USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

«Наша мета – ефективно допомагати людям»: луцький Єдиний комунікаційний центр підтримує українців у воєнний час

31 Березня 2022 13:34
Уже місяць в Луцьку активно працює Єдиний комунікаційний центр для допомоги волонтерам, біженцям і переселенцям. Часто волонтери, які хочуть допомагати бійцям, забезпечувати їх військовою амуніцією, медикаментами, підтримувати переселенців, надавати їм усе необхідне тощо, не знають, як організувати плідну роботу. Комунікаційний центр опікується саме координацією волонтерів та громадськості.

Координатор центру Сергій Рижков розповів Інформаційному агентству Волинські Новини, що коли Росія розпочала повномасштабну війну в Україні, він зустрівся із Луцьким міським головою Ігорем Поліщуком та запропонував створити центр, який буде ефективно працювати.

«За три дні ми організували роботу центру та складу. Луцька міська рада побачила, що ми справді працюємо, тому почала сприяти нашій діяльності. Якщо нам потрібні листи від мера про допомогу за кордон, приміщення тощо, то ми завжди можемо звернутися до нього. Як координатору мені важливо, щоб усе було не просто на папері. Наша мета – ефективно допомагати людям», – каже Сергій Рижков.

У Єдиному комунікаційному центрі працює приблизно 50 людей. Його керівник зазначив, що майже 60% працівників – це переселенці з Києва та Харкова.

При центрі діють кілька відділів, зокрема call-центр, логістичний хаб, або ж відділ виробництва.Також центр створив базу людей, які мають бажання допомагати. У реєстрі вже є близько тисячі охочих. Це водії, перекладачі, юристи та багато інших.

Читати ще: «Якнайшвидше наблизити нашу перемогу»: як у Луцьку працює Єдиний комунікаційний центр

«В основному допомагають активні громадяни та підприємці. Попри те, що бізнес зараз теж страждає, вони не залишаються осторонь. Пропонують нам різну допомогу, можуть дати машину, купити ящик скотчу тощо», – розповідає координатор.

Крім того, програмісти створили для Єдиного комунікаційного центру програму, куди будуть записувати усі потреби військових та громадськості.
«Щодня нам надходить більш як 100 запитів з усієї України. За допомогою цієї програми будемо бачити, що можемо зробити ми, а що – державні органи», – зауважує Сергій Рижков.

За час діяльності Єдиний комунікаційний центр встиг зробити чимало добрих справ. Наприклад, понад 30 міст України отримали гуманітарну допомогу, в тому числі – гарячі точки.
Центр допомагає волонтерам формувати цю допомогу, шукає транспорт та тих, хто може її завантажити-розвантажити й перевезти.

«Ми працюємо таким чином: надаємо продукти тим, хто харчує бійців та переселенців, необхідні медикаменти – волонтерам, які складають аптечки, тканину – людям, які шиють. У них зараз надзвичайно багато роботи, вони не мають часу просто підняти голову, тому ми їх підтримуємо. Допомагаємо в логістиці, в організації якихось процесів.

Також є волонтери, які шиють розгрузки. Вони не отримують зарплату за свою роботу. Ми їм видаємо сухі пайки, щоб вони мали що принести додому», – провадить Сергій Рижков.

Окрім того, за місяць комунікаційний центр розглянув та виконав понад 150 приватних запитів від переселенців та людей, у яких вони проживають. Координатор центру каже, що до працівників call-центру звертаються з різними проханнями. Наприклад, людям потрібні продукти, теплі речі тощо.

Так, Єдиний комунікаційний центр виконав військові (амуніція, генератори, спальники, батарейки, ліхтарики, powerbank) та медичні потреби (медикаменти, інвалідні візки, вітаміни), забезпечив продуктами харчування, одягом, взуттям та засобами гігієни.

Організації, чиї потреби штаб забезпечив за місяць:
Єдиний комунікаційний центр співпрацює з такими волинськими громадами та організаціями:

- Волинський медичний інститут;

- ВО «Меценати для солдата»;

- Ківерцівська громада;

- Колківська громада;

- Локачинська громада;

- Любешівська громада;

- Смілянська громада;

- Підгайцівська громада;

- Боратинська громада.

Також центр взаємодіє з іншими областями України.

Сергій Рижков відзначив, що найефективніша співпраця – з Миколаєвом: «Можна сказати, що з Миколаєвом найкраща співпраця в плані комунікації. Вони працюють дуже чітко та оперативно. У них є спеціальні Google-форми, які ми плануємо зробити і в нас. Також гарна співпраця із Дніпром, Черніговом та Київською областю».

До того ж, Україна отримала майже 700 тонн гуманітарної допомоги від Британії, Іспанії, Італії, Нідерландів, Польщі, Німеччини, Швеції та Бельгії. Координатор Єдиного комунікаційного центру зазначив, що волонтери надсилали чимало листів до цих країн.

На запитання, чи важко бути волонтером, Сергій Рижков відповів: «Морально було б набагато легше, якби ми відчували більшу підтримку від державних органів. Зараз намагаємося налагодити комунікацію з Волинською військовою адміністрацією. Я не розумію, чому, коли вони отримують стільки допомоги, ми маємо таке велике навантаження.

Також у нас є проблема із забезпеченням потреб військових на Волині, зокрема 14-ї ОМБр. Ми не можемо з’ясувати, чим влада здатна допомогти. Поки чуємо тільки загальні фрази».

Як каже Сергій Рижков, зараз людей у Єдиному комунікаційному центрі вистачає, але кожен, хто хоче допомагати, може звернутися у call-центр та розповісти, що вміє добре робити та чим може бути корисним. Вас внесуть у базу даних та за потреби зателефонують.

Можна звертатися за номерами телефонів: 068 99 57 756, 050 63 66 043

Олександра САДОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus