USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Невипадкова Олика та замок Радзивіллів: таємниці оборонної споруди

17 Вересня 2023 06:41
Олицький замок розташований близько біля Луцька у мальовничій місцевості – на території національного природного парку «Цуманська пуща». Мури фортеці зберігають спогади про XVI століття. Донедавна тут була психлікарня, що вплинуло на стан збереженості замку. Та зараз будівля зупинилася на шляху реставрації.

Про цю пам’ятку більше довідаєтеся з чергового випуску Файного подкасту замками Волині. цього разу гідом буде журналістка, історикиня та генеалогиня Тетяна Яцечко-Блаженко.

«Олику було обрано невипадково. Це – досить мальовнича місцевість і, крім того, розташована на перетині торгових шляхів та біля великих міст», – зазначає пані Тетяна.

Першу згадку про Олику датовано ХІІ століттям. Вона належала луцькому старості. А вже в XVI столітті переходить у власність до князів Радзивіллів. Засновником вважають Миколу Чорного. Будівництво замку він розпочав у 1564 році.

Читати ще: Палац у Великих Межиріччях: втрачені багатства волинської резиденції Стецьких

Замок впродовж століть не раз руйнували та навіть перебудовували у палац, втім функції оборонної споруди у ньому залишилися.

«Найцінніше – це те, що замок зберігся до наших часів. А друге – у Волинському краєзнавчому музеї та Художньому на території Луцького замку є виставки, колекція картин. На них зображені представники родини Радзивіллів, можемо побачити, який вони мали вигляд, яким був побут. Це дуже цінне джерело, яке вдалося зберегти після Другої світової війни», – вважає історикиня.

Читати ще: Новомалинський замок: чи можна відновити древню пам’ятку Волині

Більше про Олицький замок слухайте у подкасті, де ви дізнаєтеся про:

– історичні передумови зведення замку саме в Олиці;

– цікаві інтер'єри споруди;

– культ мисливства і шанування котів;

– чи врятувало замок те, що довгий час у його стінах розташовувалася психлікарня;

– родину Радзивілів, які активно опікуються замком;

– інші цікаві локації Олики та подієвий туризм.

Подкаст доступний на різних платформах: Spotify, Applepodcasts, Soundcloud, GooglePodcast linktr.ee/volyncastles.

Файний подкаст замками Волині – проєкт, що його втілює ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus