USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Як зміниться розмір аліментів у 2022 році

14 Листопада 2021 08:27
Понад 17% дітей в Україні живуть у неповних сім’ях – це майже 700 тисяч. Щоб допомогти фінансово матері чи батьку, які самостійно виховують дитину, законом передбачені аліменти.

Однак розмір аліментів напряму залежить від прожиткового мінімуму, який закладається в бюджет. Річ у тім, що вони не можуть бути меншими, ніж 50% від прожиткового мінімуму. Також на розмір аліментів впливає й вік дитини. Про усі нюанси та динаміку зростання у 2022 році, йдеться у матеріалі 24 каналу.

Розмір аліментів у 2022 році

Розмір аліментів в Україні зросте ще у грудні цьогоріч, згідно з останнім підвищенням прожиткового з 1 грудня до 2 393 гривень, що передбачене бюджетом-2021. Тож з останнього місяця цього року на дітей до 6 років потрібно буде платити мінімум 1 050 гривень, а від 6 до 18 років – 1 309 гривень.

Варто зауважити, що розмір аліментів є гарантований та рекомендований й залежить від доходу батька чи матері, які сплачують виплати. Також закон встановлює не лише мінімальний розмір аліментів, але й максимальний. Він складає 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

Тож з 1 грудня максимальна сума аліментів на дитину до 6 років складатиме – 21 тисяча гривень, а від 6 до 18 років – 26,18 тисячі гривень.
Гарантований розмір аліментів на одну дитину, тобто мінімальний розмір, який сплачує батько чи матір у разі, якщо у них низькі доходи. Він складає не менше, ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного до її віку.

Рекомендований розмір аліментів на одну дитину – розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, який встановлює суд у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Максимальна сума аліментів

На дитину до 6 років:

- з 1 грудня 2021 року – 21 000 гривень,

- з 1 липня 2022 року – 22 010 гривень,

- з 1 грудня 2022 року – 22 720 гривень.

На дитину від 6 років до 18 років:

- з 1 грудня 2021 року – 26 180 гривень,

- з 1 липня 2022 року – 27 440 гривні,

- з 1 грудня 2022 року – 28 330 гривні.

Якщо один з батьків, який платить аліменти, прострочив оплату, він зобов’язаний виплатити суму заборгованості за весь час з урахуванням індексу інфляції, а також 3% річних від суми боргу.

Чи можна розраховувати на аліменти після 18 років

Якщо дитина після 18 років продовжує навчання, то батько чи мати, які не проживають з нею, повинні продовжувати сплачувати аліменти, поки триває навчання, але не довше, ніж до 23 років.

Як розраховується розмір аліментів

При розрахунку розмірів аліментів грає роль: вік дитини, кількість дітей та власне вже згаданий вище розмір доходу батька чи матері, що сплачують виплати.

З огляду на фактор кількості дітей, маємо наступну схему розрахунку:

- на одну дитину – 1/4 від доходу;

- на двох дітей – 1/3 від доходу;

- на трьох і більше дітей – 1/2 від доходу.

У суді враховують наступні фактори:

- Стан здоров’я та матеріальний стан дитини та платника аліментів.

- Наявність у платника інших дітей та непрацездатних родичів.

- Права власності платника (нерухомість, автомобіль тощо).

- Витрати й доходи платника.

За несплату аліментів в Україні передбачена:

- цивільна,

- адміністративна (суспільно корисні роботи, обмеження у праві виїзду закордон, керуванні автомобілем, користування зброєю та полювання),

- кримінальна відповідальність (громадські роботи, домашній арешт та обмеження волі до 2 років).

Обмеження виїзду закордон

Законом передбачена заборона на право виїзду за кордон для батька чи матері, який не сплачує аліменти більш як 6 місяців. Передбачається, що заборона буде знята лише у разі повного погашення заборгованості.

Обмеження в керуванні автомобілем

Варто зазначити, що обмеження розповсюджуються на будь-які механічні транспортні засоби. Тож, якщо ви заборгували виплати перед дитиною, то не зможете кермувати, наприклад, мотоциклом чи автомобілем. Однак є декілька виключень:

- Якщо ваш транспортний засіб – ваше основне джерело доходу, адже у такому разі ви не зможете погасити заборгованість.

- Ви маєте інвалідність І чи II групи або ж допомагає такій особі.

- Проходите військову службу.

- Маєте розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами.

В Україні передбачене не лише покарання за несплату аліментів, але й нагляд за цільовим їх використанням. Тож, якщо інспекції визначать, що мати чи батько, які проживають з дитиною, на яку нараховуються аліменти, витрачає гроші не на дитину, а в інших цілях, таку сім’ю позбавлять аліментів.

Скільки в Україні неповних сімей

Згідно з аналітикою Держстату за 2021 рік в Україні 679,4 тисячі сімей, де діти не мають одного з батьків. Це 17,5% від кількості повних сімей у країні.

Не мають батька – 94% від загальної кількості неповних сімей.

Не мають матері – 5,2%.

Проживають з родичами або з іншими особами – 0,8%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Вася Показати IP 14 Листопада 2021 09:21
17% дітей живуть у неповних сім'ях? Щось мало віриться, думаю більше, і з кожним роком цифра тільки росте. Одну статистику відсотків розлучень подивитись - все стає ясно зразу, більше половини офіційних шлюбів розпадається. Та і просто серед знайомих, колег, сусідів по під'їзду подивитись - купа розлучених мамаш, які періодично "зондують територію" на предмет наявності "настаящого мушчіни") Тільки от дурачка виховувати і вкладати в чуже щось не знаходиться ніяк. А як знаходиться - то дуже ненадовго (бо як внєзапно виявляється, від нормальної баби чоловік не піде - хай як тобі казочки про "колишнього казла" в вуха не ллють).
5 до Вася Показати IP 14 Листопада 2021 12:15
Із усіх моїх розлучених знайомих 70% жінок покинули чоловіка,який пив. І те щастя тепер нікому не треба, ходить і далі квасить. І лише 30% - "нє сошлісь характерами". Так що не лише від нормальної баби чоловік не піде,але і нормального мужика жінка не покине.
Ольга до Вася Показати IP 14 Листопада 2021 21:41
Та кому треба якесь чудо в штанях?? Ви хоча б своїх рідних дітей не кидайте напризволяще, а чужих вам ніхто не нав"язує. Вмієте тільки розмножуватись, а відповідальність на себе брати не навчились, то які ви чоловіки - ви ганчірки!
Анонім Показати IP 14 Листопада 2021 10:14
Тут таке питання. Де взяти гроші, як не поїхати в Польщу, заробити і погасити борг?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus