USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Навіщо у Росії вигадали «брудну бомбу» і всім телефонують: військові експерти розповіли

26 Жовтня 2022 09:14
На тлі заяв вищого керівництва Росії про те, що Україна нібито готується використати «брудну бомбу», від ворога варто очікувати провокацій навколо цього питання.

Про це в коментарі ТСН.ua розповів військовий експерт Петро Черник.

«Все, що вони говорять, цим випробовують світ і нас. З’ясовують, як далеко вони можуть зайти. Вивчають реакцію на цю потенційну провокацію, яку, начебто, зроблять українці. Прораховують, чи готові вони піти на такий крок, – каже Петро Черник. – Якщо перекладати ці слова з воєнно-стратегічної точки зору, то можна сказати наступне: вони у відчаї, не можуть знайти вихід, випробовують всі інструменти. Водночас усвідомлюють, що класичних воєнних інструментів у них вже немає».

Резюмуючи, Черник каже, що ставка росіян в цьому питанні зроблена на те, чи можна відважуватися на застосування такої бомби, чи буде від цього коефіцієнт корисності, чи прийме це світ.

«Ми не знаємо змісту розмови Шойгу з іноземними міністрами оборони, але я можу її аналітично обчислити. Російському міністру Шойгу пояснили про те, щоб росіяни не зробили, у них нічого не вийде», – каже Черник.

До цього експерт додає, що «фабрика фейків» у Росії працює досконало: «Чому вірять дуже великій брехні? Це називається феномен Геббельса – чим більша брехня від органів державного управління, тим більше в неї вірять».

На запитання про те, чи є у Росії «брудна бомба», Черник відповів так: «Така бомба – це не технологічний виріб. Все, що є шкідливим для навколишнього середовища і підривається звичайною вибухівкою – це і є «брудною бомбою».

Своє чергою, військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко в діях Росії вбачає шантаж. «Ми вже неодноразово бачили, що Росія використовує елементи терору й шантажу. Зараз ми спостерігаємо, що відбувається ще один сценарій шантажу. Вони розраховують, що світ буде наляканий латентною погрозою та буде тиснути на Україну. Тиснути для того, щоб ми йшли на переговори з Росією і відбулася пауза в війні. Росії ця пауза необхідна для накопичення людського та технічного ресурсу», – каже Коваленко.

Читати ще: «Спроба залякати Захід»: аналітики ISW – про заяви Шойгу щодо «брудної бомби»

Водночас він звертає увагу на те, що заява про «брудну» бомбу – не єдина за останній час. Наприклад, нещодавно росіяни заявили про те, що, начебто, ЗСУ мають намір вдарити по дамбі Каховської ГЕС.

Як зазначили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, «брудна бомба», про яку останнім часом стали багато говорити в Росії, є сумішшю вибухівки і радіоактивних речовин, вона не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення на певні території, тому у випадку її застосування українцям треба перебувати в укритті.

««Брудна бомба» – це суміш вибухівки, наприклад динаміту, і радіоактивних речовин. Не слід плутати її з ядерною зброєю і вибухом на АЕС. «Брудні бомби» ще називають «зброєю терористів», бо вони в першу чергу – інструмент залякування».

Центр стратегічних комунікацій вважає малоймовірним застосування «брудної бомби» проти українців, але наголошує, що росіяни – терористи, тому до загрози ядерних провокацій треба ставитись серйозно.

Наголошується, що «брудна бомба» не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення в порівняно невеликих кількостях і на обмежені відстані. Її головною небезпекою є сам вибух, від якого можуть загинути чи постраждати люди.

У випадку застосування «брудної бомби» українцям необхідно пройти в укриття, залишатися там і слухати подальші вказівки від органів влади, ДСНС чи поліції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лікар Показати IP 26 Жовтня 2022 10:05
А в росіян іншої бомби і не має
Молодий до лікар Показати IP 26 Жовтня 2022 10:44
Нібито є. Дивився порівняльну таблицю країн, яки мають ядерне озброення
Анонім до Молодий Показати IP 26 Жовтня 2022 14:21
Ага, "нібито"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus