USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.86

Наступними можуть бути люди: безпрецедентний штам грипу вражає сотні видів тварин

17 Січня 2024 00:32
Панзоотичний пташиний грип – пандемія серед тварин – вразила близько 320 видів птахів та ссавців, зокрема морських слонів.

Про це пише Washington Post.

Пляжі півострова Вальдес в Аргентині, які зазвичай настільки заповнені морськими слонами, що в цю пору року неможливо прогулятися берегом, були пустими, якщо не брати до уваги сотень туш, що гниють, мертвих дитинчат тюленів, яких клювали чайки.

Замість звичайної какофонії гортанних гудків, що заглушують хвилі під час сезону розмноження, жахливу тишу порушував лише звук кількох морських слонів, що залишилися.

Загалом близько 17 000 дитинчат морських слонів померли там минулого року від пташиного грипу, ставши жертвами безпрецедентної панзоотії (пандемії серед тварин, – ред.), яка вразила близько 320 видів птахів та ссавців.

Читати ще: Пінгвіни в небезпеці: кислотність вод Антарктики подвоїться до 2100 року

За останні декілька років потужний штам пташиного грипу H5N1 поширився між видами та серед популяцій домашніх і диких тварин на всіх континентах, крім Австралії та Антарктиди, перетинаючи світ уздовж міграційних маршрутів птахів.

Поки що випадки серйозного захворювання людей на цей штам грипу рідкісні. Але можливість того, що вірус грипу, що швидко розвивається, набуде здатності передаватися від одного ссавця до іншого – і, зрештою, до людини – змушує вчених турбуватися про те, що цей збудник може перетворитися на нову пандемію.

«Кожен рік, коли цього не відбувається – нам щастить», – сказав експерт Мартін Мендес.

Для птахівників спалах вже спричинив значні економічні втрати: у США постраждали десятки мільйонів птахів.

«Ми ніколи не бачили такого масового поширення вірусу серед диких птахів, і ми ніколи не бачили такого масового зараження диких ссавців», – сказав Рон Фуш’є, вірусолог з Медичного центру Університету Еразма в Нідерландах.

Вчені вперше виявили попередника цього штаму грипу у комерційних гусей на півдні Китаю 1996 року. Протягом наступних декількох років він поширився на птахофабрики в регіоні, іноді з’являючись у диких птахів у межах досяжності заражених ферм.

Потім, 2005 року, близько 1500 диких гусей і чайок впали замертво в заповіднику, що охороняється, на північному заході Китаю, далеко від пташників. Вірус проник у популяцію диких птахів.

Звідти вірус швидко поширився Азією, Африкою та Європою, виникаючи у вигляді сезонних спалахів. Але лише після генетичних змін, які дозволили патогену поширитися серед перелітних птахів приблизно 2021 року, кількість спалахів різко зросла, і вірус став глобальним, утвердившись у Північній Америці того ж року та у Південній Америці наступного.

Відтоді кількість загиблих приголомшує: в Ізраїлі загинуло близько 5200 журавлів, у Греції – понад 2200 кучерявих пеліканів, у південно-східній Європі – близько 40 відсотків видів. Не стало приблизно 20 000 сендвічових крачок у Європі та 17 відсотків популяції північно-західної Європи, що гніздиться. У Шотландії загинуло понад 18 тисяч білощоких гусей. І десятки тисяч олуш у Канаді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus