USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Не нарікають, а беруть лопати в руки: лучани наводять лад у своїх дворах після снігопаду. Фото

12 Лютого 2021 14:16
Цьогорічна зима гучно заявила про себе і лютими морозами, і рясними сніговими опадами, і масштабними заметами, і льодовими ковзанками. Усі, хто раніше неодноразово нарікав, мовляв зими вже не ті, що в дитинстві, тепер мають натішитися сповна.

Синоптики, своєю чергою, розповідають, що зима-2021 дійсно аномальна, адже лише за декілька днів у зв’язку з переміщенням арктичного циклону в області випали місячні норми опадів снігу, внаслідок чого на дорогах запанували ожеледиця та снігові замети. Посилюють негоду сильні вітри та хуртовини, що суттєво обмежують видимість.

Снігу насипало так багато, що очисна техніка та комунальники просто не встигають розчищати вулиці та прибудинкові території, а стрічка новин рясніє інформацією про перекриті траси, залишені авто та автобуси, які застрягли в кучугурах.

Через негоду мер Луцька Ігор Поліщук навіть звернувся з проханням до містян, аби вони без необхідності не виїжджали власними транспортними засобами, щоб не утруднювати та не сповільнювати прибирання доріг спеціальною технікою. Натомість підприємців закликав скоротити робочий час для працівників, щоб максимально розділити протягом дня потоки автомобілів і кількість людей, які їздять громадським транспортом.

Як повідомляли, в обласному центрі та прилеглих громадах працюють 60 одиниць техніки, яка розчищає дороги та тротуари, а також під’їзди до майданчиків зі сміттєвими контейнерами.

І поки більшість нарікає, звинувачуючи і владу, і комунальників у неналежній підготовці до зими та погано очищених вулицях, є ті, хто не шукає винних, а самостійно бере лопату до рук, аби розчистити доріжки у своїх дворах.

Активні лучани згуртувалися в різних мікрорайонах – і поки хтось трудився над очищенням прибудинкових територій, інші готували гарячі перекуси водіям спецтехніки та двірникам, які зараз працюють понаднормово. Декотрі ж заряджали сусідів позитивом, публікуючи в соціальних мережах меми про наболіле.

«Починати треба з себе, – написала мешканка мікрорайону ЛПЗ Ольга Шевчук. – Я живу в багатоповерховому будинку і на роботу зранку треба пробиратися через кучугури. Комунальники працюють постійно – це видно, без іронії. Але умови дійсно екстремальні. Тому на заклик розчистити сніг біля свого під’їзду із задоволенням відреагувала. Команда зібралася невелика – до 10 осіб. Відгорнули сніг, посміялися, розчистили тротуар і дорогу до зупинки, якої не було».

Вона звернула увагу на те, що не потрібно чекати на чиюсь допомогу чи роботу, адже ніхто нікому нічого не винен, тож просто потрібно починати з себе.

«І тоді, дивись, і життя стане в країні кращим! Ну і, звичайно, snowfitness», – впевнена лучанка.
Зорганізувалися і лучани з двору, що на вулиці Шота Руставелі. Люди не стали чекати на чиюсь допомогу, а самостійно вийшли на вулицю та прочистили прибудинкову територію від заметів.

Фотографіями спільної роботи поділилися у Facebook Альона Демчук та Катерина Хомич.
Толоку влаштували теж мешканці будинку №42 на проспекті Соборності.

«За дві години навели лад у дворі», – зауважив Микола Білотіл.
Мешканці районів ЛПЗ та Гнідава, як переконує депутат Микола Романюк, просто живуть снігом.

«Наш зимовий мікрорайон, не дивлячись на снігопад, весь живе в прибиранні снігу. Працюють у вечірній час і техніка, і самі мешканці прибудинкових територій. Так, проблем багато, але давайте будемо оптимістичні, адже це казкова зима», – поділився він.
Як наголосив Борис Філюк, нормальні хлопці не ниють і не звинувачують усіх у своїх проблемах, а беруть все у свої руки.

Чоловіки, до прикладу, розчистили вулицю Наливайка в районі КРЗ.
Заступник голови правління Волинського регіонального відділення АСНУ Володимир Редкач зазначив, що в такий тяжкий період не потрібно забувати про людяність.

«Якщо у вас на районі з’явився снігочисник або двірник, принесіть водію чи двірнику гарячого кави чи чаю, цукерку, щось перекусити. Вони зараз не виходять з тракторців, бобкетів, немає коли... Двірники, як правило, далеко від дому і ваш чай, швидше за все, не тільки зігріє, а й додасть сили, адже в них у ХХІ столітті лише лопата і віник у боротьбі зі снігом. Мій новий знайомий і я б сказав друг Роман Туришин був дуже радий, що міг перекусити і зігрітися чаєм. А нашій сім’ї було радісно зробити для нього трохи добра», – поділився своїм прикладом чоловік.
Режисер Сергій Шараєвський наголосив, що водії, справді, вже на межі виснаження, адже працюють і вдень, і вночі, до того ж на старій техніці, вижимаючи з неї усе можливе.

«Тому можете зробити водіям чи двірникам щось приємне, – заохотив він. – До речі, був радий побачити, що все більше людей виходять на вулиці і самотужки прибирають сніг там, куди не доїхала техніка. А я й надалі закликаю не боятися лопати. Вона тепла і приємна. Розчищайте нею сніг і у вас все буде суперово».

Як додав, мешканці вулиці Квіткової доочистили проїзд до оглядового майданчика самотужки, після того, як нею пройшлася спецтехніка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Voker Показати IP 12 Лютого 2021 14:25
Так, если я правильно понимаю ситуацию, то за этот месяц за какие заслуги платить за прибудинкову????
Да до Voker Показати IP 12 Лютого 2021 15:35
Заплатиш понаднормово. І за тепло +200%.
1 Показати IP 12 Лютого 2021 14:27
Молодці! Можуть якщо хочуть!!!!!
3 до 1 Показати IP 12 Лютого 2021 15:35
От же ж міська рада, може якщо хоче. Молодці!!!
Анонім Показати IP 12 Лютого 2021 14:49
Яке цікаве перекладання обов'язків з комунальних служб на населення.
666 до Анонім Показати IP 13 Лютого 2021 16:09
социалистическое соревнование ))
Голова правління Показати IP 12 Лютого 2021 15:41
Люди молодці! Дякую за гарний приклад.
Платник податків до Голова правління Показати IP 12 Лютого 2021 16:04
Хай ті ж люди сміття з контейнерів починають кудись вивозити, і тротуари підмітати. А то бач, сидять, дивани протирають, хочуть що би все за них зробили інші!?
мешканець Показати IP 12 Лютого 2021 15:55
окей. я не проти відгорнути сніг, але...я витрачу свій час, котрий вартує ДОРОГО! Чому я в такому разі повинен платити за "віртуальне" утримання доріг? В статті сказано що ніхто нікому нічого не винен...окей, я нічого не винен бюджету. до побачення!
Пилип Орлик Показати IP 12 Лютого 2021 16:07
Тут немає нічого дивного, що мешканці будинку де живуть, чистять свою прибудинкову територію від снігу. А причина в тому, що через одного сім'я має автомобіль, і завтра-післязавтра треба на авто, що закидане снігом їхати на роботу, і не тільки на роботу. Ось і все!!! Впевнений на 100%, що ті сусіди, які не мають автомобіля або мають і машина перебуває в гаражі, а не біля свого будинку то дивилися через вікна як на придурків і говорили між собою, цитую: "нехай-нехай гребуть сніг, так їм і треба, в таку погоду автомобіль необхідно залишати в гаражі, а якщо не маєш гаража, то не купляй "лаха"! Читаю, що одна з мешканок району ЛПЗ написала: "розпочати чистити сніг треба з себе"! У мене запитання до неї, ну тоді чого ж вони всі разом після того як розчистили свої автомобілі від снігу, зразу гуртом не накинулись чистити сніг на бульварі Дружби Народів, Бендаліані, а потім не пішли чистити від снігу вулицю Станіславського??? Треба ж починати з себе!!!
скептик Показати IP 12 Лютого 2021 16:11
Влада прикривається героїзмом людей. а заплатити людям за роботу влада часом не хоче ?
999 до скептик Показати IP 12 Лютого 2021 16:27
За що і кому там плати?, якщо вони чистили свою прибудинкову територію від снігу та розчищали власні автомобілі! Для чого читачів заводити в блуд?
скептик до 999 до скептик Показати IP 12 Лютого 2021 18:17
люди вже заплатили за прибирання прибудинкової території, тому вони не зобовязані її прибирати
Психопланетарій, Лип Показати IP 12 Лютого 2021 16:36
Дивні люди та дивні коментарі. А що Луцька міська влада прийде і кожному від снігу розчистить автомобіль у дворі? Нехай чистять автомобілі від снігу їхні власники, або йдуть пішки на роботу? Хто їх заставляв залишати авто на вулиці, нехай купляють гаражі!
К. лучанин до Психопланетарій, Лип Показати IP 12 Лютого 2021 17:23
Тобі то добре. Ти в психопланетарії, і завезли туда тебе на казьонній машині.
скептик до Психопланетарій, Лип Показати IP 12 Лютого 2021 18:19
влада повинна прибирати прибудинкову територію. за це їм мешканці платять гроші
Жителька міста Показати IP 12 Лютого 2021 17:26
Дуже хороша ідея - усім дружно попрацювати. У наш такий загружений час люди у містах фактично не спілкуються між собою. А ось вчора на вул. Липинського біля будинку зібралося більше 20 чоловіків. Усі працювали, змінювали один одного, спілкувалися, жартували. І як наслідок, чиста територія. Я впевнена,що нікого не примушували працювати, ніхто ні на яку плату не розраховував. Син прийшов додому втомлений, але щасливий. Казав, що хороший фітнес після пасивної зими.
скептик до Жителька міста Показати IP 12 Лютого 2021 18:21
наступного разу раджу вам вивезти сміття прямо на полігон в брище. радості буде повні кальсони
Житель Красного до Жителька міста Показати IP 12 Лютого 2021 19:26
Слухайте! Беріть сина, самі в руки лопату, і бігом на Красне, там для вас фітнесу до наступного вечора. Жду з нетерпінням, бо дійсно ідея дуже хороша !!!
Саша Показати IP 12 Лютого 2021 18:21
i заплатили комунальникам, i самi ж за них роботу зробили, ще й не скиглять! молодцi!
свідомий Показати IP 13 Лютого 2021 14:33
За таку ініціативу звичайно ж молодці. Але вчергове ділити людей на хороших і поганих не потрібно- "І поки одні нарікають звинувачуючи владу...", бо реалії такі, що багато людей працює з порушенням законодавства про працю, понаднормово. Крім того є ще й домашні обов'язки. Мовчу за хоббі і просто відпочинок, в декого часу на повноцінний сон не вистачає. Про яке прибирання снігу ви тоді говорите. Звичайно, ж є частина людей нічим не зайнятих, але їх важко заставити працювати, тим більше безкоштовно. Їх ваша стаття точно не змотивує до такого "фітнесу". Знаю, що техніки і людей не вистачає, та й не доцільно постійно тримати великий штат людей, і автопарк техніки для таких поодиноких випадків. Але в нас є багато приватних підприємств, які мають відповідну техніку, і нормальна практика в тих же європейських країнах укладати з такими підприємствами взаємовигідні договори і залучати її до прибирання. Знаю людей, які в силу певних обставин, самостійно, за власні кошти наймали таку техніку, щоб прочистити свою вулицю, бо терміново був потрібний проїзд. Але чому вони мають це робити, чому міськрада не може організувати нормальне прибирання за кошти, отримані з наших податків, ще й звинувачує нас у бездіяльності. Я хотів би бачити владу міста, а зокрема депутатів, задіяними у прибиранні. Не з лопатами (хоча можна і з ними- перед виборами ж для піару дитячі майданчики фарбують), а в якості організатора і контролера в закріпленому за ним кварталі міста. Комунальна техніка хай прибирає головні вулиці, а ви беріть на себе другорядні, і двори будинків. Шукайте бобкат, домовляйтесь за вартість, контролюйте якість. В вас є відповідні фонди для оплати. Де не пройде техніка, а потрібно людину з лопатою, а комунальників не вистачає- не потрібно над ними знущатись експлуатуючи понаднормово, а потім "героїзувати"- найміть додатково людей їм на допомогу за договором найму. Дайте відповідне оголошення, зробіть адекватну погодинну оплату і проблема буде вирішена. Праця має заохочуватись і відповідним чином винагороджуватись. На пропаганду і діляння людей на хороших і поганих у вас час є, знайдіть його ще будь ласка на організацію нормальної життєдіяльності міста.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus