USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Таліби в Афганістані: як реагує світ на дії бойовиків

16 Серпня 2021 07:20
Таліби 15 серпня зайшли у столицю країни – Кабул. Президент Афганістану пішов з посади та покинув країну. Бойовики оголосили про контроль над усією країною. Увесь світ реагує на ці події та евакуює своїх громадян з Кабула.

Про це повідомляє 24 канал.

Влада Штатів оголосила евакуацію працівників посольства США. Її планують завершити до 17 серпня.

У Британії оголосили, що парламент раніше повернеться з відпусток та збереться на позачергове засідання для обговорення ситуації в Афганістані. Цю інформацію оприлюднив заступник політичного редактора Сем Коутс. «Колеги, парламент буде скликаний у середу (18 серпня – ред.) і засідатиме з 9:30 до 14:30. Віртуальної участі не буде», – написав він.

Депутат-консерватор Джонні Мерсер, колишній військовий, який сам тричі служив в Афганістані заявив у коментарі Sky News, що вважає це рішення політичним, а ситуацію в країні «жахливою».

«Я ніколи не думав, що побачу день як військовослужбовець, чи як член Консервативної партії, де ми по суті здамося талібам», – заявив Мерсер.

Влада Британії запевнила, що працює над поверненням громадян у країну. Глава МВС Пріті Пател заявила, що країна робить все можливе для евакуації людей з Афганістану в Британію.

Екстрене засідання ООН через ситуацію в Афганістані також запропонувала зібрати Росія. Чиновник МЗС Замір Кабулов заявив російським ЗМІ, що Росія співпрацює з іншими країнами щодо його проведення.

Авіакомпанія ОАЕ Flydubai заявила, що тимчасово призупиняє польоти в Афганістан. До речі, авіація – єдиний спосіб наразі покинути країну. Адже «Талібан» вже контролює всі прикордонні переходи в Афганістані.

Пакистан закрив прикордонний пункт Торхам, адже його контролюють бойовики. Також влада країни повідомляє, що робить все можливе для евакуації людей.

Видання Al Jazeera повідомило, що офіційний представник МЗС Пакистану Захід Хафіз Чаудрі заявив – посольство країни в Кабулі надає допомогу пакистанцям, афганським громадянам, дипломатичному та міжнародному співтовариству. Також там створили спеціальний осередок для полегшеного отримання візи та інших важливих питань.

Нобелівська лауреатка Малала Юсафзай, у яку колись стріляли таліби, шокована подіями в Афганістані: «Ми шоковано спостерігаємо, як «Талібан» бере контроль над Афганістаном. Я глибоко стурбована жінками, меншинами та правозахисниками. Глобальні, регіональні та місцеві організації мають закликати до негайного припинення вогню, надати термінову гуманітарну допомогу та захистити біженців й цивільне населення».

Як інформує Obozrevatel, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас пригрозив припинити фінансування Афганістану в разі силового захоплення країни.

«Справа не в тому, що таліби захоплять владу поодинці. Країна нежиттєздатна в міжнародному масштабі. Німеччина щорічно виділяє Афганістану 430 мільйонів євро. Халіфат не буде підтримуватися, Талібан теж повинен це знати», – підкреслив він.

Німецькі дипломати та їх сім’ї евакуйовані з посольства Німеччини в Кабулі в приміщення аеропорту. Вилетіти в Німеччину вони мають 16 – 17 серпня. Про це глава німецького МЗС написав у Твітері.

Ба більше, Німеччина відправляє в Кабул літак для евакуації людей. Про це повідомила газета The Sunday Times з посиланням на власні джерела.

У Міноборони Іспанії повідомили, що ще не почали евакуацію, проте намагаються організувати її з допомогою авіації якомога швидше.

Штати заявили, що вже організували евакуацію людей зі столиці Афганістану. Про це повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен. Також політик підтвердив, що працівники посольства знищили всі секретні документи.

Окрім того, про евакуацію також повідомили Туреччина, Італія, Росія та Чехія.

Папа Франциск закликав до діалогу після молитви «Ангел Господній» 15 серпня. Він заявив, що це необхідно, щоб покласти край конфлікту в Афганістан та щоб народ міг жити в безпечному світі та у взаємній повазі.

«Я приєднуюся до занепокоєння з приводу ситуації в Афганістані. Я прошу вас разом зі мною молитися Богу, щоб припинити гуркіт зброї і знайти рішення за столом діалогу», – заявив Папа на площі Святого Петра.

Додав, що тільки так змучене населення цієї країни зможе повернутися до своїх домівок і жити в мирі та безпеці.

«Криза точно буде. Туреччина вже стогне від кількості афганців. І, очевидно, частина з них буде намагатися проникнути на територію Європи, зокрема і в Україну. Але якщо буде створений занадто великий міграційний тиск, це може викликати певні проблеми для талібів (санкції, розрив співпраці з іншими державами). У будь-якому випадку, на сьогодні інтерес бойовиків полягає в тому, щоб їхній прихід до влади не викликав повної ізоляції країни. У них є інтереси, у них є зовнішні партнери, наприклад, китайці. Тому бойовикам потрібно показати, що вони прийшли до влади не завдяки насильству», – говорить директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Окреме занепокоєння викликає доля десятків тисяч афганців, які допомагали американським військовим – переважно це перекладачі. До того ж в ООН вважають, що Афганістан уже перебуває на межі гуманітарної катастрофи. «Ми побоюємося, що найгірше ще попереду. Швидко наближається велика хвиля голоду. Ситуація має всі ознаки гуманітарної катастрофи», – заявив Томсон Фірі, що представляє Всесвітню продовольчу програму ООН.

Як зазначає BBC, місцеві бояться, що таліби повернуться до жорсткої системи управління з буквальним дотриманням норм шаріату. Саме за такими правилами бойовики й управляли Афганістаном, будучи у владі в 1990-х роках. За словами афганців, таліби налаштовані жорстко: вони б’ють чоловіків, якщо ті збривають бороди, забороняють слухати музику, відбирають і ламають аудіотехніку, якщо знаходять її. Дівчатам дозволяють вчитися тільки до шостого класу, злодіям відсікають праву руку, а невірних чоловікам жінок забивають камінням.

Чому це важливо для України?

Про те, як позначаться події в Афганістані на нашій країні, говорити ще рано. Але наслідки можуть мати найрізноманітніший характер, ось основні сценарії:

«Суперники США, такі як Іран, Китай і Росія, можуть зробити висновок, що президенту Байдену не вистачає мужності, щоб встати на захист союзників – Іраку, Тайваню та України», – ідеться в матеріалі The Washington Post.

Так, ситуація в Афганістані може негативно вплинути на українсько-американські відносини. Адже держава в Південній Азії, вочевидь, буде забирати більше уваги у США, ніж війна в Україні. Певно, просто зараз створення майбутньої стратегії дій в Афганістані більше турбує Байдена, ніж «нормандський формат» або Мінський процес.

Приплив мігрантів може зачепити не тільки країни Євросоюзу, а й Україну.

Водночас Афганістан відверне увагу Кремля від України, що призведе до стабілізації ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, у травні 2021 року Джо Байден заявив, що США повністю виведе свої війська з Афганістану. Крайня дата – 11 вересня – 20-річчя трагедії у Нью-Йорку.

Після початку поступового виведення військ таліби почали захоплювати нові території Афганістану.

В ООН повідомили, що з 9 липня лише в 4 містах Афганістану загинули 183 цивільні, ще 1181 – поранили. Серед них є діти. У ООН закликали припинити кровопролиття.

15 серпня 2021 року уряд країни здав столицю талібам. Президент країни Ашраф Гані зрікся влади та покинув Афганістан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанин Показати IP 16 Серпня 2021 11:09
тепер приймайте собі біженців! подарунок від штатів!
Ага до лучанин Показати IP 16 Серпня 2021 12:11
Що б не сталось, винні США?! Ну як і з зеленими і Порошенком... у всьому винен Порох.
Киянин до лучанин Показати IP 16 Серпня 2021 12:13
США чітко саазали, що бажання деяких "скрєпанутих" втягнути США у війну з талібами, не здійсниться. ТАЛІБАН ВЖЕ НА ПІВДЕННИХ КОРДОНАХ рОСЬЇ. ВІЛЬНИЙ КАВКАЗ УЖЕ СКОРО!
Дідо до лучанин Показати IP 16 Серпня 2021 15:30
вони у нас вже є, навіть у верховній раді сидять, вирішують долі українців такі як наєм, а поблизу луцька торговці з афганістану, у них наші "герої" ще уніформу для війну купували

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus