USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Колишні колеги Гройсмана потрапили до Уряду. Досьє міністрів

14 Квітня 2016 16:58
Новообраний прем'єр міністр Володимир Гройсман під час розподілу міністерських портфелів доклав максимальних зусиль, аби взяти у новий уряд перевірених та наближених чиновників. Досьє нових-старих міністрів подають колеги з ТСН.

Зокрема, деякі із них були у його команді ще за часів головування у Вінниці, а інші приєдналися до Гройсмана вже у Верховній Раді.

Нові призначення

Степан Кубів – Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі

До призначення на посаду Степан Кубів, який народився у 1962 році на Тернопільщині, працював представником президента у ВР. Член Політичної партії "Блок Петра Порошенка" та член відповідної депутатської фракції у ВР восьмого скликання, новий віце-прем'єр з 24 лютого до 19 червня 2014 був головою Національного банку України.

З 28 лютого до 23 червня 2014 Кубів працював членом РНБО. У Верховній раді сьомого скликання новим віце-прем'єром обрали народним депутатом України у складі партії ВО "Батьківщина" та призначили заступником голови Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності. Уперше депутатські амбіції Кубів проявив у 2006 році, потрапивши до Львівської обласної ради у складі фракції "Наша Україна". Вже у 2010 році урядовець балотувався вдруге від "Фронту змін". Перед початком політичної кар'єри (з 1994 року) Кубів займався переважно банківською сферою. Зокрема, новообраний віце-прем'єр почав фахівцем планово-економічного відділу, а вже з 2000-х працював на керівних посадах.

Павло Розенко – віце-прем'єр-міністр

У новому Кабміні Павло Розенко, який у команді Яценюка працював міністром соцполітики, отримав посаду віце-прем'єра з гуманітарних питань. Розенко, який народився 1970 року у Києві, до призначення в уряд став депутатом Ради восьмого скликання у команді партії "Блок Петра Порошенка".

Ще раніше, у складі депутатів сьомого скликання у РВ, Розенко представляв партію "УДАР" (2012-2014 рр.) Роботу ж у міністерствах випускник КПІ розпочав у 2000-х роках як помічник-консультант нардепа.

Вже у 2005 році Розенко отримав посаду першого заступника міністра праці та соціальної політики України, а у 2007 році працював у секретаріаті президента керівником служби соціальної політики.

З 2008 до 2010 року урядовець працював першим заступником міністра праці та соціальної політики України.



Іванна Климпуш-Цинцадзе – віце-прем'єр з питань Євроінтеграції



До свого нового призначення Іванна Климпуш-Цинцадзе працювала першим заступником голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Слід зауважити, що до парламенту політик увійшла у 2014 році як депутат 8 скликання від партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність". Випускниця Державного університету штату Монтана у США та Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка, Климпуш-Цинцадзе до політичної кар'єри працювала директором низки благодійних організацій. Крім того, урядовець мала досвід роботи кореспондента у США та на Кавказі.

Лілія Гриневич - міністр освіти


Член партії "Народний фронт" та наразі народний депутат народилася 13 травня 1965 року у Львові. До початку політичної діяльності Гриневич головним чином працювала у сфері освіти. Зокрема, саме політик створювала систему ЗНО в Україні і стала першим директором Українського центру оцінювання якості освіти у 2006 році.

На парламентських виборах 2012 року Гриневич обрали народним депутатом України від партії "ВО "Батьківщина".

У Верховній Раді політик очолила Комітет з питань науки і освіти. А вже у 2014 році на позачергових виборів до ВР Гриневич обрали депутатом 8 скликання від партії "Народний фронт".

Олександр Данилюк - міністр фінансів

На момент новопризначення Олександр Данилюк займав посаду заступника Глави АП України та представника президента у Кабміні. Випускник КПІ народився у Молдові, однак має українське громадянство. За плечима Данилюка також навчання у американській бізнес-школі MBA Indiana Universty Kelly School of Business за спеціальністю "фінанси".

Протягом трьох років Олександр Данилюк працював над проектами компанії "Baker & McKenzie" в Лондоні та Москві, ще 4 роки очолював один з Інвестиційних фондів Лондона. Зазначимо, що Віктор Янукович призначав Данилюка своїм позаштатним радником.

Остап Семерак - міністр екології та природних ресурсів

Наразі Остап Семерак, якого призначили на пост очільника Мінекології, є народним депутатом ВР від партії "Народний фронт". Загалом, політична кар'єра Семерака доволі насичена. Лише у 2014 році він встиг попрацювати міністром Кабінету міністрів в уряді Яценюка (27 лютого - 2 грудня) та стати першим заступником голови Комітету з питань європейської інтеграції. Раніше ж (2010–2012 рр.)

Семерак у складі "тіньового Кабміну" перебував на посаді міністра молоді, спорту та підготовки до Євро-2012. З 2007 року до 2012 року Семерак ще у складі "Блоку Юлії Тимошенко" був нардепом 6 скликання.

А ще раніше політик попрацював завідувачем секретаріату ще двох інших партій - "Реформи і Порядок" (2005-2006) та "Наша Україна" (2002-2005).

Випускник Києво-Могилянської академії, Семерак є співавтором книги "Абетка українського політика" (1997) та віце-президентом всеукраїнського музичного фестивалю "Київська Русь".

Володимир Омелян - міністр інфраструктури

До призначення міністром інфраструктури Володимир Омелян працював у тому ж відомстві, але заступником міністра інфраструктури України та керівником апарату. Ще раніше урядовець побував керівником Служби міністра Кабінету Міністрів України.

Свою роботу в уряді Омелян, який народився 1979 року у Львові, почав практично після закінчення вищої освіти.

У 2001 році Омелян вже обіймав посаду спеціаліста другої категорії відділу НАТО та ЗЄС Управління євроатлантичної інтеграції Міністерства закордонних справ України. До призначення у Мінінфраструктури урядовець працював у різних міністерствах. Зокрема, аташе Групи планування, координації та контролю Кабінету Міністра МЗС України, заступником директора Департаменту забезпечення роботи міністра Міністерства економіки України та начальником управління організації роботи міністра Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

Крім того, у 2012 році Омелян був заступником директора першого територіального департаменту МЗС України та начальником управління РФ цього департаменту.

Євген Нищук – міністр культури

Євген Нищук, який народився у 1972 році в Івано-Франківську, вже перебував на посаді очільника Мінкульту з 27 лютого до 2 грудня 2014 року в уряді Арсенія Яценюка. Саме Нищук на цій посаді ініціював заборону в'їзду на територію України російським артистам, що висловлювались у підтримку російської агресії – "чорний список". Крім того, в доробку Нищука як міністра - конкурс на найкращий проект меморіалу "Небесній сотні".

Народний артист України, Нищук у 2015 році був членом конкурсної комісії з відбору кандидатів на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (за квотою ВР). Під час Євромайдану Нищук став модератором на сцені за запрошенням Юрія Луценка. Слід зауважити, що під час "Помаранчевої революції" тоді ще актора театру і кіно називали "голосом Майдану".

Тарас Кутовий - міністр аграрної політики і продовольства

Тарас Кутовий до обрання на посаду з грудня 2014 року працював главою Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. Крім того, наразі він є заступником голови фракції "Блок Петра Порошенка". Політичну діяльність майбутній урядовець розпочав у 2012 році, коли його зареєстрували кандидатом у народні депутати України від партії "УДАР".

28 жовтня 2012 року Кутовий його обрали народним депутатом восьмого скликання. Слід зауважити, що свіжообраний урядовець є членом Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. У 2014 Кутовий пройшов до ВР як депутат восьмого скликання. Слід зауважити, що у 2007 році майбутнього урядовця було визнано найкращим фінансовим директором України за оцінками Міжнародного інституту Адама Сміта.

Пізніше, у 2008 році він увійшов до десятки найкращих фінансистів України за версією журналу "Компаньйон".

Володимир Насалик - міністр енергетики та вугільної промисловості

Новим очільником Міненергетики став депутат від президентської фракції "БПП". Зауважимо, що до обрання в уряд Володимир Насалик працював на посаді заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Політична діяльність Насалика позначена кількома переходами по фракціях починаючи з 2002 року.

Зокрема, до "БПП" новообраний міністр був у фракції Блоку Юлії Тимошенко, Української Народної Партії, "Регіон України" та "Наша Україна". Насалик, який народився на Кіровоградщині у 1962 році, був народним депутатом Верховної Ради 3-го та 4-го скликань. Крім того, з 2006 року і до обрання до ВР у 2014 році держслужбовець займав посаду мера Калуша. Слід зауважити, що, зі слів самого очільника Мінененергетики, з 1998 до 2006 року він працював у паливно-енергетичному комітеті і очолював підкомітет з нафти, нафтопереробці і продуктзабезпечення енергетики.

Вадим Черниш - міністр з питань вимушених переселенців, зони АТО і окупованих територій

Очільником новоствореного міністерства став голова Агентства з питань Донбасу Вадим Черниш. Юрист за освітою, новоспечений міністр з березня 2005 року обіймав посаду заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. А вже з серпня 2006 року до листопада 2007 року був на посаді голови області. З травня до серпня 2007 року Черниш був членом Ради національної безпеки і оборони України.

Раніше, на президентських виборах 2004 року, майбутній урядовець був довіреною особою Віктора Ющенка в Кіровоградській області. Слід зауважити, що очільник нового міністерства - експерт з питань протидії відмиванню коштів та фінансування тероризму та член міжнародної організації АСАМЅ (Сполучені Штати Америки) з травня 2010 року.

Черниш також займає посаду президента громадської організації "Центр з вивчення проблем безпеки та протидії відмиванню грошових коштів.

З "вінницької команди" Володимира Гройсмана до Кабінету міністрів потрапили кілька чиновників. Зокрема Андрій Рева, Олександр Саєнко та Володимир Кістіон.

Міністр соціальної політики - Андрій Рева



У крісло очільника Мінсоцполітики обрали Андрія Реву, який на момент обрання займав посаду заступника Вінницького міського голови. Колишній вчитель історії та офіцер - заступник політрука народився у 1966 році на Харківщині. У владні кабінети Рева потрапив лише у 1998 році, коли зайняв посаду заступника мера Вінниці Дмитра Дворкіса. Втім вже за два роки, після зміни міського голови, Рева був змушений залишити посаду, очоливши далеку від управління містом посаду начальника управління соцзахисту одного з районів Вінниці.

Однак саме перемога Володимира Гройсмана на виборах вінницького міського голови повернула Реву у кабінет заступника міського голови, який він займав донині, вже за нового очільника Вінниці.

Слід зауважити, що Рева має звання заслуженого працівника соціальної сфери України та другу вищу юридичну освіту.

Віце-прем'єр-міністр – Володимир Кістіон



Ще один екс-заступник Гройсмана за часів головування у Вінниці потрапив до нового Кабіну. Володимир Кістіон з 2008 до 2011 року був заступником вінницького міського голови, а вже з 2011 до 2014 року став першим заступником Гройсмана. Втім, слід зауважити, що Кістіон залишався наближеним до новообраного прем'єра і надалі. Так, у 2014-2015 роках урядовець був першим заступником Гройсмана, коли той працював міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Трохи пізніше Кістіон зайняв посаду радника Голови Верховної Ради, яким на той час був саме новий очільник Кабміну.

Слід зауважити, що держслужбовець, який народився у 1965 році на Вінниччині, має значний господарський досвід, оскільки у Вінниці займався питаннями ЖКГ.

Міністр Кабінету Міністрів – Олександр Саєнко



З Олександром Саєнком нового прем'єр-міністра пов'язує не вінницьке минуле, а сьогодення у Верховній Раді. Зокрема, саме новий міністр Кабінету Міністрів з березня 2015 року був головою секретаріату тодішнього спікера парламенту Гройсмана. Ще раніше Саєнко працював помічником-консультантом майбутнього голови ВР, поки той був нардепом. По суті, нова посада Саєнка подібна до попередніх обов'язків, оскільки саме він має організовувати роботу уряду.

Слід зауважити, що Саєнко має звання "Заслуженого юриста України" та є аспірантом Інституту законодавства ВРУ. До призначення керівником секретаріату Гройсмана, Саєнко був консультантом з економічних питань Благодійного фонду "Фонд економічних та соціальних реформ в Україні" та директором Школи вищого корпусу державної служби.

Знайомі обличчя

Втім, окрім нових призначень та облич, деякі міністри зуміли зберегти свої портфелі та залишитися у Кабміні. Зокрема, незмінними залишилися сім міністрів, які перейшли з уряду Яценюка до нового уряду Гройсмана. В

Віце-прем'єр-міністр - В'ячеслав Кириленко

Урядовець залишився у новому уряді, однак залишився без посади міністра культури. Обидві посади Кириленко обіймав з 2 грудня 2014 року в уряді Яценюка.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та віце-прем'єр-міністр - Геннадій Зубко

У попередній команді Зубко, як і в новому уряді, з 2 грудня 2014 року обіймав обидві посади - віце-прем'єра та міністра ЖКХ.

Міністр внутрішніх справ – Арсен Аваков

На своїй посаді утримався Арсен Аваков, який з лютого 2014 очолює МВС України. Саме за період його головування у відомстві провели кардинальну реформацію правоохоронної системи та з'явилася Національна поліція.

Міністр закордонних справ – Павло Клімкін

Павло Клімкін тримався на посаді очільника МЗС у обох урядах Яценюка, починаючи з червня 2014 року. Залишився Клімкін на посаді і за нового Кабміну Володимира Гройсмана.

Міністр інформаційної політики – Юрій Стець

Перший і наразі єдиний очільник Міністерства інформаційної політики України заступив на посаду одразу після її створення у 2014 році. У грудні 2015 року Стець поривався піти відставку, однак у лютому 2016 року він відкликав свою заяву. Наразі урядовець залишається на посаді і за нового Кабміну.

Міністр молоді та спорту – Ігор Жданов

Ігор Жданов у Кабміні Яценюка з 2 грудня 2014 року також очолював Міністерство молоді та спорту, за що його виключили з партії "Батьківщина".

Міністр оборони – Степан Полторак

Залишився на своїй посаді і очільник Міноборони Степан Полторак, на період роботи якого з 2014 року припали найтяжчі часи для країни. Саме за його перебування на посаді, яке продовжилося у новому уряді, в українській армії почали проводити нові реформи та зміни.

Міністр юстиції – Павло Петренко

Утримати міністерське крісло у новому уряді вдалося і Павлу Петренку, який очолив Мін'юст у лютому 2014 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Богдан Показати IP 14 Квітня 2016 17:19
Ті самі морди в ту саму хату. І що вони можуть зробити? Зараз знову кончени реформи?
Василь Миколайович Показати IP 14 Квітня 2016 18:24
Циплят по осені рахують ... Одне насторожує, що в різні роки вони були членами різних партій. Виходячи із цього , я з підозрою відношуся до їх обіцянок . Дай Бог щоб я помилився .!
Абрам Показати IP 14 Квітня 2016 22:03
Дуже тішить,що знову всі наші.Тільки Насалик не подібний на міністра,а на лигара.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus