USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нова мапа Волині: лучанам пояснили необхідність реформи адміністративного устрою

24 Березня 2015 20:14
Децентралізація, зміна адміністративного устрою та фінансова незалежність об’єднаних територіальних громад – про процедуру та переваги децентралізації влади та реформу адміністративно-правового устрою розповіли у Луцьку експерти Реанімаційного пакету реформ.

Про це йшлося під час зустрічі-дискусії на тему «Чи відбувається децентралізація влади в Україні?» 24 березня у Луцьку.

Як зазначив комунікаційний менеджер групи Реанімаційного пакету реформ Андрій Андрушків, наразі понад 500 експертів у 25 експертних групах РПР працює над трьома напрямками реформ: забезпечення безпеки та законності, економічних реформ та реформ освіти, культури, молоді та спорту. Він зауважив, що реформа децентралізації влади має сумнівну можливість відбутися повністю без реформи виборчого законодавства.



Експерт групи РПР з реформи децентралізації влади Іван Лукеря розповів, що реформа повинна відбутися перш за все знизу. Першими кроками на шляху реформи повинні стати нові закони про місцеве самоврядування та адміністративно-територіальний устрій та новий закон про місцеві адміністрації.

Він нагадав, що в бюджет 2015 року заклали три мільярди гривень у фонд регіонального розвитку, які мають бути розподілені вже з квітня. Закон «Про засади державної регіональної політики» запровадив нову модель фінансування регіональних проектів, передбачив введення державної стратегії та механізм прозорого відбору проектів для фінансування на рівні регіонів. Так, передбачено, що на рівні обласних адміністрацій повинні бути утворені регіональні комісії з відбору проектів. До комісій повинні увійти представники органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, голови ОДА та облради, профільні асоціації органів місцевого самоврядування.

Нещодавно постановою Кабміну затвердили порядок використання коштів державного фонду регіонального розвитку. Вказано чіткі терміни та пріоритети для фінансування. Так, до 1 квітня органи місцевого самоврядування областей повинні подати комісії, яка створена при ОДА, проекти для фінансування, що повинні відповідати державній стратегії та проекти для громад, які об’єднуються (забезпечення їх інфраструктурою у першу чергу).



Вже до 25 квітня повинен бути проведений відбір, та в міжвідомчу комісію при Міністерстві регіонального розвитку повинно бути подано проекти. З 1 червня вони повинні бути затверджені та профінансовані. У першу чергу фінансуватимуть громади, що об’єднуються, а також громади, які до 1 червня затвердять перспективний план об’єднання громад і розпочнуть процес об’єднання до 1 липня.

Вже з наступного року проекти комісіям при обласних органах виконавчої влади подаватимуть з 1 січня, а на узгодження Кабміну їх подаватимуть до 1 серпня.

Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» дає можливість змінювати адміністративно-територіальний устрій шляхом муніципальної консолідації (а не шляхом політичної волі, як це було б у разі ухвалення нового закону про адміністративно-територіальний устрій).



Наразі не мають представництва в органах влади приблизно 18 тисяч сільських населених пунктів, 4900 громад є дотаційними на 70-90%. На Волині є тисяча сільських населених пунктів, де мешкає менше 500 осіб.

Конституція України передбачає, що громади можуть об’єднуватися шляхом місцевого референдуму, проте досі немає закону про місцевий референдум. Таким чином, досі жодна громада не об’єдналася у такий спосіб. Новий закон запровадив механізм об’єднання місцевих громад.

Найважливішою статтею закону є стаття про формування перспективних планів об’єднання. Такий план фактично визначає нову мапу області. На ній задаються рамки для об’єднання громад, оскільки держава не може дозволити формувати адміністративно-територіальний устрій у добровільному порядку. Відтак, перспективні плани є орієнтирами для громад щодо того, як варто об’єднуватися. Лише держава на рівні областей володіє повноцінною інформацією щодо соціально-економічних показників, може спрогнозувати переваги, які отримає об’єднана громада.

Процедура об’єднання полягає у тому, що ініціатор об’єднання надсилає пропозицію власній міській, селищній чи сільській раді, вона затверджує її та передає в суміжні громади в межах перспективного плану. Якщо є згода на об’єднання, створюється спільна робоча група з напрацювання і розробки плану об’єднання і утворення спільної територіальної громади. Тривале обговорення (протягом 30 днів) можна проводити на стадії фінальної пропозиції, інші етапи можна проводити протягом одного дня. Після затвердження спільного плану об’єднання його передають в ОДА на перевірку відповідності Конституції та перспективному плану, а затверджує його облрада.

Об’єднуватися у територіальні громади важливо, тому що наразі у сільських бюджетів забрали найбільш стабільний податок – податок з доходів фізичних осіб. Нині 60% податку залишається в містах обласного значення, районних бюджетах та бюджетах об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Таким чином, об’єднані громади отримають повноваження, ресурси, прямі субвенції з держбюджету як міста обласного значення.



До кінця місяця має бути затверджена методика формування спроможних громад. До робочої групи з розробки перспективного плану окрім голів облради та ОДА та представників неурядових організацій повинен входити головний архітектор та представник підрозділу з питань фінансів. У результаті повинна бути отримана графічна частина (нова мапа Волині) та описова частина (паспорт області з описом показників за кожним населеним пунктом та громадою). Визначатимуться центри економічного впливу (найбільш спроможні громади). Відповідно до методики, центрами ОТГ перш за все мають стати міста обласного значення, потім – чинні центри районів, міста районного значення та найбільш спроможні та забезпечені інфраструктурою територіальні громади (селища та села). На новій мапі не може бути сірих чи білих плям – поза ОТГ не може залишитися жодне найменше село.



Визначатимуть зону доступності кожного потенційного центру об’єднаної територіальної громади (наприклад, одним з таких центрів на Волині може бути Володимир-Волинський), 20-кілометрову зону впливу, яка може розширюватися чи зменшуватися у межах 15-25 кілометрів від центру. Якщо якісь населені пункти не потраплятимуть у зони впливу центрів, братимуть до уваги чинні районні центри. У перспективі на мапі Волині нанесуть межі ОТГ.



Експерт наголосив, що важливим є питання консультацій із громадськістю в процесі об’єднання громад. Так, місцевим мешканцям, у разі спротиву ініціативі, потрібно пояснювати, що після об’єднання їхнє село не припинить існування та не втратить статус та назву, а просто ввійде до складу ОТГ та не матиме своєї сільради. Натомість, усі основні послуги можна буде отримувати не в райцентрі, а в центрі об’єднаної територіальної громади. Також «фінансовим пряником» є можливість фінансової самостійності такої громади.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
А Показати IP 24 Березня 2015 20:47
А слухачів то як багато... Головне шиба вже там, може щось перепаде.
Самооборона до А Показати IP 25 Березня 2015 01:23
Да механізм вкрай антипартійний, пронародний. Тіко хто то те має робити? Оці 3 експерта у кроватиках з нульовим досвідом??? Де пояснення що в результаті створення територіальних громад вся влада, земля і майно що знаходиться на ній переходить у власність громади тобто людей? Робить одна організація Вільний Простір да і то це ще не той процес що змінює ситуацію на користь народу. Ще і війна заважає активіти більшість там. а не піаром займаються.
Анонім Показати IP 24 Березня 2015 22:13
туману напустили цілий мішок. далі будуть рибу ловити (бабло відмивати)
вася Показати IP 24 Березня 2015 23:17
експерти непонятно чого.тулять фуфло.
Дідусь Крилов Показати IP 24 Березня 2015 23:32
А ви друзі, як не сідайте, все в музиканти не годитесь!
шкода Показати IP 25 Березня 2015 20:29
Знову афера.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus