USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Не мами, а – зозулі

9 Березня 2011 17:18
Дві материнські долі, а такі різні. Юна і безмежно щаслива мама з сусіднього від нас Червонограда, притискає до серця своє найбільше багатство – свою гарненьку донечку-крихітку, якій дала життя наперекір гіркому вироку долі – ніколи не народжувати. Бо ріст у юної берегині з шахтарського Червонограда – лише 90 сантиметрів.

Особливою, святою і непорушною є материнська відповідальність – навіть з ризиком для власного життя, про що не раз застерігали найменшу маму України лікарі – народити омріяне дитя, виховати, поставити на ноги.

А потім ще й синочка – хай підростають малюки на радість батькам, наповнюють наш загальнонаціональний дім – рідну Україну радісним щебетом.

Інша героїня нашої оповіді – повна протилежність щасливому материнству. Жителька села Замшани Ратнівського району Марія Миронюк того весняного вечора так само тримала на руках свого малюка. Годувала крихітку грудьми у байдуже-заціпенілому стані алкогольного сп’яніння...

Вбивця – материнське молоко

Її жіноче щастя було в іншому – у випивці, п’яних гульбищах, дитячі гроші у нас виплачують справно.

Чотирьохмісячний Артемко Миронюк довірливо насмоктався не цілющої поживи, а горілчаної отрути з грудей матері-п'янички.

Хлопчик заснув разом з ненькою і не прокинувся – отруївся алкоголем. Свідчить про це акт судово-медичного дослідження: малюк помер від набряку головного мозку, набряку легень, що виникли від загальної інтоксикації організму внаслідок отруєння алкоголем.

Горе-матір, виявляється, перебувала на диспансерному обліку в місцевій лікарні з діагнозом – хронічний алкоголізм. І це при тому, що на руках у неї трійко малолітніх дітей.

Артемко був наймолодшим. Убивчий алкоголь в організм хлопчика потрапив з материнським молоком. За статтею 166 Кримінального Кодексу України – злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною,що спричинило тяжкі наслідки, було порушено кримінальну справу.

Зарікалася – і знову пила

Як розповів старший помічник прокурора Ратнівського району Іван Панасюк, саме через пристрасть до оковитої жінка протягом тривалого періоду часу ухилялась від виконання встановлених законом обов’язків по догляду за своїми дітьми. Наче та зозуля, яка підкидає виведене потомство у чуже гніздо.

Саме це засвідчили і перевірки,які проводили працівники служби в справах дітей Ратнівської райдержадміністрації та районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Вони навіть ініціювали рішення – поставити малих Миронюків на профілактичний облік, як таких, що опинилися в складних життєвих обставинах. Тато й мама безпробудно п’ють, що ще може бути гіршого?

Правда, настрахана жителька села Замшани написала розписку, що більше не питиме, глядітиме діток, а за кілька днів знову ставила на стіл пляшку з оковитою. Допоки не трапилась біда з Артемком.

За вироком суду горе-матір засудили до трьох років позбавлення волі з дворічним іспитовим терміном. Дали ще один шанс заради інших діток.

Тепер батьки покійного Артемка взялися за розум. Пройшли курс лікування від алкоголю, не п'ють, а клопочуться по господарству. Вони заплатили за своє прозріння надто дорогу ціну – безглуздо втратили наймолодшу кровинку.

Десять трагедій – за два роки


Ця гірка життєва історія хай буде повчальною для інших безтурботних та легковажних матусь-зозуль,які часто-густо нехтують своїми материнськими обов’язками. І менше їх не стає.

Старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Олексій Гоманюк навів невтішні статистичні дані: лише за два останні роки, а це – 2009 та 2010 рік – органами прокуратури нашої області було порушено десять кримінальних справ за тією ж статтею 166 Кримінального Кодексу України – злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною.

Кожна кримінальна справа – це життєва, родинна, зрештою, суспільна трагедія. Діти – майбутні громадяни України, гинуть через злочинну халатність батьків, а ще отримують в результаті насильницьких дій рідних людей важкі тілесні ушкодження.

Дитинство для цих малюків залишиться картинкою, де переважають не радісні, яскраві, а смутні кольори.

Діти задихнулися димом

«В кімнаті, де були мої діти, було повно диму», - такі покази давала у судовому засіданні ще одна «дбайлива» ненька, жителька села Любитів Ковельського району Руслана Люшук – винуватиця ще однієї сімейної трагедії, в якій загинуло троє малят.

«В колисці я знайшла сина Василя, сина Дениса – в ліжечку під ковдрою, син Іван лежав біля бильця колиски. Василя я винесла з хати, а синів Дениса та Івана подала через вікно односельцям. Діти були вже мертві». – продовжувала жінка.

Як розповідає помічник Ковельського міжрайонного прокурора Ірина Дикун, поки легковажна ненька ходила по селу у своїх «справах», залишивши вогонь у грубці та двох малят на трішки старшенького – чотирьохрічного Дениса (яка ж з нього відповідальність?), сталось непоправне. Трьохрічний Іванко дістав жарини з печі і заніс їх у шафу з одягом.

Від їдкого диму хлопчики задихнулись, а їхня мати у цей час про щось весело балакала з подругою.

Односельці не раз попереджали молоду жінку – може статись непоправне, адже не день і не два троє крихіток були залишені без материнської опіки.

За вироком суду мешканку села Любитів Руслану Віталіївну Люшук позбавлено волі на строк три роки, з іспитовим терміном – два роки.

Немовля мало не померло від голоду

Житель села Скобелка Горохівського району Назар Троцюк, трьох місяців від роду, поступив у дитяче відділення Горохівської центральної районної лікарні з мінімальною вагою – 3500 г та загальним обезводненням організму.

Немовля ледве не померло, адже постійно голодувало, лежало в мокрих пелюшках, холоді і бруді.

Шоковані лікарі поставили малому пацієнту діагноз – атрофія, залізодефіцитна анемія, абсцедуючі фурункули обох стегон. Ці хвороби стали наслідком недостатнього та незбалансованого харчування, адже будь-яких вроджених вад розвитку в малюка не було.

За 15 днів перебування на стаціонарному лікуванні хлопчик додав у вазі 1100 грамів, навчивсь радіти життю і впізнавати своїх лікарів-рятівників.

Адже мама-п'яниця систематично залишала грудне немовля напризволяще, як і інших двох малюків, яким тільки виповнилось два і п’ять рочків.

Молодиця вживала спиртні напої у веселому товаристві, а купити молоко, продукти харчування дітям, які фактично голодували, вже не було за що.

За фактом злісного невиконання своїх батьківських обов’язків прокуратурою Горохівського району було порушено кримінальну справу.

Два роки позбавлення волі з іспитовим терміном один рік отримала ця бездушна матір, яка добровільно прирекла трьох своїх кровинок на голод, бездоглядність, хвороби, злісно нехтуючи споконвічними і святими материнськими обов’язками.

* * *

«Нічого кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим…» - так оспівував святе материнство Тарас Шевченко. Матір – берегиня роду, держави, її вічне призначення – народжувати, виховувати і оберігати своїх дітей. Це – головне правило неписаного,але вічного Морального кодексу нашого народу, за яким маємо жити і діяти ми усі.

Жанна ВОРОБЙОВА, прес-служба прокуратури області
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus