USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

«Найстрашніше – не причини і швидкість розповсюдження коронавірусу, а те, якими будуть його наслідки», – волинський лікар

21 Травня 2020 08:00
Медичний директор з оперативної роботи комунального підприємства «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Волинської обласної ради» Андрій Абрамов в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» відповів на найпоширеніші запитання, що турбують волинян у зв’язку з послабленням карантину, а також розповів про можливий сценарій розвитку подій після його завершення.

Яка ваша думка щодо послаблення карантину?

Почекаємо два тижні й побачимо, як воно буде.

Тобто ви зі свого досвіду можете сказати, що масові скупчення людей, які, наприклад, були на Великодні чи травневі свята, результат покажуть за два тижні?

Саме так. Ви бачили, скільки було людей у парку 900-річчя Луцька на травневі свята? На жаль, у нас хочуть європейських зарплат, а європейської відповідальності ми не маємо. Можливо, заходи, які проводили, деякою мірою і були занадто жорсткими, але я вважаю їх адекватними, бо наразі стрімкий розвиток пандемії ми зупинили. Лікарні мали час підготуватися, медицина більше дізналася про цю інфекцію. Тому що найстрашніше – не те, чим вона спровокована, як розповсюджується, а те, які наслідки від неї будуть. Лікування донині немає, воно симптоматичне. Зараз ВООЗ дає ніби якийсь препарат, що покращує самопочуття, це те саме, що «Флюколд» при грипі: він не лікує, але знімає жар та якусь симптоматику. Захворювання досить контагіозне та стрімко розповсюджується серед населення. Якщо карантин ще послаблять або знімуть зовсім, от, наприклад, пустять маршрутку, через три дні там буде їхати 35 людей без масок та дезінфекторів. Щодо рукавичок питання спірне, адже після того, як взялися за перило, ми можемо їх викинути або продезінфікувати, але так само можемо продезінфікувати і руки. Маска – річ обов’язкова.

Кажуть, що маску потрібно одягати тільки хворим або тим, хто за хворими доглядає. Чи справді це так?

У нас багато людей, які інфіковані, але не знають про це.

Але ж статистика говорить зовсім інше.

Статистика – наука точна, коли вона дотримується абсолютно всіх вимог і правил. Є маса людей в нашому місті та області, які хворіють на респіраторну вірусну інфекцію, при цьому вони не просто здорові люди, які захворіли на ГРВІ, їм не роблять експрес-тести, а це люди, які мають ускладнення, яких ми транспортуємо на гемодіаліз, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, інші серйозні захворювання. Ми, транспортуючи пацієнта в лікарню, з'ясовуємо, що він лікується в сімейного лікаря протягом п’яти-семи днів і ніякого ПЛР-тестування не проходив. З тестами мене взагалі дивує та ситуація, що люди стоять в черзі після того, як здали аналізи, чекають тест п’ять-сім днів. Як мені відомо, в Україні зараз орієнтовно роблять на день дві-три тисячі тестів, декларують те, що мають дійти до восьми тисяч тестів на день.

Але ж з такої кількості тестів ми і не зможемо отримати справжню картину тих, хто захворів, якщо всього-на-всього дві тисячі людей буде протестовано.

Потрібно брати все в порівнянні. У Нью-Йорку, де населення приблизно 14-16 мільйонів осіб, на день роблять 20 тисяч тестів, при тому, що там є пік захворювання, помирають тисячі людей. Вони за це взялися й роблять. Це показує реальну статистику. Нашвидко тести, мені здається, роблять посмертно. У Волинській області роблять десь 150 тестів. Це на мільйон населення? Я вважаю, це мізер. І реальну картину взнати через це неможливо. У нас дуже багато носіїв, які ходять вулицями, не відчувають жодної симптоматики. І умови карантину дали можливість не збільшити швидкість розповсюдження інфекції, але якщо їх зняти… Я боюсь і закликаю всіх дотримуватися елементарних правил гігієни і все ж уникати місць скупчення людей та зайвий раз навіть в супермаркет не заходити.

Тобто можна вважати, що статистика в нас трохи недостовірна?

Це моя особиста думка, мені здається, що цифри в нас абсолютно недостовірні. Це впливає не тільки на зарплату нашій медицині, а й на віддалені наслідки, які в подальшому можуть настати. Можливо, це буде тягнутися пів року – рік, дуже багато медиків у світі прогнозують другий серйозний спалах після виходу з карантину. А ще ж у нас є осінь. Коронавірус нікуди не зникне і не подінеться, якщо люди опустять руки і будуть ось так просто зневажливо ставитися до цього. Захворювання боятись не потрібно, але ставитися до нього варто досить серйозно.

Чи можна вважати це захворювання смертельним і чи були в історії схожі випадки? Можливо, були якісь захворювання, які лікарям навіть важче було приборкати?

Та вони й сьогодні є. Набагато більше людей помирає від ускладнень, від туберкульозу, від серцево-судинних та онкологічних захворювань. Але це зрозуміло, люди знають, як з ними боротися, як лікувати, як виявляти, знають абсолютно всі підходи до тих захворювань. А от як боротися з коронавірусом і чим він загрожує – не знають. Вірус дуже сильно мутує. Кажучи простими словами, він обманює організм і які наслідки після того, чи є зміни в ДНК у нас, ніхто цього не знає і ліків проти нього немає. Так, помирає не така кількість людей, як навіть від простого грипу, але це захворювання виникло у нас буквально пів року тому, а що буде через кілька років – ніхто не знає. Був і пташиний грип і свинячий, купа інших захворювань, які спричиняють смерть набагато швидше чи в набагато більших масштабах. Але тут ніхто не розуміє, чим це все закінчиться.

Тобто ця хвороба є для нас страшною тим, що ми не знаємо, які вона несе наслідки для організму людини і для людства загалом?

Абсолютно правильно. Досі не знають чітко, скільки вірус може зберігатися на поверхнях та в тілі. Немає чіткої інформації, все тільки досліджують. За пів року нове захворювання дослідити вкрай тяжко.

Кажуть, що коронавірус міг у нас з'явитися ще в лютому чи січні. Просто ми не мали тестів, щоб це перевірити. Яка ваша думка?

Як кажуть, немає тесту – немає проблем, немає визначення – немає підтвердження. Діагноз ставлять лише на основі ПЛР-тестування, яке нещодавно винайшли. Мені здається, це все чутки. Коронавірусна інфекція – це той самий пташиний, свинячий грип, просто іншого типу. Від них так само вмирали і так само була епідемія, просто, можливо, воно не настільки виявлялось і не настільки становило загрозу. Зрештою, і від простого грипу помирають, і навіть від апендициту. Багато людей починають згадувати, чи були смерті восени. Якщо брати офіційну статистику, смертність в Луцьку і на Волині не змінилася. І за віком приблизно така ж лишилась, але це не є ознакою того, що з цією хворобою не потрібно боротись. Чекати, доки смертність стане більшою в 10 разів чи поки все населення перехворіє? Буде пізно. Хтось каже, що є імунітет, інші – що немає, ніхто не знає, це невідома хвороба.
Тобто до послаблення не потрібно так розслаблено ставитись, заходи з застереження мають лишитися тими ж?

Я вважаю, однозначно так. Візьмімо, наприклад, Китай, де місто було заблоковане в один день. Усі ходили в масках та дотримувалися карантинних обмежень і подолали це захворювання. Так, обмеження – це незручно для всіх, але ж і їхати в Гаразджу на кладовище незручно. Мені здається, це непорівнювані речі, тому я однозначно буду дотримуватись карантину, можливо, навіть не два тижні, а й після того, як його офіційно відмінять, хоча я думаю, що його все ж продовжать. Зараз ми ввели скринінг, щоранку вимірюємо температуру працівникам, робимо відповідні записи, ставимо підписи, немає іншого виходу.

Міністр охорони здоров'я повідомив, що лікарів тестують щоп’ять днів, чи справді це так?

Можливо, це тестують тих лікарів, які цілодобово працюють із такими хворими, це інфекційна лікарня, Боголюби, обласна лікарня, я не маю такої інформації. У нас бувають випадки, що потрапляємо на виклики без захисту, тому що пацієнт втрачає свідомість, та й інші люди не завжди знають, що вони хворі на цю інфекцію. Елементарні засоби захисту ми маємо, тобто маски, рукавички, щитки, окуляри. Костюми використовуємо лише в тому випадку, коли є елементарні підозри, наприклад, дихальна недостатність в хворого. У костюмі обстежити хворого неможливо, тому що там є капюшон, шапка, а потрібно одягнути слухавку, до того, ж людині, яка не ходила ніколи в окулярах, досить важко, вона просто фізично не бачить, що робить і що міряє. Тому таких хворих ми стараємось виявляти ще на ранньому етапі, зараз ввели взагалі нову річ при опитуванні: ми запитуємо про температуру і чи хворий не перебував протягом останніх двох тижнів у стаціонарі, чи не відвідував медичний заклад. Це показало, що зазвичай спалахи проходять там, де люди перебували в лікувальних закладах. І, звісно, запитуємо, чи не був пацієнт у контакті з хворим, в якого підтверджено коронавірус.

Я так розумію, що тестування роблять не всім, тільки тим, у кого є симптоми.

Взагалі, можливо, і немає доцільності всім його робити. Основне те, що ПЛР-тестування роблять у Луцьку. По всій області є мобільні бригади, які роблять перш за все експрес-тест. Навіть якщо він позитивний, це не дає факту встановлення коронавірусної хвороби, він лише дає підозру, і вже після цього можна робити ПЛР. Такий тест дорожчий, і якщо є люди, яким справді вкрай потрібно це робити, я не розумію, як можна везти п’ять днів гемодіалізного хворого і не зробити йому ПЛР- тест. Я не розумію, чому хворому, який страждає 20 років на бронхіальну астму чи важку форму цукрового діабету, які є смертельними супутніми патологіями і при простому грипі, не зробити ПЛР-тест.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: «НИНІ МАЄМО МАКСИМАЛЬНО ПОПРАЦЮВАТИ НАД ТИМ, ЩОБ ЗБЕРЕГТИ ЛЮДСЬКІ ЖИТТЯ», – ІНФЕКЦІОНІСТ З ЛУЦЬКА

Що робити, якщо запідозрив у себе симптоми коронавірусу? Одразу телефонувати до вас?

Ні. Звертатися потрібно до сімейного лікаря, який на основі скарг та зібраного анамнезу встановлює, варто оглядати хворого йому чи достатньо того, щоб приїхали і зробили експрес-тест, якщо проживає в Луцьку – ПЛР, дає рекомендації.

А якщо немає підписаної декларації з лікарем?

Це наша відповідальність. Немає? Про це говорять рік. Наш вхід в карантин і вихід з нього на комусь ніяк не відобразились, хтось собі не робив обмежень. У нас купа хороших лікарів, невже не можна знайти сімейного лікаря і витратити 15-20 хвилин, володіючи смартфоном, навіть не йдучи туди? Треба якось і себе поважати, й інших трошки.

Куди звертатися, якщо з'явились симптоми, але немає підписаної декларації?

В поліклініку за місцем проживання, законом передбачено те, що лікарі зобов’язані надати невідкладну допомогу. Але не можна спиратись на ці речі і дочекатись до крапки, а потім вимагати з крапки зробити кому. Виходить, у нас пацієнт має тільки права, а обов’язків – ні. Це неправильно і несправедливо, оскільки всі хочуть, щоб до них добре ставилися. Лікар так само має обов’язки, але він має й права.

Щодо викликів: дехто набирає сімейного лікаря, а дехто одразу 103 і розповідає всю вивчену в інтернеті симптоматику.

Більше того, розповідає історію про життя, потім переходить про сусідів. Якщо виклик приймають 5-7 хвилин, найімовірніше, там швидкої не потрібно, окрім тих випадків, коли людина погано розмовляє, зважаючи на свій стан. Таких викликів більш як половина, ми на них їздимо. Медицина – це ланцюг, якщо якась одна ланка ослаблена, він не буде працювати, тому ми мусимо страхувати і один, і інший бік. Лікарні не всі спроможні надати настільки великий чи якісний об’єм допомоги, як надають міська, обласна або інфекційна лікарні. Не всі мають настільки класне обладнання, настільки вивчених спеціалістів, це проблема, ми мусимо страхувати. Ми мусимо їхати на високі температури, хоча мені задається, що людина запросто могла б зателефонувати своєму сімейному лікареві, але він в тому чи тому випадку може не брати слухавку, хоча я вважаю, що це неправильно. Ми консультуємо, надаємо більш як 100 порад на добу, коли люди не потребують виїзду швидкої допомоги, але хочуть порадитись, які ліки прийняти і в якій дозі, як бути в тому чи тому випадку. Якщо ми радимо вдень звернутись до сімейного лікаря або записуємо і самі передаємо йому звернення, то після сьомої вечора це неможливо зробити, а в деяких містах і після четвертої чи після 12 дня. Я вважаю, що це неправильно, сімейна медицина отримує гідну зарплату наразі. Ми змушені вночі їздити на виклики, ставити і клізми, і катетери, і тиски збивати, і температуру, бо інакше не можна.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: «ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНИ МАЄ СТАТИ ЗВИЧКОЮ», – СІМЕЙНИЙ ЛІКАР З ЛУЦЬКА

Якщо надходить виклик, наприклад, з високою температурою і лікар готується до коронавірусного хворого, одягає захисний костюм, але цієї інфекції немає, ці костюми, які пораховані, вважаються використаними?

У фінансовому плані екстрена медична допомога найдорожча з медицин. Тому що автомобіль класу С – реально реанімаційна палата. Я на ті кошти, може, настільки не зважав би, це не є так критично. Просто якщо людина 100 разів виїжджає на виклики з температурою, з тиском, навіть просто поспілкуватись, бо людині немає з ким поговорити, то на якийсь серйозніший виклик вона не буде морально готова, оце страшно. І під час пандемії, і до неї у нас однакова статистика, ми так само даємо поради, так само виїжджаємо на половину не екстрених звернень.

Як часто на добу вам доводиться на такі виклики виїжджати і скільки у вас взагалі бригад?

Бригад у нас в середньому 70-72, усе залежить від персоналу. У нас багато людей перебувають на самоізоляції, бо потрапляли в ситуації, що у хворого виникала підозра на коронавірус. У нас в Луцьку дуже мало водіїв, ми змушені закривати бригади, хоча медперсоналу достатньо. В середньому на день у нас 280 виїздів, похибка десь 10-20 викликів. Скажу приблизно, що більш як 100 звернень – не екстрені, бригади взагалі не мали були їхати, але ми змушені. Іноді старші лікарі чи лікарі-консультанти дають поради телефоном, як бути в тій чи тій ситуації, але є люди, які просто не чують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Остап Вакарчук Показати IP 21 Травня 2020 08:22
Які там наслідки, поки не перехвориє 90% населення платени нічого не буде. Це той же грип та сама пневмонія чи ГРВІ. Зупинити цю заразу не спроможний ніхто.
Олександр Показати IP 21 Травня 2020 20:09
Фігня якась ні про що. Спеціаліст! А щодо свят... Великий був сплеск після Пасхи??? А ніякого, будемо відвертими
Анонім Показати IP 21 Травня 2020 21:25
Наслідки такі : психоз, агресія, бідність, зубожіння, параноя...
Оля до Анонім Показати IP 25 Травня 2020 16:47
100%
Лучанин Показати IP 20 Червня 2020 20:54
Цікаво. Мені також здається, що все тільки починається. Багато людей хворіють безсимптомно, на мою думку. Температура невелика, біль у горлі, як наслідок, ніякої діагностики - лікуйтесь вдома. В якому стані їх легені, склад крові тощо? Трохи почитав ( не істерії, реальні історії хвороб медиків - вони ж то можуть розібратись у власних рентгензнімках) і розумію, що це можуть бути наслідки рівня гірше раку, гепатиту та туберкульозу. Результати сьогоднішньої пандемії можемо відчути через років 5. Надіюсь, помиляюсь, і у безсимптомних немає серйозних уражень легень.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus