USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Не потрібна єдина церква, яка служитиме Москві, - Патріарх Філарет

2 Червня 2018 16:58
Україна існуватиме як держава лише у разі, якщо матиме власну незалежну церкву, що не підпорядковувалася б Росії, - вважає Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Про це йшлося під час дискусії з нагоди виходу книжки В’ячеслава Кириленка «Три розмови про Україну» у рамках міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» 2 червня у Києві.

Філарет зазначив, що без церкви не може існувати ніяка держава. Варто поглянути на те, як утворилися балканські держави – Греція, Румунія. Болгарія та Сербія. В основі їхньої державності завжди була духовність. Без такої ідеології держави, з його слів, не існує.

Тому для того, щоб Україна залишалася державою, треба, щоб у державі була незалежна церква. Росія це добре розуміє, тому зробила все можливе, щоб лишити церкву під своїм впливом (тобто, Московський патріархат). З його слів, тепер усі бачать, що в Україні буде одна православна церква. Тому зараз триває шалена боротьба за те, аби не допустити, щоб Вселенський патріарх Варфоломій надав томос на автокефалію української церкви. Зараз в багатьох українських церквах агітують не підтримувати Вселенського патріарха, ініціювали збір підписів серед вірян Московського патріархату щодо відмови від автокефальної церкви. Таким чином, з одного боку, говорять про те, що православ’я має бути єдиним а з іншого кажуть «не треба нам незалежну церкву».

«Коли говорять, що вони за єдину церкву, вони брешуть. Так, за єдину, але в підпорядкуванні Москви. Нам така єдина церква не потрібна. Нам потрібна така єдина церква, яка буде незалежною, але служитиме не російському народу, а українському», - резюмував патріарх.

З його слів, саме про це він вів розмову з В’ячеславом Кириленком. Книга вийде друком наприкінці місяця. До неї увійшли розмови віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань В’ячеслава Кириленка з патріархом, письменником Василем Шклярем та журналістом Миколою Вереснем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 2 Червня 2018 18:05
Деятели...
точно Показати IP 2 Червня 2018 19:41
Замполіти.....
Сергій Москаляку на Показати IP 2 Червня 2018 20:19
ви два барани
Сергій Москаляку на Показати IP 2 Червня 2018 20:29
модератор москаль
Сергій Москаляку на Показати IP 2 Червня 2018 22:26
о ще три москаляки сереглянули
Vova Показати IP 2 Червня 2018 23:33
Вячеславе!Проспися)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus