USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Науковці зняли надзвичайно рідкісного дельфіна із «великими пальцями». Який він має вигляд

13 Грудня 2023 00:18
У липні 2023 року в Коринфській затоці було помічено дельфіна із деформованими плавцями, схожими на великі пальці. На думку експертів, він, ймовірно, набув генетичного дефекту під час розвитку в утробі матері.

Про це пише livescience.com.

Дослідники з Інституту дослідження китоподібних Пелагос двічі помітили дельфіна цього літа під час досліджень із човна біля берегів Греції. Попри незвичайний зовнішній вигляд плавців, тварина «плавала, стрибала та гралася» з іншими дельфінами, розповів Олександрос Франціс, науковий координатор та президент Центру досліджень китоподібних Пелагос.

«Це було вперше, коли ми побачили цю дивовижну морфологію плавців за 30 років досліджень у відкритому морі, а також у дослідженнях, спостерігаючи за всіма викинутими на берег дельфінами вздовж узбережжя Греції протягом 30 років», – зазначив він та додав, що це був смугастий дельфін.
Незвичайний плавець загалом не схожий на хворобу, сказав Франціс. Натомість, за його словами, це може бути вираження деяких рідкісних і неправильних генів, що виникли внаслідок постійного схрещування.

Читати ще: У Великій Британії знайшли рештки величезного динозавра. Довжина черепа – 2 метри

Ліза Купер, доцентка кафедри анатомії та нейробіології ссавців у Медичному університеті Північно-Східного Огайо, згодна, що дефект дельфіна, ймовірно, корениться у його генах: «Я ніколи не бачила плавців китоподібного такої форми. Враховуючи, що дефект спостерігається як у лівому, так і в правому плавці, це, ймовірно, результат зміненої генетичної програми, яка формує плавці під час розвитку».
У китоподібних – групи морських ссавців, куди входять кити, дельфіни і морські свині – розвинулися окремі передні кінцівки з великою кількістю фаланг чи кісток пальців порівняно з іншими ссавцями. Ці кістки організовані в людські «руки», укладені в плавці з м’яких тканин, каже Бруна Фаріна, аспірантка, що спеціалізується на палеобіології та макроеволюції в Фрібурзькому Університеті в Швейцарії.

Читати ще: У Румунії знайшли новий вид карликового динозавра завдовжки 2 метри

Це означає, що дельфіни мають великі пальці, хоча вони не такі помітні, як у нас, і приховані плавцями, зазначила Фаріна.

На відміну від людей, чиї пальці в утробі матері зливаються і клітини яких відмирають ще до нашого народження, клітини накопичуються навколо кісток передніх кінцівок дельфінів, утворюючи ласти, каже Купер. «Зазвичай у дельфінів пальці розвиваються всередині плавців, і клітини між пальцями не відмирають», – сказала вона.

Але у дельфіна, сфотографованого в Коринфській затоці, схоже, відсутні пальці і частина тканин, які зазвичай їх покривають. «Мені здається, що клітини, які зазвичай утворювали еквівалент нашого вказівного та середнього пальців, відмерли внаслідок дивної події, коли плавець формувався, коли дельфін ще перебував в утробі матері», – сказала Купер.

Однак великий та четвертий пальці дельфіна залишилися. «Великий палець у формі гачка може мати всередині кістку, але він безумовно не рухливий», – зазначила Купер, додавши, що в жодного китоподібного немає рухливих великих пальців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus