USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Новим міністром освіти і науки став очільник МАН Оксен Лісовий

21 Березня 2023 12:50
Директор Національного центру «Мала академія наук», кандидат філософських наук Оксен Лісовий змінив на посаді міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

21 березня Верховна Рада проголосувала «за» 313 голосами у підтримку Оксена Лісового.

Лісовий є заслуженим працівником освіти України. Лауреатом Державної премії України в галузі освіти.

Четвертий рік є директором Малої академії наук. Одружений, виховує двох синів.

З початку війни Оксен Лісовий бере участь у бойових діях як доброволець 95-ї бригади Десантно-штурмових військ, одночасно виконуючи службові обов’язки директора МАН України.

Оксен Лісовий – син філософа-дисидента Василя Лісового й освітянки Віри Лісової. Василь Лісовий, за словами сина, відбув 11 років ув’язнення за свої переконання, був двічі заарештований, засланий до Сибіру, де родина разом із ним прожила кілька років. Батько Оксена Лісового виступав на захист заарештованих шістдесятників і проти війни в Афганістані. Матір, Віру Лісову, звільнили з Інституту педагогіки за покладання квітів до пам’ятника Шевченку, а з видавництва «Наукова думка» – за промову до ювілею Лесі Українки.

Через статус сина дисидента Оксен Лісовий мав труднощі зі вступом до вищого навчального закладу, тому спочатку здобув фах кераміста, гончаря третього професійного розряду в Решетилівському художньому училищі. Пізніше, коли батька було реабілітовано, вступив на спеціальність «Бібліотечно-інформаційні системи» в Київському державному інституті культури.

Педагогічну практику розпочав у 17 років – викладав художні дисципліни в гуртках при школах та фехтування в скаутській організації «Січ», історичному клубі КНУ імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянському колегіумі.

Після закінчення університету, у 23 роки, Оксен Лісовий займався автобізнесом, однак, як пояснив в інтерв’ю, вирішив, що потрібно глобально змінювати суспільство, а цей процес починати з освіти й науки. У 2012 році він захистив кандидатську із філософської антропології та філософії культури, за освітню діяльність став лауреатом Держпремії України у сфері освіти. 2021 року Оксен Лісовий отримав почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

Як зазначено на сторінці МАН у Facebook, на початку створення НЦ «МАНУ», у 2004 році, Оксен Лісовий сформував команду із шести людей. Станом на 2020 рік усі вони продовжували працювати в МАН, а крім них – ще близько 350 методистів, педагогів, науковців, інженерів. Зараз у НЦ «МАНУ» п’ять освітніх центрів, п’ять внутрішніх підприємств й одна наукова установа. Оксен Лісовий сформував і реалізував систему прозорості наймасштабнішого інтелектуального змагання країни для школярів – Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких проєктів учнів – членів НЦ «МАНУ».

У 2010 році він зініціював відродження практики літніх наукових шкіл на нових принципах, їх проведення набуло масового характеру. Нині МАН щоліта проводить понад 150 літніх шкіл в різних регіонах країни та за різними науковими напрямами (за даними МАН).

Автор понад 250 наукових публікацій та 25 авторських наукових видань.

Разом зі Станіславом Довгим ініціював заснування в Україні першого Музею науки (2020). Необхідність створення Музею пояснив так: "Якщо правильно інтерпретувати те, що дитина бачить на інтерактивному експонаті, це змінює світоглядну базу. І коли та чи інша тема вивчається в школі, абстрактні формули й пояснення дуже швидко асоціюються з практичними навичками, які дитина отримала під час відвідування Музею науки".

Стріляє з рекурсивного лука і long bow, щоліта їздить із синами на down hill та enduro траси в Пилипець.

У 2022 році став добровольцем Збройних сил України на повномасштабній війні, яку розпочала російська федерація.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всім Показати IP 21 Березня 2023 14:06
Бібліотекар це добре! Справа піде!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus