USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Ніхто не знає, які шанси дожити до ранку»: як живе захоплений талібами Кабул

17 Серпня 2021 13:12
Вже третю добу столиця Афганістану Кабул підконтрольна новому режиму руху «Талібан». Президент Ашраф Гані втік, а тисячі людей намагаються виїхати з країни і штурмують аеропорти. За влади талібів люди змушені будуть відмовитися від колишнього життя. Перш за все це стосується жінок, журналістів, інтелектуалів, музикантів.

Чого бояться місцеві та чому багато з них хочуть прагнуть покинути країну, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Громадяни Афганістану розгублені та налякані. Вони не знають чого чекати від нового режиму «Талібану». «Ніхто не знає, які шанси дожити до кожного нового ранку», – каже міністр освіти Ренгіна Хіміді.

Контроль над усією територією країни таліби блискавично встановили за декілька днів. Єдине місце на всю країну, яке поки що непідконтрольне новому режиму – це аеропорт міста Кабул. Він став останньою надією людей, які прагнуть будь-що втекти з країни.

Історія повторюється знов, каже правозахисник Масі Наєм. У 90-х його разом із братом батько намагався вивезти до України з Афганістану. «Пам’ятаю, що це була спекотна пора року. Ми сиділи в аеропорту, досить довго чекали на тата. Була купа людей, штовханина», – згадує він.

Виїхати в той час було дуже непросто і вдавалося далеко не всім. Особливо інтелігенції. «Нас довго садили. Бабуся цілувала мене і плакала», – каже Наєм.

Нині усі комерційні рейси в аеропорту Кабула скасовані. Екстрено евакуюють хіба іноземців. Декілька відчайдух, які намагалися втекти чіпляючись за літак, загинули. Посольства закриваються, у містах черги до банкоматів і затори на дорогах. Понад усе звичайні мешканці не хочуть повертатися до старого життя, в якому жорстко каралося за недотримання встановлених талібами правил, а вони суперечать здоровому глузду: «Чоловіків примушували відрощувати бороди. Жінок – носити бурки, довгий одяг, який покриває все обличчя й тіло. Школи для дівчаток були закриті. Жінок, які опинилися без супроводу в громадських місцях, могли побити. Футбол був заборонений. А з ним і музика, окрім релігійних співів».

Читати ще: Тисячі людей штурмують аеропорт Кабула. ЗМІ показали, як люди падають з переповнених літаків

До слова, «Талібан» захоплює Кабул уже вдруге: 96-го року радикальний ісламістський рух примусив Афганістан жити за надсуворими законами шаріату.

Нагадаємо, після того, як бойовики радикального руху «Талібан» заявили про встановлення контролю над усією територією Афганістану, захопили президентський палац, а обраний президент втік за кордон, доступ до аеропорту, розташованого за п’ять кілометрів від центру столиці, став можливим лише через контрольно-пропускні пункти талібів.

Відомо, що в неділю в бік аеропорту відкрили вогонь, внаслідок чого пасажири змушені були ховатися у сховищах.

Зауважимо, що ситуація в Афганістані погіршилася після того, як США стали виводити свої війська, які повинні залишити країну до 11 вересня цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 17 Серпня 2021 13:57
Треба поміняти 2-х наємів на літак українців!
ботоксШМЯК до Анонім Показати IP 17 Серпня 2021 14:18
Без наємів укрзалізниця і інші компанії України просто рухнуть, бо це одні з найефективніших топ менеджерів.
Анонім до ботоксШМЯК Показати IP 17 Серпня 2021 16:00
Хі-хі , він вже заступник міністра інфраструктури. То може пояснить, як у літаку, що евакуював з кабула опинилося лише 8 українців із 80 пасажирів,а інших 120українців не взяли? Він що просто вивіз замість українців всіх своїх родичів?
ботоксШМЯК до Анонім Показати IP 17 Серпня 2021 16:24
Щось на те схоже. А про цих обох кризисменеджерів Наємів, то був стьоб, якщо шо.
1 Показати IP 17 Серпня 2021 14:19
Що тут казати, коли майже чотирьохсот тисячна армія Афганістану просто здалась талібам... Значить такий вибір народу цієї середньовічної країни. А тепер, цей же нарід, за що боровся, те потроху і одержує.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus