USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Нідерланди, Бельгія, Чехія та Ірландія висилають російських дипломатів за шпигунство

29 Березня 2022 22:48
Нідерланди висилають 17 російських дипломатів, а Бельгія – 21 за причетність до шпигунських операцій, також одного співробітника посольства РФ висилає Чехія.

Посла Росії в Нідерландах викликали у вівторок в МЗС, щоб повідомити йому про рішення. Дипломати, підозрювані в шпигунстві, мають покинути країну протягом двох тижнів, передає УП.

«У цих людей написано «дипломат» на візитній картці, коли вони насправді роблять щось зовсім інше. Ми ухвалили це рішення заради безпеки Нідерландів», – заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра, не уточнивши деталей.

Висилання також було узгоджено з іншими країнами, які раніше висилали російських дипломатів, зокрема зі США, Польщею та Болгарією.

Читати ще: Країни Балтії висилають 10 російських дипломатів через війну РФ проти України

Гукстра зазначив, що Росія у відповідь також, ймовірно, висилатиме нідерландських дипломатів.

Федеральний уряд Бельгії вирішив вислати 21 російського дипломата, акредитованого в посольстві Росії в Брюсселі або Генеральному консульстві в Антверпені.

Рішення було ухвалено через «причетність дипломатів до шпигунських операцій та операцій з впливу, що загрожують безпеці країни», повідомила у вівторок міністр закордонних справ Бельгії Софі Вільмес.

Водночас Чехія висилає одного співробітника посольства РФ за звинуваченням у причетності до російських спецслужб.

«МЗС Чехії інформувало посольство Росії в Празі про оголошення одного з дипломатичних співробітників посольства персоною нонграта. Співробітник має залишити Чехію протягом 72 годин. Разом із нашими союзниками ми обмежуємо присутність російських спецслужб у ЄС», – зазначили у відомстві.

Ірландія попросила чотирьох високопосадовців посольства Росії залишити країну.

«Міністерство закордонних справ викликало посла Росії в Iveagh House, щоб повідомити йому, що чотирьом високопосадовцям було запропоновано залишити країну. Це пов’язано з тим, що їхня діяльність не відповідала міжнародним стандартам дипломатичної поведінки», — йдеться у заяві МЗС Ірландії.

У відомстві також наголосили, що вважають війну Росії проти України серйозним порушенням міжнародного права.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus