USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Нічні венеційські етюди волинського художника: виставка «Добраніч» Едуарда Бєльського в Галереї мистецтв спілки

5 Червня 2021 10:52
Що зазвичай передує традиційному відкриттю художньої виставки? Часом можливість побачити творчий процес, закулісся роботи митця не менш захопливо для глядача, аніж побувати на презентації…

Так сталося, що весною художник Едуард Бєльський поїхав до Венеції, щоночі писав етюди і фіксував на своїй фейсбук-сторінці творчий процес. Часом він доповнював чи переробляв роботи. Відразу показував зміни в етюдах на світлинах в життєписі, і його «Венеційські хроніки» жваво коментували, обговорювали читачі. Окрім того, дистанційно він домовлявся про показ цих пейзажів у мистецьких галереях Києва і Луцька.
Ось така передісторія виставки «Добраніч» – а саме так перекладається зі словенської мови її назва – яка триває зараз в художньому салоні Нижньої зали Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України. Її автор – Едуард Бєльський, художник родом з Волині, один із найвідоміших в Європі та світі українських митців. Це перша персональна виставка в оновлених стінах художнього салону спілки, де експонуються виключно твори регіональних майстрів пензля.
На короткій неформальній презентації у дружньому колі автор розповів про мандрівку до Італії, а його колега художник Сергій Корсай поділився тим, як спостерігав за створенням венеційських пейзажів онлайн.
Едуард Бєльський проживає з родиною в Словенії (тому назва виставки саме словенською мовою), і подорожує Європою в пошуках локацій для натхнення, спілкується з людьми різних культур – глядачами, які спостерігають за його роботою, і тими, які потім приходять на його виставки. І трапляється так, що це жителі різних країн і етносів. Окрім венеційських пейзажів, до експозиції луцької виставки увійшли також тематичні пейзажі різних років, які автор писав у кількох мальовничих європейських куточках.
І як же художнику працювалося вночі? Під одним із відео процесу створення етюду він зізнається: «Перевага нічного малювання – це як нічне кохання, коли нічого не видно, і тільки зранку ти бачиш, що сталося. Інколи буває по-дитячому соромно, а інколи, прокинувшись, ти кажеш ВАУ».

«Едуард Бєльский – це стан, – коментує в соцмережі один із венеційських етюдів художника в процесі роботи шанувальниця Ірина Ч. – Вода, човни, все колихається… Відблиски на воді! Нестійкість, тіні, відображення…!». Нижче репліка митця: «В сучасному мистецтві неясність іде на користь. І взагалі ясність в усьому трохи надоїла. Хочеться невидимого бога, і щоб він був на 100 процентів».
Глядач зчитує цей особливий стан художника з його картин – коли інтуїція Творця веде його руку по полотну. Транс, медитація, йога? Тоді кожен мазок на пейзажах митця сприймається як енергетичний імпульс в якусь мить в реальності Бєльського, де світ народжується знов і знов, де нема нічого остаточного і зрозумілого, а життя невпинно вирує в часовому континуумі.
Розкута, інтуїтивна живописна манера Бєльського – унікальне поєднання української школи малярства і французького експресіонізму. Широкі, вільні мазки, спонтанні патьоки і мікси фарб на венеційських етюдах, здається, створюють хаос на полотні, але чи можна впорядкувати відблиски природного світла на хвилях води, швидкоплинну гру світлотіней у розмаїтті відтінків? Все це щомиті змінюється у мільйонах варіацій, і одна й та ж картинка, яку піймає в якусь мить людське око, насправді існує у нескінченній кількості візуалізацій – і кожна з них буде справжньою і щирою «цитатою» моменту.
Запрошуємо переглянути виставку «Добраніч» Едуарда Бєльського в Галереї мистецтв спілки художників України. Вона триватиме ще протягом місяця і відкрита для живого огляду шанувальників творчості митця і гостей галереї.
Персональна сторінка митця на сайті Галереї мистецтв https://volart.com.ua/art/byelskyy_eduard/, про виставку «Добраніч» https://volart.com.ua/ukr21/eduard_byelskyy_lahko_noc/

Фото – з фейсбук-сторінки Едуарда Бєльського

Фото інтер’єру виставки – авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
волинянин Показати IP 5 Червня 2021 16:57
Майстер!!!!
шанувальник Показати IP 6 Червня 2021 14:54
Нема з ким порівняти з волинських художників. Дуже самобутній почерк
Сергій Показати IP 7 Червня 2021 10:34
Талановитий Професіонал - Європа!!!!! Не те що самодіяльні луцькі провінційні "генії" що не можуть собі ціну скласти у музеях провінційних.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus