USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Найбільше грошей освіті та на дороги: як на Волині розподілили бюджет на 2022 рік

24 Грудня 2021 12:31
Депутати Волинської обласної ради прийняли головний фінансовий документ на 2022 рік. Кошторис обласного бюджету на наступний рік було затверджено у сумі 2,7 млрд грн. Із цих запланованих надходжень понад 1,1 млрд – власні доходи, решта – міжбюджетні трансферти. В такому ж обсязі передбачені й видатки.

Відповідне рішення ухвалили 24 грудня під час засідання позачергової 11-ї сесії Волинської обласної ради, інформують на сайті обласної ради.

Попри те, що документ сформовано бездефіцитним за доходами і видатками, він буде майже цілковито бюджетом споживання, при чому – мінімального. Головна причина – недостатнє фінансування делегованих державою повноважень і це в умовах щорічного зростання соціальних стандартів і поточних витрат бюджетних установ.

Якщо, скажімо, у 2019 році додаткова дотація місцевим бюджетам на утримання закладів освіти та охорони здоров’я становила майже 600 мільйонів гривень, то у 2022-му – лише 118. Також наступного року на 2,2 млн скоротили освітню субвенцію. Окрім того, майже на 140 мільйонів гривень держава урізала кошти, які передаються місцевим бюджетам області у вигляді міжбюджетних трансфертів. У 2022 році для Волині таких передбачено 6 млрд грн. З них обласному бюджету для виконання власних і делегованих державою повноважень та перерозподілу між місцевими бюджетами передається близько 1,5 млрд гривень, решта – 4,5 млрд гривень – бюджетам громад.

Тож найбільше коштів обласного бюджету, а це понад 1 мільярд гривень, призначається галузі освіти; більше 250 мільйонів – медичним закладам; близько 160 млн – на утримання соціальних закладів для дорослих та дітей; таку ж суму передбачено для галузі культури і мистецтв; сфері фізкультури та спорту – 54 млн; 30 мільйонів гривень зарезервовано у протиковідному фонді; 666 млн – на транспортну та дорожню інфраструктуру; близько 2 мільйонів – на галузь АПК; понад 200 мільйонів гривень – на фінансування цільових регіональних програм.

З чим категорично не погодилися депутати у запропонованому ОДА варіанті проєкту бюджету, то це з мізерним обсягом в 1,3 мільйона гривень фонду регіонального розвитку.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський зазначив, що навіть при такому гостродефіцитному бюджеті область не може бути позбавлена хоча б мінімального розвитку. Відтак комісія рекомендувала перерозподілити видатки на користь капітальних вкладень на соціально значущі об’єкти, а також проєкти, які дозволять залучити в область значні державні фінансові ресурси.

Таким чином, на наступний рік у бюджеті розвитку передбачено вже 23,5 мільйона гривень. Кошти перизначаються на капітальний ремонт покрівлі Берестечківського психоневрологічного інтернату та системи вентиляції в Луцькому геріатричному будинку, оплату виконаних робіт з оновлення неонатального центру, виготовлення проєктно-кошторисної документації для масштабної реконструкції обласних клінічної та дитячої лікарень, капітальний ремонт садиби-музею Липинського у Затурцях. Також додаткові асигнування спрямують окремим громадам на облаштування об’єктів соціально-культурної сфери. Депутати пропозицію підтримали.

При мінімальному бюджетному забезпеченні наступного року навіть захищених статей є ще низка пересторог: непрогнозованість вартості енергоносіїв, задеклароване державою зростання (у понад двічі) стипендій, а також збільшення у січні та жовтні мінімальної зарплатні. Усе це – без визначення державних джерел фінансування.

На численні звернення волинян до центральної влади щодо збільшення асигнувань держава лише частково їх задовольнила, додавши на наступний рік 43 млн – на оплату енергоносіїв установ, що утримуються з місцевих бюджетів. Також на 48,5 млн грн збільшено субвенцію на розвиток дорожньої інфраструктури. Проте, ці додаткові надходження відчутно ситуацію не змінять.

У держбюджеті нерозподіленими залишаються понад 33 млрд грн цільових трансфертів, які можуть бути спрямовані також і місцевим бюджетам області. Зокрема, зарезервовано кошти на інфраструктурні проєкти та соціально-економічний розвиток окремих територій, реставрацію пам’яток, що перебувають у комунальній власності.

Крім того, наступного року передбачені нові цільові субвенції: на протипожежну сигналізацію в освітніх установах; модернізацію шкільних їдалень; створення навчально-практичних центрів у ПТНЗ. Планує держава також профінансувати проведення широкосмугового інтернету в сільській місцевості; підтримку розвитку індустріальних парків; розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus