USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Наша мета – зробити місто безпечним», – керівниця муніципальної варти

14 Липня 2020 18:45
Про те, що зроблено у Луцьку для того, аби працювала програма «Безпечне місто», про плани, напрацювання й перспективи у цьому напрямку в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» розмовляли з очільницею департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлією Сиротинською.

На якій стадії програма «Безпечне місто» і які є результати?

Три роки ми боролися за те, щоб функції щодо «Безпечного міста» передали департаменту муніципальної варти, і вже майже два роки ми це реалізовуємо. Було виділено фінансування і ми разом з правоохоронними органами зробили так званий безпечний мікрорайон – 55. За тим, скільки здійснюється крадіжок, викрадень автомобілів тощо, ми визначили, що це буде саме цей мікрорайон. Він дуже молодий, там багато новобудов. Це вже реалізували.

Наступним етапом стало затвердження низки нормативно-правових документів, зокрема тих, що стосуються відеоконтенту, який утворюється за рахунок тих відеокамер, що є, тому що це особиста інформація і громадяни і мають почуватися у безпеці, бути впевненими, що цей матеріал нікуди не зникне, його ніхто не використає у якихось інших цілях.

Наступним етапом і сходинкою для реалізації цієї програми став «Безпечний парк». Зазвичай усі міста завжди залишають парк на потім. Ми знаємо, що наш парк розвивається, його роблять ошатним, він постійно змінюється. Неодноразово ми говорили і на своїх сторінках писали про випадки вандалізму в парку: то ламали, били ліхтарі, то зривали парасольки, то викидали сміття, то ловили рибу тощо.

І ми оголосили закупівлю й проклали все оптоволокно в парку. Це ті невидимі кабелі, якими біжить інформація у центр її обробки, який буде зосереджено на базі департаменту. Зараз в нас уже готові усі проєкти, експертизи, ми будемо оголошувати закупівлю на встановлення цих камер і обладнання. До 1 серпня у нас вже запрацює «Безпечний парк».

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: «БЕЗПЕЧНЕ МІСТО» В ЛУЦЬКУ МОЖЕ ЗАПРАЦЮВАТИ НА ПОВНУ ВЖЕ ЦЬОГОРІЧ

Я розумію, що це не просто якась довгострокова перспектива, ви чітко знаєте, коли це має бути?

Ну приблизно, якщо ми сьогодні оголошуємо, відраховуємо 10 днів, бо є процедурні моменти, підписали контракт і вже працюємо. Нам щастить, до цього моменту в нас був дуже хороший підрядник, який поетапно розробляв або вигравав, наприклад тендери, і справляється з поставленими завданнями навіть трохи швидше, ніж ми очікували. Ми ж закладаємо ризики, як-от погодні умови тощо, це ж все впливає на виконання. Ти ж не будеш камеру чіпляти, коли ллє дощ чи коли мороз. Ми все-таки взимку провели закладку оптоволокна, дуже багато робіт проводили в лютому, тому що була плюсова температура і не потрібно було до квітня чекати.

Нам було виділено субвенційні кошти з обласного бюджету 4,3 млн грн. Усім здається, що якщо було виділено гроші, то за місяць вже можна їх реалізовувати, я теж так спочатку думала, доки не стикнулася з бюрократичною складовою. Для того, щоб їх використати, треба замовити проєкт, пройти експертизи, знайти технагляд, описати згідно з проєктом усі документи, відсканувати, перевірити. Тут в квітні змінилось законодавство щодо закупівель.

Хочеться, щоб це «Безпечне місто» давало великі гарні результати для правоохоронної системи, щоби і лучани почувалися ще безпечніше. Ці кошти можна було пустити знову в оптоволокно, але ми вирішили, що в першу чергу нам треба закрити в’їзди і виїзди з міста, в нас почався карантин і це було актуально, щоб було легше працювати. Так з’явилась ідея за цю частину коштів, які виділено, закрити в’їзди, виїзди в Луцьку.
Ну добре, в’їзди-виїзди закриємо, поставимо камери розпізнавання державних номерних знаків, що далі? Ну, в’їхала ця машина, ти ж її не бачиш далі, ну, виїхала, це результату не дає. У нас з’явилася ідея: якщо заїхала автівка, ми її можемо бачити на світлофорах. Так ми вирішили від в’їздів у місто поставити ще відеокамери на найближчих світлофорах – це уже шматок ділянки буде закритий. І в нас, за попередніми підрахунками, залишалася частина коштів. Перевірили проєкти, виявили, що на трьох вулицях – Володимирській, Львівській і Чернишевського – не покладено оптоволокно своє. Тобто місто буде втрачати кошти, якщо сідати на провайдери і платити за те, що будемо використовувати ті чи ті моменти. Ми вирішили добудувати своє оптоволокно, щоб не втрачати кошти.

Так у нас з того пирога залишається зовсім інший шмат. І ми почали думати, куди ж доцільно використати ці кошти, бо якщо покрити весь проспект Волі, тих грошей не вистачає, весь проспект Соборності закільцювати можна, але це не дасть результату. Наше місто є не дуже великим, у нас мало кільцевих розв’язок, але вони суттєві: Набережна, Перемоги, роз’їзд на мікрорайон ДПЗ тощо. Якщо ми поставимо камери там, то уже якось логічно, наприклад, якщо з Ковельського напрямку ми ведемо зловмисника до найближчого перехрестя, то бачимо, чи автівка поїхала прямо в бік ПАККО, ковельського мосту, чи вона повернула на Чернишевського. А якщо повернула на Чернишевського, значить, виїхати має десь на Набережній, а там у нас теж будуть камери і видно, чи машина піднялася на проспект Волі, звідки вже перекривають камери, встановлені в парку.

Зараз ми працюємо над цілим етапом: це парк, це в’їзди в місто, це світлофор, кільця і прокладання в три основні зони оптоволокна.

Якщо ми говоримо про парк, чи означає це, що коли запрацює ця паркова система, у вас вивільниться принаймні хоча б якась частина працівників? Чи можна буде говорити про те, щоб їх задіювати в якихось інших локаціях?

Це основна функція, тому що зараз в парку двічі на день заступають наші інспектори. Вони чергують з 6:00 до 15:00 і з 15:00 до 24:00. Ми не перекриваємо парк тільки з 24:00 до 6:00, особливо в літній період. Це дасть змогу вивільнити цих двох інспекторів і пустити їх уже на старостинський округ в ОТГ, тому що пан Арчибасов буквально кілька днів тому нам написав лист із проханням скерувати до них інспекторів.

Далі, проаналізувавши таку роботу, буде видно, в яку пору доби є найбільша потреба в тому, щоб чергували інспектори. Ми дуже хочемо це показово зробити, що наш парк стане безпечним, я зараз кажу про факти реалізації наркотиків, закладки. Коли це все буде під камерами, стане видно, хто, що й де колупає і як це можна знайти, хто й що кладе під лавку, можна буде перевірити ці місця. Нині наша мета – зробити цей парк безпечним. Щоб батьки не думали, що їхні діти йдуть в парк щось шукати, щось робити. Звичайно, ніхто це не поборе на 100%, але результат буде, це плюс для міста.

Ви згадали, пані Юліє, про старостинський округ, але ми розуміємо, що життя триває і може статися таке собі солідне збільшення меж нашої міської громади, йдеться, власне, і про інші сільські ради.

Якщо це станеться, ми будемо це робити, вже це обговорювали з керівником групи швидкого реагування, з керівником відділу благоустрою, як це буде працювати, чи є доцільність, наприклад, щоб при тих сільських громадах постійно працював інспектор, і вважаємо, що наразі це недоцільно. Тобто його можна залучати, в нього будуть конкретні завдання і він працюватиме там, де це потрібно.

Думаю, що на поміч у цій ситуації можуть прийти офіцери громади. Але для однієї особи, хай навіть це офіцер із усіма необхідними засобами, і транспортними в тому числі, забезпечити правопорядок у сільській місцевості, звичайно, очей буде недостатньо.

Тому ми про це і кажемо, що зараз будемо працювати над тим, щоб було виділено кошти спочатку для того, щоб прокласти оптоволокно саме у напрямку Луцьк-Ківерці. Це уже дасть якусь безпеку і в плані дорожньо-транспортних пригод, це буде стосуватися і зниження швидкості.

Стосовно офіцерів громади, ми прекрасно розуміємо, що триває другий етап реформи поліції, і всі справи ляжуть на плечі територіальних громад. Дільничних інспекторів відділять від правоохоронної ланки, а передадуть у міста, куди вони підуть – ми розуміємо: у наш міський бюджет. Мають бути створені муніципальні варти. Зараз ми регламентуємось Законом України «Про місцеве самоврядування». Це буде другий етап, який зобов’яже Верховну Раду ухвалити Закон «Про муніципальні варти» і внести зміни в Закон України «Про національну поліцію». І це ляже на місто, це будуть ті функції, які ми робимо, ті люди, які працюють, уже зможуть це робити, тому що навіть адміннагляд за особами, які були в місцях позбавлення волі, теж іде тепер на місця.

До «Безпечного міста» підходимо настільки деталізовано, щоб було видно цю роботу, щоб це давало уже результати, щоб це спрощувало роботу міста, щоб це давало рівень довіри лучан до влади, до правоохоронних системи.

От, наприклад, що дасть автоматизований режим: це отримання так званих листів щастя. Проїхав на червоне – отримай, переїхав дві суцільні лінії, а це грубе порушення, – будь ласка, отримай за правопорушення, це змусить задуматись. Окрім того, в нас дуже багато збивають людей на пішохідних переходах і не тільки, тому що швидкісного режиму не дотримуються. Ці камери будуть усе фіксувати, ми поставимо аналітику і патрульна поліція, сидячи перед комп’ютером, буде виносити ці постанови, ідентифікуючи автомобільний транспортний засіб. І це дасть результат такий, який є в європейських містах.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: «ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ ОФІЦЕР ГРОМАДИ БУДЕ В КОЖНІЙ ОТГ УКРАЇНИ», – НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ПРЕВЕНТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ ВОЛИНІ

Резюмуємо, що ми хочемо отримати?

Луцьк безпечний і ми будемо над цим лозунгом працювати. Створимо ті умови, за яких батьки будуть впевнені у безпеці дітей, які йдуть до школи, за яких люди відчуватимуть, що можна нормально безпечно перейти в тому чи тому місці дорогу, знати, що можеш залишити свою автівку і її там не поб’ють, не подряпають, не вкрадуть, що ніхто не залізе в квартиру, в кишеню, що поменшає шахрайства й розповсюдження наркотиків. Усе це має працювати на одну-єдину систему, яка називається «Безпечне місто Луцьк».

Скажіть, пані Юліє, лучани, якщо раптом потрібно буде, зможуть отримувати інформацію з камер?

Так, вони можуть звернутися за запитом і отримувати конкретну інформацію, яка їх цікавить, але це мають бути конкретні факти, підстави. Особа, яка буде брати відеоконтент, нестиме за його використання кримінальну відповідальність.

І найголовніше: якщо виявлятимемо правопорушника, який шкодить комунальне майно, ми це зафіксували, то таку особу будемо шукати, щоб вона відшкодувала ці збитки, а не місто. Така практика уже діє у всьому світі. Це все буде працювати, я вам обіцяю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
папік Показати IP 15 Липня 2020 09:50
безпечним місто має робити поліція. А ви хоча б за сміттям бомжами дивіться. Для більшого у вас нем ані знань , ні вмінь , ні повноважень.
Лучанин до папік Показати IP 21 Липня 2020 09:49
Можуть робити і муніципали, просто їм треба змінити акцент своїє роботи, бо складається враження, що улюбленим заняттям муніципалів є ганяти бабульок, які привезли відерко вишень продати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus