USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Найбільш ускладнений рух на «Ягодині». На польсько-українському кордоні в чергах – близько 3300 вантажівок

8 Грудня 2023 13:24
На польсько-українському кордоні перебуває близько 3300 вантажівок, триває блокування руху на чотирьох пунктах пропуску.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко, передає Укрінформ.

«На жаль, ситуація на українському-польському кордоні з пропуском вантажівок практично не змінюється. Блокування руху на 4 напрямках продовжується. Станом на сьогоднішній ранок, за інформацією польських колег, в чергах на території Польщі в бік України перебуває близько 3300 вантажівок», – розповів Демченко.

Читати ще: Партія вантажівок вирушила залізницею до Польщі

За його словами, найбільше вантажівок стоїть навпроти пункту пропуску «Шегині» – 1200 і пункту пропуску «Рава-Руська» – близько 850. На інших напрямках, зауважив він, також є черги, вони трохи менші.

Найбільш ускладений рух фіксується і надалі в напрямку «Ягодин» і «Рава-Руська». «Там дуже незчна кількість транспортних засобів перетинає кордон за добу – як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд у Польщу», – сказав Демченко.

Інтенсивніший рух, зазначив він, фіксується на напрямку «Краківець», але тієї інтенсивності, як це було до 6 листопада, немає.

«Якщо раніше через пункт пропуску «Ягодин» щодоби перетинало 1200-1300 вантажівок у два боки, то за минулу добу там фіксувалось на перетині кордону лише 160 вантажних транспортних засобів», – наголосив речник ДПСУ.

За його словами, через кордон польські блокувальники пропускають гуманітарні і ще деякі важливі вантажі, але сказати, що усі вони можуть безперешкодно перетнути кордон, не можна.

Демченко зазначив, що перемовини з польською стороною продовжуються. «Як зазначало Міністерство інфраструктури, були обговорені деякі питання з польською стороною, щоб в подальшому розблокувати рух на всій ділянці кордону з Польщею», – додав він.

З 6 листопада на українсько-польському кордоні через страйк ускладнено рух вантажівок на трьох пунктах пропуску: Краківець – Корчова, Рава-Руська – Хребенне і Ягодин – Дорогуськ. У чергах стоять тисячі фур. 23 листопада страйкарі заблокували для вантажівок четвертий пункт пропуску – Шегині.

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з ЄС до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна вимагатиме повернути дозволи від ЄС для України.

Як інформували, блокування українсько-польського кордону призвело до зниження експорту через пункти пропуску на 40%, що, своєю чергою, спричинило втрату держбюджетом 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів. Зокрема, через блокаду «Ягодина» у жовтні держбюджет не отримав близько 1,2 млрд гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus