USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нове обладнання на очисних спорудах у Луцьку: без мулових карт і смороду

1 Серпня 2022 11:07
КП «Луцькводоканал» першим в Україні запустило сучасний цех осушування мулу. Досвід луцького підприємства приїхали переймати представники водоканалів інших областей.

Нагадаємо, ось вже кілька років Луцьк періодично накриває шлейфом запахів з боку очисних споруд. Найбільша концентрація смороду надходить з мулових карт – місць, куди відкачують осад з відстійників, які займають чималу територію.

Читати ще: З каналізації – на очищення. Як працюють луцькі очисні споруди

Карти – ділянки розміром 50х100 метрів, завглибшки до чотирьох метрів. Щодоби з відстійників насоси три-чотири рази сюди відкачували тверді залишки, які осіли на дно, – мул. Щодня це приблизно 400 кубічних метрів рідкої субстанції з різким концентрованим та неприємним запахом. На картах з цього мулу вода випаровується, паралельно відбувається гноїння, бродіння. Ці процеси піднімають сірководень, аміак, діоксид азоту, метан. За рік у повітря потрапляє 7 тонн цих сполук, 5,5 тонни з них надходить з мулових карт.

Загалом, що робити з муловими картами, було найбільшою проблемою очисних. Адже за роки грубої експлуатації цього мулу назбиралося занадто багато. І одномоментно перетворити на добриво, що останнім часом робить підприємство, теж неможливо. А місто продукує постійно нові й нові відходи: щодня на очисні їх безперервно надходить в середньому 42-44 мільйони літрів на добу в бездощову погоду.

Днями на очисних «Луцькводоканалу» нарешті запрацювала мобільна установка зневоднення осаду. Усі пусконалагоджувальні роботи уже завершено, працівники вийшли на робочі параметри, і обладнання запрацювало на повну потужність.
Перший заступник директора КП «Луцькводоканал» Святослав Дмитроца розповів, що Луцьк – одне з перших міст в Україні, яке придбало таке обладнання. Установка призначена для пришвидшення зневоднення залишкового мулу, який утворюється в результаті роботи очисних споруд. Раніше надлишковий мул скидали на мулові карти, що розташовані просто неба. Тепер же дегідратор за годину осушує ту кількість відходів, яку сушили б на полях два роки. Очищений мул відразу вантажать на автомобілі та вивозять на полігон твердих побутових відходів у Брище для рекультивації.
Під час презентації роботи обладнання луцький міський голова Ігор Поліщук повідомив, що від роботи цього дегідратора місто отримає суттєвий фінансовий ефект.

«Установка коштує 15 мільйонів гривень та придбана в лізинг. Ми будемо економити кошти, адже процес вивезення та осушення мулу на сьогодні вартує 5 мільйонів гривень на рік. При цьому використовували вантажну техніку. Ця ж установка відділяє воду та видає відразу суху фракцію мулу, яку вивозять за межі очисних споруд на різні потреби, в тому числі використовують як добриво. Завдяки їй з процесу роботи очисних споруд ми виключаємо мулові карти. А вони на сьогодні є основним джерелом неприємних запахів, які утворюються внаслідок роботи очисних споруд. Тому, виключивши мулові карти, ми залагодимо питання неприємних запахів», – сказав міський голова.
Читати ще: Коли у Луцьку остаточно зникне проблема смороду?

До слова, Луцьк також відвідали керівники та інженери водоканалів України, аби взяти участь у практичному семінарі «Доступні фінансові інструменти для глибокої модернізації об’єктів ВКГ (на прикладі придбання КП «Луцькводоканал» у лізинг мобільного цеху зневоднення осаду стічних вод)». Під час презентації проєкту встановлення мобільного цеху осушування мулу директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк розповів, як залучати інвестиційні кошти на роботу підприємства в українських реаліях. Адже підприємству вдалося тільки поліпшити і розширити перелік напрямків інвестування. Відсоток виконання інвестиційних програм упродовж двох років тут сягнув вище за 100%.
Також він ознайомив присутніх із специфікою залучення коштів методом лізингу – саме таким чином вдалося придбати новітнє обладнання для осушування мулу коштом підприємства.

«Особливістю проєкту із придбання і встановлення мобільного осушувача мулу стала швидкість його реалізації. Ми запропонували виробнику продемонструвати роботу обладнання на базі наших очисних споруд, спільно здійснили цей задум і переконалися, що установка підходить до роботи на наших очисних. Також ми довели свою фінансову спроможність і надійність банківським партнерам, реалізували процедуру придбання обладнання в лізинг, що стало досить новим явищем для водопостачального підприємства. На сьогодні установка вже в роботі. Вона забезпечить не тільки осушування мулу в режимі реального часу, але й дозволить уникнути його накопичення, розв'яже низку екологічних проблем, що є найважливішим для нашої громади», – наголосив Віктор Гуменюк.

До слова, після презентації вже кілька водоканалів планують перейняти ініціативу і використати у своїй роботі інструменти, запропоновані КП «Луцькводоканал».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Громадянин Показати IP 1 Серпня 2022 12:08
Це справді корисне досягнення і вкладення
Лучанин Показати IP 1 Серпня 2022 12:27
Новина хороша. Ще щось би зробили із бражними запахом, який поширюється в центрі міста. Складається враження, що це із пивзаводу. Хіба не можна встановити нормальні фільтри?
лучянін до Лучанин Показати IP 1 Серпня 2022 15:32
хочєшь пити піво - тєрпі
Петро до лучянін Показати IP 2 Серпня 2022 11:22
Це не пиво, в тебе смакові рецептори заклякли. "Пивзаводу" давно нема
Андрій Показати IP 1 Серпня 2022 22:03
станом на 22:04 01.08.22 ВОНЬ СТОЇТЬ!!!!
Петро до Андрій Показати IP 2 Серпня 2022 11:25
Лежить чи стоїть - не важливо, головне що є. І існує 2 осередка: район Там-таму і Володимирська з Ковельською

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus