USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Найсучасніший в Україні і з «космічним» обладнанням: у Луцьку відкрили перинатальний центр

18 Липня 2019 14:52
Волинський обласний перинатальний центр, який об’єднав в собі надсучасне обладнання, аналогів якому немає в Україні, та потужний колектив професіоналів, урочисто відкрили у Луцьку. Проєкт-довгобуд, капсулу якого заклали ще в 2001 році, вдалося реалізувати завдяки зусиллям його ідейного натхненника Бориса Клімчука, голови Волиньради та засновника Фонду «Тільки разом» Ігоря Палиці, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, депутатів та меценатів.

Під час промови з нагоди урочистого відкриття закладу Ігор Палиця подякував родоначальнику цього амбітного закладу – покійному ексголові Волинської ОДА Борису Клімчуку, завдяки ентузіазму, наполегливості і дипломатії якого вдавалось вибивати фінансування та будувати об’єкт.

Зі слів голови Волиньради, депутати цієї каденції прийняли рішення завершити проєкт, адже зважаючи на трудову міграцію, високу смертність та низьку народжуваність потрібно максимально підтримати тих, хто вирішив народжувати.

Ігор Палиця зазначив, що за 3 роки з обласного бюджету виділили понад 140 мільйонів гривень на цей об’єкт. Також подякував фонду Віктора Пінчука, який виділив 10 мільйонів на сучасне обладнання та прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, за погодження якого з республіканського бюджету виділили 45 мільйонів на добудову.
На думку Ігоря Палиці, такі масштабні об’єкти на Волині потрібно будувати, навіть шукаючи останні гроші, аби сфера охорони здоров’я на Волині була захищена на 100%.

«Цей сучасний перинатальний центр з космічним для України обладнанням є найкращим показником того, що ми це почали робити і продовжимо», – зазначив Ігор Палиця.

Читайте також: «Будинок щастя»: чому волинський перинатальний центр – унікальний для України

Окремо подякував за внесок у початок роботи центру його очільнику Ірині Горавській. «Якщо керівник на своєму місці – у нього все вдається. Під час зустрічі з колективом я побачив такі сяючі очі, стільки в них надії, що тут народжуватиметься нове життя. Все у ваших руках, а ми всі готові вам допомагати», – звернувся до колективу Ігор Палиця.

Привітав присутніх і тимчасовий виконувач обов’язків голови ОДА Олександр Киричук, який подякував всім, хто долучився до реалізації цього проєкту: від облради в обличчі Ігоря Палиці та обласної адміністрації, до проєктантів та будівельників.
Ірина Горавська зауважила, що відкриття центру – свято громади всієї Волині.

Будинок щастя, з її слів, вдалося відкрити завдяки зусиллям Бориса Клімчука, Ігоря Палиці, депутатів облради, будівельників та всіх, хто доклав до цього зусиль.

Заклад розрахований на 3 тисячі пологів в рік, 200 відвідувань поліклінічного відділення в зміну. В стаціонарі знаходяться відділення екстрагенітальної патології, патології вагітності, анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених. А ще 11 сучасних індивідуальних пологових залів з двома акушерськими операційними. Облаштовані і післяпологове та надсучасне гінекологічне відділення.
«Це надія цього закладу, бо саме там відбуватиметься лікування важких форм безпліддя з сучасними репродуктивними технологіями. Також є сучасні операційні зали», – зазначила Ірина Горавська.

З її слів, на весь проєкт витрачено 228 мільйонів. З них – 10 мільйонів з фонду Віктора Пінчука та мільйон з Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Із вітальним словом до присутніх звернувся також забудовник закладу – генеральний директор ПраТ «Луцьксантехмонтаж №536» Ігор Чорнуха.
Він пригадав, як в 2001 році закладали капсулу закладу за участю Бориса Клімчука, тодішнього президента Леоніда Кучми та батька Ігоря Чорнухи – Віктора Григоровича та зазначив, що реалізація такого масштабного проєкту – це інвестиція в майбутнє та довголіття волинян, а також поштовх до розвитку медичного туризму.

Зачитали і вітання від Леоніда Кучми, який, звертаючись до волинян, привітав їх з реалізацією такого дуже важливого, сучасного центру.

Директор фонду Віктора Пінчука Вікторія Чернявська від його імені подарувала закладу сертифікат на медичне і комп’ютерне обладнання та зазначила, що фонд реалізовує довготривалий проєкт, спрямований на зменшення рівня дитячої смертності. В його рамках фонд допоміг медзакладам у всіх регіонах України.
Опісля урочистостей всіх чекала екскурсія закладом та ознайомлення з роботою його відділень. Вже цими днями центр офіційно починає свою роботу, адже отримав відповідні погодження та сертифікати, як цього вимагає законодавство.
Про те, хто завітав на свято відкриття, – дивіться у фоторепортажі Інформаційного агентства Волинські Новини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
парамедик Показати IP 18 Липня 2019 16:19
Молодці що Клімчука згадали!
Лучанин Показати IP 18 Липня 2019 16:22
"...Борису Клімчуку, завдяки ентузіазму, наполегливості і дипломатії якого вдавалось вибивати фінансування та будувати об’єкт". Добре хоч зараз оцінили людину.....
андрій Показати IP 18 Липня 2019 16:42
Дитяча смертність падає а чоловіча смертність росте, чоловік щоб прокормити дитину і жінку(сім'ю) має заробляти 30 000, а в Україні щоб стільки заробляти , то можна залишитися без нервів і здоров'я, або на заробітки, нехай покажуть статистику смертності чоловіків молодого і середнього віку, там просто жах.
Lutsk Показати IP 18 Липня 2019 20:28
Ви б краще зробили так, щоб нормально працювало те, що вже давно побудовано. На всю лікарню і поліклініку, жодного працюючого апарату УЗД.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus