USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Нацбанк увів в обіг пам'ятну медаль, присвячену містам-героям Київщини

5 Грудня 2022 20:24
Національний банк з 5 грудня увів в обіг пам'ятну медаль «Київщина. Міста-героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь» тиражем у 100 тис. штук.

Про це повідомляє Укрінформ.

Пам'ятна медаль присвячена стійкості, витримці та героїзму громадян і вшануванню пам’яті загиблих. Після російського вторгнення 24 лютого 2022 року Ірпінь, Гостомель, Буча та інші населені пункти в передмісті Києва стали зоною інтенсивних боїв. Колони бронетехніки і повітряний десант російської армії з метою оточити Київ захопили населені пункти столичного регіону, де завдали значних руйнувань житла, інфраструктури та вчинили масові воєнні злочини проти цивільного населення.

2 квітня 2022 року завдяки спільним діям, професіоналізму, героїзму усіх складових сил оборони та допомозі місцевого населення Київщина була звільнена від російських загарбників.

На аверсі медалі розміщено: угорі малий Державний Герб України, праворуч від якого написи 2022/Україна. У центрі на дзеркальному тлі – стилізовану композицію, сформовану з мап міст Київщини – Гостомеля, Бучі, Ірпеня, які в поєднанні нагадують форму серця. Угорі праворуч від композиції – ворожий десантник з простріленим парашутом. Угорі композиції – легендарний літак «Мрія». У центрі – дзеркальна сльоза. Унизу ліворуч – стилізована квітка як символ відродження життя. Ліворуч від центральної композиції – стилізовані вікна будинків, праворуч – кулі, що летять, унизу напис: Київщина/міста героїв та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Композицію аверсу доповнюють зображення, що символізують рани як свідчення фізичних і моральних страждань, завданих українцям окупантами: дзеркальна (ліворуч над вікнами), «зашита» рана (праворуч над кулями), рана «зашита» елементом національної вишивки (ліворуч під вікнами); унизу праворуч – елемент національної вишивки, що символізує загоєння ран та відновлення.
На реверсі медалі на дзеркальному тлі зображено дівчинку на гойдалці, у якої під час «польоту» розривається стрічка для волосся, що символізує перерване життя; унизу праворуч – відбитки брудних чобіт ворога, який вторгся в мирне життя українців; ліворуч – птах як символ продовження життя (біля дівчинки); стилізоване місто (угорі); ліс; прострілена «ріка життя» (унизу).
Художник – Марина Куц.

Нагадаємо, 19 листопада на центральній площі вільного Херсона відбулася презентація першої пам’ятної медалі із серії, присвяченої містам героїв, – «Херсон – місто героїв».

Також НБУ на знак поваги до героїв, захисників та мешканців Маріуполя випустив пам’ятну медаль «Місто героїв – Маріуполь».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus