USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Науковець пояснив, чому потрібно носити маски на вулиці

25 Березня 2021 07:40
Старший науковий працівник відділу фізики біологічних систем Інституту фізики НАНУ Семен Єсілевський вважає виправданою вимогу носити маски на вулицях.

Про це він написав у Фейсбуці.

«Справа в тому, що британський штам набагато заразніший, ніж «дикий» минулорічний. Він передається значно легше і навіть швидкоплинні контакти з носієм зараз набагато небезпечніші, ніж раніше», – вважає Єсілевський.

Він зазначив, що на пожвавленій вулиці неможливо дотримуватися вимоги з дистанціювання. «За пару хвилин на вас встигнуть дихнути з десяток людей з досить близької відстані. Так, контакти швидкоплинні, по декілька секунд, але їх багато. За такої фонової захворюваності, як у нас зараз, імовірність бути «обдиханим» носієм є дуже істотною», – вважає він.

Читати ще: Інкубаційний період зменшився до 1-3 днів, – Степанов про британський штам коронавірусу

Також учений звертає увагу на утворення «буферних зон» біля входів у приміщення. Якщо маски є обов’язковими всередині приміщень і не обов’язкові зовні, то люди зупиняються біля дверей, щоб зняти або надягнути маску. В таких скупченнях підвищується ризик інфікування. Як приклади вчений наводить «передбанники» магазинів, вестибюлі метро, під’їзди.

«По-третє, банально набагато простіше виробити звичку «перед виходом за поріг квартири надягнув маску, по приходу додому – зняв», ніж пам’ятати, що треба заздалегідь натягнути її перед будь-яким скупченням людей всередині або за межами приміщення. Ресурс уваги людини дуже обмежений і не варто його зайвий раз випробовувати», – наголосив Єсілевський.

Водночас він вважає, що під час прогулянки на самоті в парку маска не потрібна. «Але тут ключове слово – на самоті», – написав Єсілевський.

За його словами, в умовах міста вимога носити маски повсюдно за межами приватної квартири є цілком виправданою.

Раніше Кабінет Міністрів заборонив перебувати без масок або респіраторів у місцях загального користування в регіонах, віднесених до червоної зони епідемічної небезпеки.

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що поліцейські штрафуватимуть громадян за відсутність маски у громадських місцях тільки після ігнорування попередження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Памперс Показати IP 25 Березня 2021 07:57
Про мене забули. Слуги мають подати приклад.
ВІРУС Показати IP 25 Березня 2021 09:14
ЩО ЗА НАУКОВЕЦЬ?ДЕ КУПИВ НАУКОВИЙ СТУПІНЬ.ХАЙ ПРОЙДЕ МЕДИЧНУ КОМІСІЮ....
103 Показати IP 25 Березня 2021 10:29
100% він правий!!! Зараз в Україні існує така тенденція, що ніхто нічого нікому не буде давати чи робити, всі тільки намагаються один одного підставити або обідити. Виживай, хто як може та як хоче. І ніхто мені не заборонить носити маску, навіть в туалеті чи на вулиці. А той хто до цього ставиться скептично, що на вулиці маска не потрібна, нехай сходить до церкви. Ті читачі, хто тут пишуть, що на вулиці чи у громадському місці маску не треба одягати вони від лукавого і бажають людям зла!!! Ці люди хочуть, щоб в Україні чим побільше громадян хворіли коронавірусом.
Внук до 103 Показати IP 25 Березня 2021 11:12
Ото тебе плющить
До 1ї3 Показати IP 25 Березня 2021 11:21
Якщо ти вчився у школі,мусиш розуміти: макове щерня без проблем пролетить у відчинене вікно, так само і коронавірус, без проблем проникне крізь тканину маски. А,звичайно, носити маску закон не забороняє,можеш навіть у ній спати,якщо це тебе заспокоює.
Цікаво Показати IP 25 Березня 2021 14:25
А той "науковець" взагалі уявляє яка кількість бактерій та різних збудників збирається на зовнішній стороні маски під час дихання людини? А тепер давайте туди додамо ще й коронавірус. І чим ми будемо дихати? В толковому словнику є визначення цим діям. Ніхто озвучити не хоче?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus