USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

НБУ рятує банки від громадян-панікерів

14 Жовтня 2008 16:16
Нацбанк ухвалив постанову, покликану утримати банківську систему від краху, після того як за тиждень населення вилучило 3 мільярдів доларів внесків. Про це 14 жовтня повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує «Українська правда», з 13 жовтня НБУ забороняє банкам достроково видавати депозити і збільшувати кредитування, заморозивши розмір їхніх активів. Для зниження панічних настроїв НБУ запропонує президенту створити з прибутку НБУ стабілізаційний фонд, що збільшить гарантії вкладників з 50 тисяч гривень до 200 тисяч гривень.
Постанову, яка жорстко обмежує діяльність банків, НБУ ухвалив після консультацій у п’ятницю з Президентом Віктором Ющенком, представниками Кабінету міністрів і менеджментом найбільших банків країни, з якими голова Нацбанку Володимир Стельмах спілкувався ще й у суботу, повідомили газеті учасники зустрічей.
Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов підтвердив ухвалення такої постанови, але відмовився розкривати деталі. За даними видання, постанова схожа на заходи, вжиті під час кризи в листопаді-грудні 2004 року, і, як і тоді, не зареєстрована в Мін’юсті. Документ Нацбанк повинен оприлюднити в понеділок.
Головне обмеження нинішньої постанови НБУ – шестимісячний мораторій на дострокове зняття депозитів вкладниками і приріст кредитного портфеля.
«Обсяг активів заморожений станом на 13 жовтня. Банки зможуть кредитувати, але в межах погашення, або знижувати частку цінних паперів у портфелі», – пояснли в НБУ.
У НБУ відзначають, що в постанові не написали прямо – «заборонити видавати депозити», бо, відповідно до Цивільного кодексу, вкладник має право достроково забрати свій депозит. «Але ми прописали, що «не допускається виконання банками зобов’язань за угодами про залучення коштів до закінчення терміну повного виконання зобов’язань незалежно від категорії контрагента». Тобто незалежно від того, у кого взяли гроші, в Україні чи за кордоном, забороняється виконувати ці зобов’язання достроково», – інформує інше джерело.
У випадку зменшення пасивів банків, їхнє керівництво повинне буде звертатися в першу чергу до акціонерів, а вже потім у НБУ – за рефінансуванням. До рішучих дій НБУ підштовхнула паніка серед населення, яке почало масово знімати депозити з усіх банків, посилена інформаційною атакою на Промінвестбанк, у який НБУ змушений був увести тимчасову адміністрацію.
За даними одного з учасників зустрічі у Стельмаха, тільки за вісім останніх днів депозитні портфелі банків зменшилися на 3 мільярдів доларів (на 1 жовтня портфель складав 340,1 мільярда гривень, або 69,96 мільярдів доларів).
Банкіри, опитані газетою, вважають, що, якби НБУ не вжив екстрених заходів, могло б статися банкрутство величезної кількості банків. Утім, дія постанови може бути зупинена вкладниками чи контрагентами банків.
Як повідомили в НБУ, постанова буде обговорюватися в понеділок РНБО і стане основою указу президента «Про додаткові держгарантії заощаджень населення».
«Ми беремо на себе створення спеціального фонду в рамках держбюджету. Ми пропонуємо, щоб з перевищення доходів над витратами НБУ формувався фонд. І щоб гроші цього фонду ФГВФО міг використовувати на доплати всім громадянам додаткових 150 тисяч гривень у рамках гарантування внесків. ФГВФО буде оператором цих грошей», –  зазначило джерело в НБУ.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus