USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Навіть якщо ми підпишемо найпотужнішу угоду, Росія через два роки може повернутися, – Зеленський. Інтерв'ю

5 Квітня 2022 11:41
Президент України Володимир Зеленський заявив, що гарантії безпеки потрібні, але навіть якщо ми підпишемо найпотужнішу угоду, Росія через два роки може повернутися.

Про це він сказав 5 квітня під час інтерв’ю українським ЗМІ, передає ТСН.

«Армія повинна бути, яка спроможна захищати нашу державу. У нас є позиція, вона спільна з головнокомандувачем і ми розуміємо, що ми робимо. Ми розуміємо, що навіть якщо ми підпишемо найпотужнішу угоду, Росія через два роки може повернутися. І, якщо ми з вами приймаємо це, то відповідно так і діємо. Я знаю, що Давид (Арахамія, – ред.) на переговорах передавав, що ми не віримо. Тому, коли ми будемо говорити про ті чи ті речі щодо обороноздатності нашої держави, ми одразу говоримо, що ми будемо будувати таку державу, яка спроможна захистити себе сама... Гарантії безпеки нам потрібні. Є багато деталей, про які я не хочу говорити, тому, що до них далеко», – зазначив Зеленський.

Також Зеленський заявив, що попри звірства, які чинили окупанти на наші території, переговори з Росією будуть тривати, аби змусити винних відповісти за свої злочини.

«Проблема «хочеться мені чи не хочеться» (проводити перемовини з РФ, – ред.) стояти не буде. Питання тільки наскільки ти міцним будеш за столом перемовин. А це залежить від важливих пунктів. Просто на сьогодні сказати «давайте ні про що не будемо сьогодні говорити» – позиція найлегша. Найскладніше – говорити, що вони зробили, визнати їх ворогом, знати, що це конкретна війна Росії проти України, визнати, що це геноцид», – наголосив глава держави.

Він підкреслив, що РФ повинна понести покарання за все, що зробила з українськими містами і людьми.

Читати ще: Розстрілювали, ґвалтували та катували: у мережі знайшли фото рашистів, які чинили звірства в Бучі

«І при всій позиції (Україна має) знайти можливості для того, щоб зустрічатися і на цій зустрічі знайти вихід з цієї ситуації і при цьому виході не втратити свою територію. Я вважаю, що треба ставити собі таку планку, а там – буде, як буде. Може так статися, що й не буде зустрічі», – сказав Зеленський.

Президент також наголосив, що Україна та Росія мають різні позиції щодо майбутнього Донецької та Луганської областей у переговорах про припинення війни.

«Росія має своє бачення Донбасу, а ми маємо своє. Тому у мене була проста пропозиція. Я вважаю, що ми не зможемо домовитись одразу по всіх пунктах (про переговори, – ред.). Це неможливо, якщо навіть у нас будуть перемовини. Неможливо. І якщо сторони хочуть закінчити війну, а сторони тут – вже не тільки сторони війни, це ми і Російська Федерація, це вже й західні наші партнери. Вони всі учасники в цьому. Тому що вони будуть гарантами безпеки.

Тому я і кажу, що якщо всі сторони хочуть, щоб війна в Україні закінчилась між Росією і Україною, то всі повинні над цим працювати, щоденно», – сказав президент.

Крім того, він зауважив, що тих пунктів, з якими прийшла Росія на перемовини, всі зрозуміли, що їхні ультиматуми виконувати ніхто не буде.

«Є актуальні питання – питання гарантій безпеки, для нас там є важливі пункти – хто ці люди, наскільки це буде виконуватися. Все це обговорюється на рівні радників та лідерів цих держав. З Польщею почали цю роботу, Італія хоче доєднатися. Перший етап – коло цих гарантерів і що вони готові нам гарантувати. Поки що ми не отримали перелік тих країн, які готові 100% включитися за нас.

Поки що всю цю історію ми не склали, бо не було зустрічі з нами усіх радників, окрім зустрічі з РФ. Цієї зустрі в Україні ще не відбулося. Якщо це відбудеться, тільки тоді з розумінням цих гарантій безпеки, ми зможемо продовжувати цей перший кейс перемовин», – сказав Зеленський.

Також він додав, що пункти Росії, щодо денацифікації та демілітарізації взагалі не розглядають.

Президент також зазначив, що на Донбасі зараз йде скупчення військ РФ.

«Однозначно, там немає ніякої іншої мети, ми чітко це розуміємо. І тут великої стратегії у Росії нема. Вони не зайняли цю частину, вони хочуть зайняти Донбас. Донбас і південь країни, і коридор до Криму, і Херсонську область, і Запорізьку область. Нам зрозуміло, що вони роблять. Для того, щоб їм це вдалося, вони битимуться за Донбас. Маріуполь для нас – життя, місто, а для них – це медалька, яку вони хочуть повісити собі на груди», – підкреслив Зеленський.

Як наголосив Президент України, немає впевненості у тому, що Білорусь відкрито не вступить у російську війну проти України.

Читати ще: Українська ППО знищила три крилаті ракети, запущені двома винищувачами із Білорусі

«Кожен лідер повинен слухати свій народ. Ми можемо дивитися на того ж самого Лукашенка. На жаль, ситуація така, яка є між нашими державами. На жаль, ракети летіли від нього. Він прекрасно це розуміє. Але які там кроки він робив, щоб не вступити повністю у війну. Не факт, що не увійде, не факт, що не вступить. Ми цього не знаємо до кінця, війна не закінчилася. Ми цього не знаємо», – зауважив глава держави.

Зеленський наголосив на тому, що народ Білорусі проти війни з Україною. «Якщо наводити трагічну статистику, то можна побачити, що у білорусів відношення набагато краще до українців, ніж у Росії. Це правда».

В інтерв’ю Володимир Зеленський також розповів, що перемогою у війні Росії проти України можна вважати повернення до тієї точки, яка була станом на 23 лютого 2022 року, а також чітке розуміння подальших перемовин щодо тимчасово окупованих українських територій.

«Я вважатиму перемогою і збройних сил, і народу, і дипломатії, і цілого суспільства, якщо ми першу частину будь-який домовленостей, які стануться, або які не стануться, що там буде в майбутньому – ніхто не знає, але якщо ми відіб’ємо всю нашу державу до тієї точки, про яку я сказав (станом на 23 лютого, до початку повномасштабного вторгнення РФ, – ред.). І будемо мати хоча б розуміння, про що ми будемо говорити наступний час про тимчасово окуповані території – я вважаю, що це перемога», – сказав Зеленський.

Також він розповів, якою бачить Україну після перемоги у війні з Росією. За його словами, у наші державі на першому місці стоятиме безпека.

«Яка буде Україна? Точно не така, яку ми хотіли з самого початку. Це неможливо. Абсолютно ліберальна, європейська – вона такою не буде, наша Україна. Вона точно буде такою, як міцність кожної хати, кожної домівки, кожної людини. Я думаю, що всі наші люди стануть нашою великою армією», – зазначив Зеленський.

За його словами, питання безпеки в Україні найближчі десятки років буде головним. Президент припустив, що військові ймовірно стоятимуть навіть на входах до шкіл, кінотеатрів та супермаркетів.

Зеленський підкреслив, що Україна майбутнього буде цілком демократичною, бо авторитаризм в нашій країні неможливий.

«Держава буде такою, якою її зробила Російська Федерація. Абсолютно демократичною. Авторитарна держава – неможлива в Україні. Авторитарна держава програла б Росії. Тому що люди знали, за що вони боролись. Вони виходили і боролись не за «портрет», вони боролися за свою домівку, вулицю, дитину. Таке може бути лише у вільній, демократичній державі», – сказав Зеленський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Green Показати IP 5 Квітня 2022 14:32
То напрошується запитання, "а для чого оті перемовини"? Для чого розповідати про якісь поступки мордору створуючи ще більше напруження в суспільстві, яке вже без того розлючене і на межі вибуху?!!! Для чого проштовхувати "капітуляційні наративи" подоляками, абрахаміями? Суспільство вже так розколюється через оті перемовини.. Для чого блокувати проукраїнські канали, тільки тому що вони розказують можливу ситуацію на кілька кроків наперед? Чи це такі плани у влади-підписати зараз що небуть, щоб потім втратити Україну?!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus