USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні заборонять російські кримінальні фільми?

12 Серпня 2014 17:50
Заборонити розповсюдження фільмів і серіалів, у яких міститься популяризація російських правоохоронних органів і військ та популяризуються цінності кримінальної субкультури, на законодавчому рівні хоче народний депутат Микола Княжицький.

Відповідний законопроект № 4443а «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» він зареєстрував 8 серпня, повідомляє Телекритика.

Законопроект передбачає додати до закону «Про кінематографію» статтю 15-1, що забороняє поширення таких фільмів і встановлює штраф за кожен випадок такого розповсюдження в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат.

Далі цитуємо статтю повністю:

"Стаття 15-1. Розповсюдження і демонстрування фільмів, в яких міститься популяризація деяких органів держави-окупанта та популяризуються цінності кримінальної субкультури".

1. Будь-яке розповсюдження (показ) в Україні будь-яких фільмів (аудіовізуальних творів), в яких міститься популяризація, агітація, пропаганда тощо будь-яких дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, а також в яких популяризуються цінності кримінальної субкультури, заборонено.

2. Для цілей цієї статті, під розповсюдженням (показом) фільмів розуміється будь-яке оприлюднення аудіовізуальних творів, включаючи художні чи документальні фільми (в тому числі багатосерійні), серіали тощо, в тому числі трансляція, ретрансляція, публічне сповіщення, інші способи передачі в ефір за допомогою радіохвиль (в тому числі з використанням супутників) чи передачі на віддаль за допомогою проводів або будь-якого виду наземного чи підземного (підводного) кабелю (провідникового, оптоволоконного та інших видів), та демонстрація фільмів в кінотеатрах, та в мережі інтернет.

3. Фільм вважається таким, що містить популяризацію, агітацію, пропаганду тощо дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта у випадку, якщо в фільмі наявна принаймні одна з таких ознак:

а) головними героями або персонажами другого плану є співробітники (в тому числі колишні або нештатні) правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, включаючи міліцію, поліцію, військово-морський флот, військово-повітряні війська, внутрішні війська, прикордонні війська, органи, служби державної (федеральної) безпеки тощо;

б) сюжет фільму прямо або опосередковано пов'язаний з будь-якими діями правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, включаючи міліцію, поліцію, військово-морський флот, військово-повітряні війська, внутрішні війська, прикордонні війська, органи, служби державної (федеральної) безпеки тощо;

в) принаймні одним із головних героїв фільму або персонажів другого плану є особа, яка вчинила злочин або має намір його вчинити.

4. Фільм вважається таким, що популяризує цінності кримінальної субкультури у випадку, якщо в ньому наявна принаймні одна з таких ознак:

а) в поведінці та/або діях головних героїв або персонажів другого плану яскраво виражене вороже ставлення до загальноприйнятих в суспільстві норм та цінностей;

б) романтизуються тюремні традиції;

в) демонструється невиправдане насилля, агресивність, жорстоке або цинічне ставлення відносно інших, більш слабких та беззахисних;

г) демонструється зневага до прав власників, що виражається в крадіжках, розбоях тощо, які романтизуються;

5. Загальні критерії, за якими визначаються фільми, що містять популяризацію, агітацію, пропаганду тощо дій правоохоронних органів, збройних сил, інших збройних, військових чи силових формувань держави-окупанта, а також фільми, що популяризують цінності кримінальної субкультури, визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

6. Державні посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, передбачених частиною першої цієї статті, не видаються.

7. Розповсюдження (показ) будь-яких фільмів, зазначених в частині першій цієї статті Закону, тягне за собою накладення на відповідних суб'єктів, що здійснюють таке розповсюдження, штрафу в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат на кожен випадок такого розповсюдження (показу).

Рішення про накладення штрафу приймає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про кінематографію затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері кінематографії.

Штраф сплачується до Державного бюджету України порушником добровільно. У випадку, якщо впродовж 30 днів від дати винесення рішення про накладення штрафу, штраф не був сплачений порушником добровільно, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, звертається до суду з відповідним позовом».

Законопроект передбачає також вказати, що зазначені в цій статті 15-1 обставини стають однією з підстав для відмови у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів (прокатного посвідчення).

Також Княжицький пропонує вказати в законі «Про телебачення і радіомовлення», що не допускається використання телерадіоорганізацій для поширення заборонених фільмів і серіалів, а також покласти контроль за цим на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. У разі виявлення ознак порушень Нацрада застосовує до мовників санкції, а також складає про це відповідний акт та передає його центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії для вжиття заходів, передбачених законодавством.

«Саме на приховану пропаганду ворожих Україні ідей припадає значна частка відповідальності за те, що ряд громадян України готові підтримувати тероризм, чинять перешкоди антитерористичним заходам, паплюжать українські державні символи тощо», - пояснює свою ініціативу народний депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
112233 Показати IP 12 Серпня 2014 18:01
давно пора
олег Показати IP 12 Серпня 2014 18:27
не треба цього робити!
Анонім Показати IP 12 Серпня 2014 19:08
В Україні заборонять американськи кримінальні фільми?
Ирина Показати IP 12 Серпня 2014 20:14
Ненавижу фильмы-чернуху и дебильные сериалы про тюрьмы и воров в законе.
Богдан Показати IP 12 Серпня 2014 22:29
Будемо дивитись "Роксолану" з ранку до ночі Дуже патріотично. Або американські патріотичні фільми про американських патріотів у В'єтнамі, Ірані, Афгані. Ми ще знаходимось на рівні наших братів-приматів, які теж не вміють знімати фільми, запускати в космос ракети, стрибають по гілках, оруть як скажені. Як ми на майданах країни. А хто не скаче, той москаль. Тобто мавпи-наші брати по розуму. Вони скачуть як навіженіі.
Ту Богдан до Богдан Показати IP 13 Серпня 2014 11:30
Скажи мені хоча б один популярний серіал про "мериканських патріотів у В'єтнамі, Ірані, Афгані"??? Американські серіали набагато якісніше чим російські. І вагалі подивившись на твій набір слів, то стає зрозуміло наскільки ти убоге.....
Богдану і богданопод Показати IP 13 Серпня 2014 12:11
Відчуйте в собі людину! Звикайте до якісних продуктів, того ж кіно. Захланні українські телеканали годували вас кінолайном, бо кіном це не можливо назвати. Час відвикати і звикати до якісного. А не можете, то переходьте з борщу на щі, а ложку поміняйте на лаптя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus