USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Нові акцизи на пальне: пояснили, скільки зекономлять водії на бензині

21 Вересня 2020 19:32
Народні депутати України зареєстрували у Раді законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на пальне».

ТСН.ua запитав у провідних експертів у сфері енергетики, що це за ініціатива, чи на часі нині такий законопроєкт, скільки зекономлять на бензині українські водії та як зниження цін на бензин позначиться на економіці Україні.

Наразі газ в Україні – найдешевший вид палива. Вартість, порівняно з бензином, нижча майже вдвічі, оскільки залежить від акцизного податку. Що вищий акциз, то дорожче паливо. Однак, так було не завжди. Такий перекос цін у бік здешевшання газу та здорожчання бензину відбувся на українському ринку 2010 року, коли газовий бізнес під себе підім’яла так звана родина Януковича. Тоді були введені спеціальні низькі акцизи на скраплений газ, щоб він заробляв більше. Після втечі Януковича з України ринок газу окупували росіяни й наближені до них структури. Наразі дві третини спожитого в Україні автогазу – російські. У разі ухвалення цього законопроєкту, акцизні податки на автомобільне пальне буде урівняно, завдяки чому бензин в Україні, за підрахунками експертів, подешевшає десь на 2,5 гривні, а вартість газу, який переважно імпортується з Росії, подорожчає десь на 2 гривні.

Виконавчий директор «УЕА» Олексій Шульга оцінює цей законопроєкт як дуже важливий і потрібний для розвитку власної енергетичної галузі, внаслідок чого розвиватиметься інфраструктура та збільшуватимуться надходження до державного бюджету. «У кожному товарі велика складова – транспортування. І якщо логістика здешевшає, виробники можуть знижувати ціну на ті чи ті продукти. Але є й інші фактори: курс долара, ціна на нафту, сезонні подорожчання нафти. Але сказати, на скільки вже завтра подешевшає хліб, не можна. Я вважаю, що законопроєкт покликаний зробити соціальну рівність за усіма видами палива, щоб не було преференцій для якогось одного виду. Вітчизняне виробництво зможе збільшити обсяги переробки нафти, тим самим збільшити відрахування у бюджет, розширити свої виробничі потужності, мати можливість реалізовувати інвестпроєкти. Тобто, це дасть більші надходження до бюджету, нові робочі місця, а також покращення інфраструктури», – переконаний Шульга.

Він зазначає, що така ініціатива дозволить Україні стати енергетично незалежною від Росії, а на ринку будуть створені однаково рівні умови для всіх. «Важливо те, що дизельне пальне залишається за тією ж акцизною ставкою, якою вона й була. Тому що це аграрії, це посівні кампанії, і воно на них жодним чином не вплине. Звісно, підняття скрапленого газу та зниження бензину – це крок, який потрібен, він на часі. Багато профільних асоціацій, які моніторять ситуацію на нафтопереробному ринку, вже виступали неодноразово за те, щоб збалансувати ставку. Тому що скраплений газ за останні 7 років майже у 5 разів збільшив свій паритет на ринку. Мета законопроєкту – повернути нас до того, коли у нас вироблялося пальне у достатній кількості. У 2008 році Україна навіть експортувала бензин і повністю забезпечувала власний внутрішній ринок. Потім дисбаланс в акцизах призвів до того, що ми маємо перекос у бік скрапленого газу, але залишаємося повністю незахищеними у разі, якщо північний сусід РФ чи Білорусь припинять експорт до нас скрапленого газу. Тому це пряма загроза енергетичній безпеці держави», – наголосив виконавчий директор «УЕА».

Шульга також додав, якщо цей законопроєкт буде проголосований, у певній частині бензин здешевшає на 3-4 гривні, скраплений газ трошки подорожчає. Але ми будемо мати різницю приблизно у декілька гривень, що не позначиться на пересічних громадянах. «Негативний відгук на законопроєкт може були лише у працівників таксі, бо там великі пробіги і великі витрати. Пересічний громадянин, в принципі, цього особливо не відчує. У нас щоосені та щовесни криза, оскільки через недостатню кількість скрапленого газу він щороку постійно дорожчає – стає по 14-15 грн. Потім ми насичуємося, робимо диверсифікацію, робимо танкерні перевезення скрапленого газу, а тоді Росія знову відкриває постачання – і газ знову 7-8 грн. Ми залежні у скрапленому газі від постачань. Навіть зараз я не впевнений у тому, що через ситуацію у Білорусі до України не припиниться ввезення бензинів і того самого скрапленого газу. І знову матимемо дисбаланс. Оскільки виробництво власного бензину ми понизили – із 5-6 заводів працює лише 2. Нам потрібно цим законопроєктом «зіскочити» із залежності, яка нами постійно маніпулює. Так, можливо, ті, хто вкладався в обладнання газової установки, негативно сприйматимуть цю ініціативу. Та звичайний громадян скільки наїжджає? 10-15 км на рік, у нього окупність установки, мабуть, 4-5 роки», – говорить Шульга.

На думку експерта, співголови ГО «Фонд енергетичних стратегій» Дмитра Марунича, цей законопроєкт насамперед призведе до збільшення надходжень у державний бюджет на понад 4 млрд грн, оскільки здешевшання бензину, яким Україна може забезпечити себе сама на 100%, дозволить зменшити залежність від російського скрапленого газу. «Рішення, яке не може бути прийнято з радістю усіма учасниками ринку. Ті, хто виробляє бензин і торгує ним, отримують зменшення цін на бензин приблизно до рівнів, за поточної кон’юнктури, десь 20 грн за літр. А от скраплений газ подорожчає – до 15 грн за літр. На мою думку, це справедлива штука, попри низьку ставку акцизу, ціна на скраплений газ була 52 €, а на бензин перевищила 200 € за тонну, у нас деформувалася структура цього паливного ринку, падало споживання бензину. Причому, в країні немає потужностей його добування, і навряд чи з’являться, тому Україна потрапила в залежність від імпорту, з усіма можливими наслідками. Тому рішення є виваженим і справедливим. Цей законопроєкт збільшить надходження до бюджету на понад 4 млрд грн», – зазначає експерт.

Дмитро Марунич також вважає, що, окрім держави, вирівнювання цін на паливо матиме позитивні наслідки і на енергетичному ринку, а також від цього виграють водії автівок на бензині. Однак, він переконаний, що трейдери, які торгують скрапленим газом, звісно, будуть незадоволені.

«Загалом ринок матиме позитивні наслідки, бо ця ситуація була створена державою штучно. Сьогодні ціни на бензин – на рівні 25грн/л, якщо знизяться до 20 грн, це буде падіння на 20% , от вам і вся економіка. Користувачі зекономлять до 20% в залежності від пересування, споживачі газу, навпаки, платитимуть трохи більше. Щодо трейдерів, які торгують скрапленим газом, та частини водіїв, які перейшли на скраплений газ, вони можуть бути незадоволені. Останні можуть користуватися бензином, оскільки машини мають по дві установки. Якщо газ зростав у ціні більш ніж на 55% від бензину, його ставили під сумнів у використанні, він ставав невигідним, бо газу треба більше на 100 км», – пояснює Марунич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
007 Показати IP 21 Вересня 2020 20:58
Вже не знають як тих бідних людей грабити , кожен день щось нове придумують
Арафат Показати IP 21 Вересня 2020 23:25
В МРЕО вимагають(!) 200$ хабаря за успішну здачу на "права". 100 - "карточки", 100 - водіння. То, може, хай в місцеві м$нти заплатять різницю? - гроші Є!
Коля Показати IP 22 Вересня 2020 17:17
Одним словом п..д.р.си!
Павло Показати IP 22 Вересня 2020 20:00
Оцей розумний їздивби як я на розбадяженому газу і порахувавши скільки на скільки виходить !!!А мета здешевлення Газа була закладена правильно з екологічною метою меньше забруднювати довкілля і заохотити людей ставити гбо а оці куплені експерти хочуть тупо вичавити газ з ринку комусь це вигідно і урівняти акцизи це крок назад !!!
Руслан до Павло Показати IP 9 Жовтня 2020 11:34
Согласен , газ сгорает чище, оставляя после себя пар . Если все такие умные чего на бензине дома борщи не готовят , воняет?
влад Показати IP 15 Листопада 2020 18:46
один х буду на газу ездить
Сергей Показати IP 8 Грудня 2020 11:36
Скорее всего, что газ подорожает, а бензин дешевле не станет. О какой энергетической безопасности идёт речь??? Газ из России, а нефть, из которой производят бензин откуда??? Почему не снизить акциз на дизельное топливо? Автомобили, выполняющие перевозки (грузовые и пассажирские) заправляют в основном дизельным топливом. О каком подешевлении сельскохозяйственной продукции можно говорить, если трактора и комбайны также работают на дизельном топливе? Закон бредовый!!!!!
Сергей Показати IP 8 Грудня 2020 11:45
На гезу ездят нищие слои населения - с кого же ещё пополнять бюджет Неньки, не с олигархов же. Газ более экологическичистое топливо - борьба за экологию налицо.
Сергей Показати IP 8 Грудня 2020 11:50
Снизьте цену бензина, производите его, как раньше - в больших количествах и экспортирует и будут вам деньги в бюджете, а газ ненадо трогать.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus