USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Не 3200 гривень - Розенко озвучив реальний розмір «мінімалки»

18 Листопада 2016 12:53
Після збільшення мінімальної заробітної платні до 3200 гривень, близько 700 гривень піде на сплату податків.

Про це в ефірі Громадського заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

«В світі економіки мінімальна заробітна платня є вищою, ніж 3200 гривень, в легальній економіці немає практично таких людей, які отримують 3200. Тому що мінус ЄСВ і податки – то вже 2500», — сказав Розенко.

З його слів, наразі проблема існує бюджетній сфері. «В сфері бюджетників, лікарів, вчителів, так , тут є проблеми. Вони отримують менш, ніж 2500 гривень», — сказав він.

Зауважимо, податкове навантаження на зарплати в Україні - 41,5% - є непосильним для малого і середнього бізнесу.

Натомість, експерти максимально допустимої податковим навантаженням на зарплати називають 25%.

Про це розповіла в інтерв'ю Politeka народний депутат, голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна.

«Коли почали приймати бюджет і навколо нього почалися коливання щодо податкового навантаження, уряд став шукати можливість звільнити хоч що-небудь. Якщо ви чекаєте справжнього виходу з тіні бізнесу, необхідна комплексна податкова реформа», - говорить депутат.

«Нам все світові економісти говорили, що податкове навантаження на зарплати не може бути вище 25%. Така ставка спонукала б до виходу з тіні не те що більшість, а переважна більшість », - зазначила Южаніна.

Зі слів Розенка, збільшення мінімальної зарплатні повинно стимулювати купівельну спроможність.

«Треба стимулювати купівельною спроможність громадян. Коли ми кажемо про бюджетників, ми повинні розуміти, що ці гроші не виводяться в офшор. Цю гроші тратять на споживчі товари. Це економічна модель»,— вважає Розенко.

Зауважимо, анонсоване прем’єром Володимиром Гройсманом підвищення зарплати українцям має суттєву перешкоду – більшість підприємств не мають коштів, необхідних для збільшення виплат працівникам. Тому, пише Наш День, частина з них просто втратить роботу.

Таку думку висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, зазначивши, що збільшення доходів від податку з фізичних осіб було б можливим, якби підприємства мали додаткові вільні кошти. Тому ризики, що збільшення мінімалки удвічі закінчиться масовими скороченнями на підприємствах – дуже високі. «Тобто, замість трьох робочих з маленькою зарплатою на заводі залишать двох з підвищеною. Надії на те, що ситуація з безробіттям залишиться незмінною – ілюзорні», – сказав Юрчишин.

Нагадаємо, 26 жовтня Кабінет міністрів України ініціював рішення про підняття мінімальної заробітної плати до 3,2 тисяч гривень і має намір внести відповідну норму в проект державного бюджету на 2017 рік. На переконання керівника офісу фінансового та економічного аналізу Верховної Ради України Віктора Мазярчука , ініціатива уряду з підняття мінімальної заробітної плати порушує закон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
555 Показати IP 18 Листопада 2016 13:14
Зарплата 3500,00.Військовий збір 1,5 %=48,00грн. ПДФО (18%).Податкова пільга невідома,можливо 1/2 зарплати на початок року =(3200-1600)*18%=288,00. На руки : 3200 - 48 -288=2864,00.Це , при умові, що пільга 1600. Якщо пільга подвоєнна чи потроєнна , то на руки сума ще збільшується.
Василь Показати IP 18 Листопада 2016 13:21
Скільки ще до того піднятя і чи буде воно взагалі, а от ціни вже впевнено підлаштовуються під ці зарплати. Без заморозки цін на все, курсу бакса та євро це підняття нічого не варте. Знову отримаєш на руки те, що повинен будеш відразу викласти, якщо ще взагалі в боргах не залишишся, як показує досвід.
Анонім до Василь Показати IP 18 Листопада 2016 15:22
Готуємось до виходу із вжитку копійок. Гривні стають копійками. Добре лише тому в кого кредит в гривнях. Повертаються 90-і, знов влада понабирає собі кредитів в гривнях на хати і за курку зможе його за кілька років повернути..
Єва Показати IP 18 Листопада 2016 13:27
Тому що мінус ЄСВ і податки – то вже 2500», — сказав Розенко. Він, що з дуба впав - соцполітик великий.З січня 2016 р. ніхто з зарплати ЄСВ не утримує. Роботодавець пролітає тільки на 22 %,яке нараховується на фонд з/плати і сплачується за його кошти.Тобто 3200 *22%=704,00грн. платить фрма за кожного найманого. А з найманого витягнуть 1,5 % військового збору та 18 % ПДФО.Оскільки неідома цифра соцпільги на 2017 р.(може в проекті ДБ) вона є,тому на сьогодні вірно порахувати суму до видачі неможливо. ДБ 2017 не прийнятий.
Анонім Показати IP 18 Листопада 2016 13:28
Усе вірно. Але ж на папері воно буде рахуватись як 3200. Отже через таку "турботу" хтось пролетить із субсидіями. Чи не так ? А що вже зросте купівельна спроможність після такого стимулювання. Не смішіть. .
нелучанин Показати IP 18 Листопада 2016 13:38
популістське рішення. перед тим треба: 1. оподаткувати офшорні операції ( 15 - 20 % від валу) 2. фіскалізувати повністю бізнес, скасувати спрощену систему 3. практично одночасно ( з лагом в 3 місяці) зменшити податкове навантаження на зарплату до 25 %.
123 Показати IP 18 Листопада 2016 13:57
Чому, вже кілька років підряд, наші законодавці, як приймуть щось "ТАКЕ", що й самі потім на тверезу голову не можуть зрозуміти, як так сталось.......Постійно піднімають тарифи на комуналку, потім на урядовому рівні кажуть, що хтось щось не так порахував, хоча кожному школяреві зрозуміло, що 42 кв. м житла помножити на приблизно 32 гривні опалення за квадрат буде 1344 грн. і ніяк не менше. А скажіть, хто з українців, може сам чітко визначити розмір субсидії на своє житло ( мабуть сам міністр не зможе). Ніхто не думає з наших урядових мужів про просте українське населення,для чого б ви думали піднімають мінімальну заробітну плату - для підвищення податків, для наповнення казни. В Україні переважно малий бізнес, який повинен заплатити за землю, нерухомість, ліцензії, хабарі урядовцям ( щоб відносно спокійно працювати), заробітну плату (навіть мінімальну). Якщо підняти мінімальну заробітну плату працівникам, автоматично потрібно піднімати ціни на вироблену продукцію, щоб проплатити податки (які також залежать від мінімалки) і зарплату працівникам. Тобто все взаємопов*язане. Але наші урядовці літають десь дуже високо в хмарах, далеко від українців які оплачують їм ці польоти. Спустяться на землю на хвильку видадуть черговий "перл" і полетіли........ Мені здається якщо вже стільки часу, крім бійок в раді, не можна більше нічим повеселити наш народ - віддайте владу людям, які хоча-б будуть тверезо мислити і обгрунтовано приймати закони, а не чекати чергових страйків. Залишіть мінімалку 1500 грн., але хліб зробіть по 0,50 грн (дайте дотації фермерам...), прозорий розрахунок супсидій, доступні медичні послуги і т.д. і т. п. .......
Анонім Показати IP 18 Листопада 2016 16:59
Рішення це було приняте через суд, а не з доброї волі. З такою зп, рівень інфляції підніметься ще вижче, і будемо купувати хліб по 50 грн до кінця року. Оце стадо,яке радії такій мінімалці - все життя на неї і працює! Бо ліниві!
укроп Показати IP 19 Листопада 2016 11:35
дебилізм влади набирає оберти. Колись ющенко, ідучи в президенти, мандів -багаті поділяться з бідними, бандити будуть сидіти в тюрмах. Остання його крикуха має і тепер сенс, тільки ющ переплутав тюрми з державними структурами. Молодець, герой?
Клава Показати IP 19 Листопада 2016 19:14
Клас !!! За що я кохаю Родзенку - він справжній мачо - у нього є пузо ... Справжній український мачо !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus