USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Насірова прибрали, бо носив гроші не туди. Думка

3 Березня 2017 12:54
Главу Держаної фіскальної служби Романа Насірова знімають з посади шляхом активізації кримінальної справи заради перепідпорядкування фінансових потоків від Фіскальної служби в інше русло. Окрім того, на крісло глави ДФС вже є погоджена кандидатура.

Про це «Вестям» сказало джерело, близьке до Кабміну.

«Це готувалося давно, було ясно, що Насіров поповнює не ті умовні «тумбочки», що потрібно. Занадто багато перепадало «Відродженню» (Насірова називали ставлеником лідера групи «Відродження» в Раді, Віталія Хомутинніка)», - сказав співрозмовник видання. - Співпраця з Онищенком - лише зручний привід, в АП вже є погоджена кандидатура на ДФС, це людина з орбіти БПП».

Згідно, з заявами чиновників, глава ДФС завдав державі збитків на суму понад два мільярди гривень. Слідчі мають підстави вважати, що фірми злочинної групи Онищенка не платили ренту до держбюджету. За попередньою інформацією, частково гроші перераховувалися на рахунки ДК «Укргазвидобування» під виглядом доходів від здійснення спільної діяльності.

Нібито саме для цього була отримана розстрочка за рішенням Державної фіскальної служби України.

Відзначимо, що в коментарях «Вестям» незадовго до подій четверга політолог Олексій Якубін говорив про ймовірну спробу змінити керівництво ДФС з боку прем'єр-міністра. «Він хоче змінити Насірова на більш лояльну собі людину, мета - контроль над фінпотоками і можливостями відомства, - вважає Олексій Якубін. - Це - одне зі свідчень конфлікту окремих відомств всередині «фінансової» вертикалі, а з іншого боку це - поділ на групи впливу всередині БПП».

Очевидними проявами конфлікту в публічній площині останнім часом була догана Насірова від Олександра Данилюка за несанкціоновану поїздку в США на інавгурацію Дональда Трампа, а також намір Мінфіну вивести «силову» складову (податкову міліцію) з-під юрисдикції ДФС. В інтерв'ю Данилюк влаштовував Насірова «публічну прочуханку», кажучи про корупцію, побори з бізнесу і інші неприємні аспекти діяльності ДФС.

Менш явні вибухи взаємних звинувачень траплялися і раніше, зокрема, мали місце перепалки на засіданнях Кабміну ще в червні 2016-го, а минулого року в квітні після звинувачень тодішньої глави митниці Одеси Юлії Марушевскої в провалі реформ і Володимир Гройсман висловився про відставку глави ДФС: «поживемо – побачимо».

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧОМУ НАБУ ВЗЯЛОСЯ ЗА НАСІРОВА І ЧИМ ЦЕ ЗАГРОЖУЄ

Показово, що за день до приходу НАБУ Насіров дав інтерв'ю одному з інтернет-порталів, компліментарно налаштованих до ДФС, у якому відповів на претензії Данилюка в частині поїздки в США на інавгурацію Дональда Трампа (пояснив, що взяв відпустку), і, головне, пояснив, з чим пов'язана «прив'язка» його до справи Онищенка: справа стосується відстрочок по податкових платежах для платників, і екс-нардеп отримав таку відстрочку - на думку НАБУ, вона була дана незаконно, а, тиснучи на ДФС, мають на меті «продовжити справу по Онищенку, яка не зростається, і задіяти ДФС, яка не є популярною в суспільстві структурою».

Сам Онищенко, до речі, прокоментував інтерв'ю в Фейсбуці так: «Насіров доступною мовою розповідає, як з нього НАБУ намагається зробити цапа-відбувайла. Каже, що є інститут відстрочки щодо податкових платежів, тобто це узаконена норма, і що «Укргазвидобування» також цілком законно отримало таку відстрочку. Схоже, вже навіть чиновники ... усвідомлюють, яких некомпетентних бовдурів понабирали в НАБУ».

Про причини зацікавленості НАБУ і Насірові та ймовірний розвиток подій, розповів редактор програми «Гроші», креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань Олександр Дубінський. Роман Насіров, згідно його даних, не є конкретно людиною Арсенія Яценюка або Петра Порошенка. «Він близький до Ігоря Мазепи, який займався для Адміністрації президента різними «інвестиційними проектами». І рекомендував Романа як хорошого виконавця і наповнювача партійної каси», - пояснив журналіст.

Дубінский зауважує, причиною візиту НАБУ може бути те, що «виконавець став виконувати занадто багато завдань, і для надто багатьох людей». Тесть Романа Насірова Олександр Голімбовскій нібито просив допомагати, зокрема і у справі Олександра Онищенка. «Тепер, як я розумію, хлопця хочуть відучити від звички вирішувати питання усім підряд, і хочуть замкнути всі фіскальні питання на Адміністрації президента ...» - підсумував Олександр Дубінський.

Зі слів політологів, затримання голови фіскальної служби є чітким сигналом того, що недоторканих більше немає. «Ми стоїмо на порозі великих потрясінь», - заявив політолог Андрій Золотарьов. За його словами, мало хто вірив в те, що НАБУ зважиться на такі дії.

Нагадаємо, у четвер, 2 березня, пізно ввечері представники Національного антикорупційного бюро України нагрянули з обшуками в центральний офіс Державної фіскальної служби. У глави відомства Насірова через обшуки, які відбувалися в ДФС, стався гіпертонічний криз, повідомили адвокати Романа Насірова. З цієї причини він 2 березня вдень ліг в Феофанію.

«Насірова перевозять в третій корпус. Зі слів лікарів, у глави ДФС інфаркт міокарда. Дуже смішно, так як 5 хвилин тому він був у свідомості, а після підозр відразу ж інфаркт. Неймовірний збіг! Хтось дуже не хоче затримання», - повідомляє на своїй сторінці у Facebook журналіст видання "Слово і Діло" Олег Новіков.

Як повідомлялося, начальник четвертого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Сивків заявив, що голова Державної фіскальної служба Роман Насіров підозрюється у вчинені дій, які завдали державі шкоди на суму 2 мільярди гривень. Це пов'язано з рішеннями голови ДФС про розстрочення податкових боргів підприємствам, пов'язаних з народним депутатом Олександром Онищенком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 3 Березня 2017 13:21
якщо такі відстрочки надавались на користь однієї структури або ряду структур, бенефіціаром яких є одна особа або група осіб - це очевидне зловживання владою
Коля Показати IP 3 Березня 2017 13:43
Брехуни вони всі. Всі така доля чекає хто краде живе незаконного знущається над людьми а робить вид що "святий!
Сераховичі Показати IP 3 Березня 2017 15:00
Швидше ,що комусь не доніс або доніс та мало...
Кусто Показати IP 3 Березня 2017 19:12
У всіх хто краде людські гроші рано, чи пізно стається інфаркт!!!!
упс до Кусто Показати IP 3 Березня 2017 22:17
Хіба прищик на с**ці... В якій вони нас мають...
Клим Показати IP 8 Березня 2017 23:23
Логика проста: Продан М.В. кум Гройсмана, а Насиров ставленик серьезных комерсов. Арифметика не сошлась в КМУ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus