USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Непорозуміння чи схема? Волинська митниця звинувачує ковельчанина у зникненні авто, яке він завозив для ЗСУ

7 Січня 2024 17:45
Привіз із Нідерландів машини для ЗСУ, а одна з них дивним чином не доїхала до військових на фронт. Куди поділась і хто саме її прибрав до рук – невідомо. Волинська митниця звинувачує у зникненні ковельчанина, який і ввозив машину з-за кордону як гуманітарну допомогу.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Аверс.

Ковельчанин розказує, що привезти машини для ЗСУ з-за кордону його попросив знайомий.

«Автомобілі неодноразово привозили, забирали в мене біля хати і віддавали у військові частини. Один з них не дійшов до військової частини – і ось така проблема в мене», – розповів Сергій Охримчук, який і ввозив машини для ЗСУ.

Чоловік каже, що у квітні 2022 року знайомий скинув йому у месенджер фото рекомендаційного листа із військової частини.

«Ситуація склалася така, що документи, які були надані цим волонтером, виявилися підробленими. Тобто військова частина робила запит на один автомобіль, а до мого клієнта потрапила довідка, де просилося привезти два автомобілі. Відповідно один потрапив до військової частини, один зник», – зазначила захисниця Оксана Воробей.
Але куди поділася машина – невідомо. Нині автівка у розшуку. Розшукують і знайомого пана Сергія, але той уже перебуває за кордоном.

«Він дав мені номер частини, номер бухгалтера. Сказав, що передав авто туди, а чому воно не там – він не знає», – зауважив Сергій Охримчук.

Митниця склала протокол саме на перевізника. Вважають, що чоловік знав процедуру і нібито свідомо не доставив машину безпосередньо військовій частині, бо ж нема актів прийому-передачі.

«Йому було відомо процедуру передачі транспортних засобів: повинні бути акти прийому-передачі, він повинен доставити транспортний засіб до місця призначення, якщо він є гуманітарною допомогою. Вважаю, він розумів, що передає транспортний засіб іншій особі, яка не має причетності до військової частини, яку він зазначив в митній декларації», – сказала представниця Волинської митниці Зоя Кунєва.

Сам чоловік зауважує, що машини для ЗСУ ввозив на початку повномасштабного вторгнення. Мовляв, понад 30 авто привіз у березні 2022 року, всі вони доїхали до військових. Автівку, яку тепер розшукують, нібито передав синові знайомого. Коли митники виявили порушення, чоловік заявив у поліцію. Мовляв, його ошукали.

«Я цієї процедури зовсім не знав. Просто був радий, що я привіз, що я допомагаю країні. І тут прийшов запит з митниці, що на мене відкрили справу по цьому автомобілю. А всі автомобілі, які я привозив, – нині по військових частинах. Їх забирали в мене біля дому. В мене є свідки, водії, які допомагали вивантажувати ці автомобілі, засовувати на гаражі, щоб їх ремонтували і віддавали на частини», – розповідав Сергій Охримчук.

Представники військової частини повідомили під час суду, що не контактували з паном Сергієм. Чи справді перевізник нічого не знав про фальшиві документи від знайомого – суддя іде в нарадчу кімнату приймати рішення.

Як виявляється, знайомий Сергія Охримчука разом із сином фігурує у двох кримінальних провадженнях щодо гумдопомоги військовим. Одне проадження відкрите в Івано-Франківську, друге в Ковелі.

На Івано-Франківщині СБУ оголосила чоловіків у розшук.

«За попередньою змовою із своїм сином під приводом волонтерської діяльності, яка мала полягати у безоплатній передачі авто Збройним силам України, організовано ввезення на територію України транспортних засобів марки Nissan X-trail, Mercedes-Benz Vito, Kia Sorento, SsangYong Rexton у вигляді гуманітарної допомоги з Королівства Нідерландів. Для цього використовувалися завідомо підроблені документи, а саме – звернення командира військової частини та звернення командира 4 стрілецького батальйону військової частини. Після чого здійснено продаж авто з метою отримання прибутку у значному розмірі. Відповідно до висновку експерта вартість зазначених транспортних засобів становить 457 тисяч 180 гривень», – йдеться у судовому документі.

«Перевізникам треба бути уважними, з якими саме волонтерами вони співпрацюють. Бо серед так званих волонтерів трапляються і шахраї. Документи були, але як виявило потім слідство, вони були підроблені. Треба уважно слідкувати, щоб вам скидали оригінали документів. Щоб вони були від військової частини та правильно оформлені», – наголошує захисниця Оксана Воробей.

І Любомльський райсуд, і Волинський апеляційний суд дослідили зібрані митниками докази, однак не знайшли в діях пана Сергія правопорушення, мовляв, усе лише припущення. Тож провадження закрили.

А от хто підробив документи і куди поїхала машина – мають з’ясувати ковельські слідчі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus