USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

НБУ свідомо доводив Приватбанк до банкрутства

28 Липня 2017 22:07
Офіційна особа, яка причетна до націоналізації Приватбанку, Вікторія Страхова, визнала, що банк націоналізували не тому, що іншого шляху не було, а тому, що це було усвідомлене і холоднокровне рішення уряду. Держава штучно створювала паніку навколо банку, хоча реальної загрози його банкрутства не було.

Про це написав колишній ІТ-директор і член правління Приватбанку Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Фейсбуці, відреагувавши на серію повідомлень корпоративного секретаря Приватбанку Вікторії Страхової, яка зі скандалом звільнилася із націоналізованого банку.

"У своєму Фейсбуці Вікторія Страхова розкрила неймовірні подробиці цієї операції (націоналізації). Важливо розуміти, що Вікторія була одним із безпосередніх учасників націоналізації. Вона працювала проектним менеджером у зв'язці Міністерства фінансів, НБУ та Адміністрації президента. Після націоналізації Вікторія перейшла працювати до державного Приватбанку секретарем спостережної ради", - пише Дубілет.

Він підкреслив, що це вперше офіційна особа нібито визнала, що банк "забрали" через нелюбов до екс-власника Ігоря Коломойського. "Так вперше публічно заявлено, що банк забрали не через загрози клієнтам, а через неправильне поводження Коломойського. І тому, що банк займав дуже велику частку ринку. Але головне одкровення можна знайти у коментарях до того посту, - пише Дубілет, і далі цитує Страхову, - "Банк не валився ... це означає що він без затримок обслуговує всі зобов'язання ... далі залежало від економситуації і апетитів НБУ щодо повернення рефінансу (розгорталася б ситуація у банку, якби не було рішення про націоналізацію)". Тобто публічно зізнається, що банк можна було не націоналізувати, якби НБУ вирішив підтримати його під час війни, а не робив ворожих дій".
При цьому, за словами Дубілета, такі відвертості не являються для нього відкриттям: "НБУ усвідомлено однією рукою давав банку рефінансування під 30%, щоб покривати відтоки через війну і кризи, а іншою рукою ще більше розганяв паніку серед вкладників і юросіб, щоб вони забирали гроші з банку. Керівництво банку, звичайно, це добре розуміло ... Але одна справа - наші здогадки, а інша справа - визнання офіційної особи".

Окрім того, Страхова заяволяє про те, що піарники НБУ "підготували ринок": проплатили виданням і блогерам інформаційну атаку на Приватбанк, щоб клієнти розбігалися, а Коломойський став більш поступливим. Інформація поширювалася не лише в Украні, й на Заході, піар-компанії отримували за це гроші від ICU, компанії Гонтаревої і Порошенка.

При цьому, екс-менеджер Привату не заперечує проблем із поверненням кредитів перед націоналізацією: "Можна по-різному трактувати ситуацію з поганими кредитами і заставами ... Але є визнані факти: банк вирішили забрати не тому, що це було в інтересах країни, а тому що акціонер посварився із Порошенком і Гонтаревою. НБУ практично довів банк до банкрутства, спровокувавши паніку серед вкладників банку. Я мрію, що коли-небудь в Україні будуть діяти за законами, а не через "революційну доцільність".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 29 Липня 2017 22:33
Та не НБУ, а Лєра золоторучка по наказу ПОПи виконуючи вказівку ху@ла з Крємля. Бєня обом як мозоль, очевидно що це частина мЄнськіх договорняків. Нічого, Бєня вже подав в суд, правда не в печерний, а в Європейській. Справа за Українцями, щоб компенсацію за банк сплачували НЕ українці, а справжні гопніками які віджимання незаконно банк. Американській незалежний аудит не знайшов порушень в Приваті і попрошенка це добре відомо. Чи не тому Лєра сдриснула, а голови Нацбанку немає вже третій місяць, навіть кандидатури не висувалися, всі "врємєнщікі"- В.О.!(як і в мозку Супрун), бо так легше бабло красти і відповідати нікому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus