінчення вишу.

Проте, спеціаліст зазначила, що вдвічі більше вакансій Центр зайнятості може запропонувати для тих, хто отримав професійно-технічне навчання. «Нам постійно потрібні слюсарі, столярі, швачки, кухарі. Ми навіть організовуємо навчання за цими напрямами», ‒ додала вона.

Натомість в Центрі зайнятості протягом 2011 року зареєстровано 5780 людей, які мають вищу освіту і 5393 тих, хто має професійно-технічну освіту. «Якщо порівняти, видно, які люди можуть працевлаштуватися», ‒ резюмувала спеціаліст Шкльода.
Юлія ШРАМКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
викладач Показати IP 12 Липня 2012 12:48
Волинська область - одна з найбідніших. Їхати далеко за зароблені на ягодах гроші поліщукам не по кишені. До Києва, Львова, Одеси відправляють своїх чад ті, в кого пилорами. Це й рятує волинські навчальні заклади від тотального недобору. Хоч би та криза протривала, поки я до пенсії дотягну.
1111111 Показати IP 12 Липня 2012 13:52
попердній коментар від викладача плитки певно. настільки примітивний і обмежений.
До одиниць Показати IP 13 Липня 2012 09:32
А ви що думаєте, що викладачі плиток вишів не закінчували? знаю одного особисто, який закінчив ВНУ ім. Лесі Українки за спеціальністю "історія" а вже двадцять років робить людям ремонти.
вчителька Показати IP 13 Липня 2012 19:05
Майбутні «східноєвропейці»!!! Невже і справді НВУ це світить?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus