USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Раніше не говорив, а тепер каже «ці», коли холодно: маленький волинянин з ураженням мозку потребує допомоги

26 Серпня 2021 18:14
5-річний Ромчик Роїк з Волині не припиняє боротися за життя. У хлопчика діагностували вроджену атрезію жовчовивідних шляхів. У три місяці він переніс складну операцію Касая, а в 11 в одній із закордонних клінік дитині трансплантували печінку.

Протягом усього подальшого життя Ромчику потрібні дороговартісні курси реабілітації, але сума навіть одного такого курсу для сім’ї, яка виховує ще й донечку – захмарна.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла Ольга Роїк, яка більше 4 років бореться за життя свого сина.

Перші проблеми у Ромчика помітили в перший місяць його життя. Тоді лікарі сповістили батьків, що в печінці відсутні протоки, що призводить до її цирозу. Позаду в Ромчика пересадка печінки, зупинка серця на 10 хвилин, набряк мозку, кома, крововилив. Слова лікарів: дитина не зможе сама дихати, ковтати, та й взагалі не давали шансів на довге життя. Через рік вже в Україні трапився крововилив. Операція на голові. Лікарі не давали жодних шансів на життя. Однак, попри страшні прогнози медиків, після операції Роман почав самостійно дихати, почав їсти перемелену їжу. Ромчик два місці відвідує реабілітаційний центр. В Україні його лікувати не бралися, але батьки знайшли клініку в Китаї, яка лікує уражений мозок.

Читати ще: Справжнє диво. У Китаї розбудили «сплячий мозок» чотирирічного волинянина

Після кількох курсів реабілітації дитина почала краще ковтати слину, намагалася самостійно перевертатися, і навіть з’їла свій перший в житті блендерований супчик та тістечко (до цього Ромчика харчували з допомогою зонду).

Крайній раз мама із сином літали на черговий курс реабілітації до Китаю у лютому 2020 року. Проте в Китаї волинянку Ольгу Роїк із важкохворим 5-річним сином не пустили літак. В авіакомпанії пояснили: у дитини не зашиті м'язи живота, а в салоні високий тиск. Однак представники Посольства України в Китаї, а також Посольства України в Республіці Білорусь надали волинянці із важкохворою дитиною кімнату, аби ті могли переночувати і успішно сісти на інший літак. Пізніше авіакомпанія вибачилась за інцидент і дозволила їм безперешкодно повернутись додому.

«Вкотре змушена звертатися за допомогою до небайдужих, бо збір майже стоїть - з $15 тисяч зібрано лише $4000». Днями їздили на консультацію до Львова. Тамтешні медики сказали, що Ромі потрібно набрати вагу – хоча б три кілограми, щоб мати змогу закрити черевну стінку. Для зашиття живота одна стінка хороша, а інша не дуже – рихла, тому лікарі бояться, що шов розійдеться. Знову треба їсти каші, яких Рома не любить, але нічого не зробиш. Поки приймаємо вдома уколи, призначені при неврології, робимо масаж, набираємо вагу і чекаємо відкриття кордонів. Але ми не опускаємо руки», - каже Ольга Роїк.

Зі слів мами хлопчика, після останьої поїздки на реабілітацію до Китаю Роман вже самостійно ковтає слину, тож тепер обходиться без слинявчиків.

«Тепер Рома вже не хоче лежати протягом дня, як раніше, а хоче сидіти. Коли холодно, то вимовляє слово «ці», що означає «мені холодно». Здавалося б, малі речі, але навіть і цього колись не було, а тепер є», - розповідає мама Романа.
Сім’я звертається за допомогою до всіх небайдужих, адже сума за реабілітацію та операцію для них просто захмарна.

Номер картки – 5168 7573 9487 3857.
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus