USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Не робіть ремонт у кафе Надія». У Луцьку вперше виступив Паліндром та зібрав 88 тисяч гривень для «Азова». Фоторепортаж

13 Квітня 2024 15:40
«Нам приписують рок, реп і не знаю що ще», – сказав перед виступом у Луцьку соліст гурту Паліндром Степан Бурбан. Львівську команду і справді не можна віднести до одного стилю музики, адже навіть в одній пісні можуть поєднуватися і хіп-хоп речитативи, і важкі гітарні партії з барабанами.

Степан Бурбан раніше був учасником реп-гурту Глава 94, а також читав реп під іменем Кашляючий Ед. Зрештою вся ця творчість еволюціонувала в Паліндрома, у треках якого може йтися про місцеве кафе, поетів, історичні події та просто про спогади з дитинства. До того ж, пісні часто супроводжуються якісними відеороботами, допомагаючи зрозуміти сенс того чи того треку.

Паліндром вперше завітав до Луцька 12 квітня та виступив на локації Versailles Club. Упродовж концерту звучали і треки з нового альбому «Найліпші питання собі», і давно відомі фанатам гурту пісні.

Перед виступом Паліндрома на сцену в ролі ведучого вийшов зірка «Ліги сміху» Олександр Сердюк, який провів благодійний аукціон на підтримку «Азова». Лучани боролися за різноманітні лоти, починаючи з гільз із підписом Степана Бурбана та закінчуючи можливістю покурити й поспілкуватися з ним.
Виступ відкрили важким треком «Як зупинити ранок», який є першим у новому альбомі Паліндрома «Найліпші питання собі».

«Привіт зі Львова, з вулиці Словацького, Патона, кафе «Надія», усі ви в курсі. Сьогодні у нас не просто концерт. Ми долучаємося, поки що у такому вигляді, до допомоги нашому війську та збираємо гроші на «Азов». Тому дякую, що прийшли. Ви зробили свій вклад як мінімум квитком. Долучайтеся до аукціонів, я приготував цікаві лоти. Бажаємо вам приємного вечора, приємного звуку. Приміщення досить важке, щоб грати рок, реп, я не знаю, що ще там приписують нам. Головне – ваша енергія та атмосфера, яку ви створюєте», – сказав Степан Бурбан.
Гурт направду зробив акцент саме на якісному звукові та меседжах, які доносив упродовж виступу Степан Бурбан. Світлових ефектів було мінімум, фактично вони дозволяли лише бачити музикантів, але це було радше перевагою, ніж недоліком. Наприклад, пісні «Люцифер», яка є спогадом про Скнилівську трагедію, таке світло лише додало розуміння сенсу пісні – близькість смерті до людського життя.

«Ми у вас вперше. Коли ще існувала Глава 94, у нас було кілька запрошень на реп-тусовки, але останні дні через організацію це все пропадало, і ми не відвідали Луцьк як гурт. Але я приїжджав на фестиваль «Балістика». Пам’ятаю, що дуже багато пив, залітав на сцену, витанцьовував, виспівував, але концерт був не мій», – розповів Степан Бурбан.

Читати ще: За гроші з благодійного туру гурт «Курган & Agregat» придбав українським розвідникам 175 дронів-камікадзе

Далі звучали трек з нового альбому «Саудаде», заряджалка менталки «Злий» та чи не найвідоміша пісня Паліндрома «Кафе Надія».

«Ця пісня – гастрономічний гімн мого краю. Хоча, знаєте, пісню було написано до повномасштабки. В час, коли почалася велика фаза війни, були роздуми, чи випускати альбом, у якому була ця пісня. Звісно, я себе трохи довбав тим, що воно, мабуть, нікому не потрібне. Але ця пісня теж отримала новий сенс, це пісня про надію. Адже «Надія» – це не лише назва кафе, це щось набагато глибше, що важко усвідомити. Тому попрошу, коли буде приспів, витягнути свої ліхтарики, сірники, запальнички і посвітити ними», – закликав Степан Бурбан.
Пісня «Брюховичі 97» повернула лучан в часи бабиного літа, коли павутинки потрапляють на ніс. На початку треку говорить Петро Остапишин – ведучий концерту вітань програми, яка йшла по львівському телебаченню і Степан Бурбан дивився її зі своєю бабцею.

«Я люблю цей період. Він зазвичай у жовтні. Ця пісня про мою бабцю, яка мене виховала. Я її дуже сильно люблю. Її звати Емілія. Бабці давно вже немає, але пісня є. Під час цієї пісні такі нормальні, здорові тіпи, забиті татухами, співають ось ці Бюховичі – це прям таке видовище. Паліндром об’єднує різні вікові категорії і субкультури, якщо це слово ще існує», – зауважив артист.
Упродовж концерту Паліндром зіграв «Гарні слова», «З букетом троянд», пісню «Не дожив», в основу якої покладено вірш Василя Стуса «Ще й до жнив не дожив», та як ніколи актуальні «Сансет» і «Літній час».


Однак для лучан Паліндром також підготував сюрпризи:«Це прем’єра, пісня, якої фактично не існує, вона лише в наших головах, як мінімум, якийсь варіант демо. Тому ми сьогодні її зіграємо для вас. Пісня називається «Тут літає».
Наприкінці виступу Степан Бурбан закликав пам’ятати про військових, які впродовж двох років у полоні, адже це дуже важливо.

«Хотів би поділитися з вами думками. Гадаю, в багатьох вони такі ж. Ми зараз часто бачимо у містах мітинги на підтримку сімей військовополонених. Ми знаємо, що все ще понад 900 бійців «Азова» в полоні, це фактично два роки. Я хотів би лаконічно нагадати, що важливо долучатися до таких мітингів. Іноді стоячи на такому мітингу в Львові, бачиш людей, які проходять повз, і погляд у них, наче для чого ми тут стоїмо, це не допомагає, ніби ми з іншого часу. Сподіваюся, серед нас таких немає. Важливо говорити про це щодня, зі всіх соцмереж. Не важливо, скільки у вас підписників, важливо тримати ось цей пульс, підтримувати. Тому що світ досить пасивний та не до кінця відстрілює, що у нас насправді відбувається, не до кінця розуміє наш контекст», – резюмував Степан Бурбан.
Впродовж виступу під час аукціонів музикантам вдалося зібрати 88 тисяч гривень на підтримку «Азова». Вже сьогодні Паліндром виступить у Хмельницькому.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus