USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Новий перевізник у Луцьку: про вартість проїзду, старі маршрутки й організацію перевезень*

19 Жовтня 2021 14:08
Одночасно з відкриттям проспекту Волі для руху транспорту Луцьком почали курсувати перші автобуси Van Hool, заявлені новим перевізником – компанією «Преміум-Сервіс ЛТД», який зайшов на ринок пасажирських перевезень у місті. Великі, екологічні, зручні автобуси їздять відповідно до графіку і, зі слів пасажирів, за ними можна звіряти годинники, бо курсують з чітким інтервалом.

Понад 10 років у галузі регулярних спеціальних перевезень

Перевізник, який обіцяє випустити на луцькі дороги ще більше таких сучасних автобусів, уже 13 років працює в сфері регулярних спеціальних перевезень. Йдеться про ТзОВ «Преміум-Сервіс ЛТД», до чиїх послуг вдавалися і вдаються низка великих підприємств області: «Кромберг енд Шуберт», SKF, «Модерн-Експо», «Татрафан», «Тигрес» та інші.

Цього року підприємство вирішило взяти участь у тендерах на міжміські та міські пасажирські перевезення. Для цього закупили 25 нових автобусів, які відповідають стандарту Євро-5, ще планують придбати 80 таких одиниць транспорту.
Засновник компанії Микола Господарик розповідає: починалося все із надання експедиційних послуг.

«Історія підприємства розпочалася у 2006 році, а за два роки до того я працював як фізична особа-підприємець. За цей час зрозумів, що в транспортній галузі є низка задавнених проблем: усі звикли до готівки, ніхто не вмів користуватися програмами, рахунками. Ми почали з надавання експедиційних послуг. А у 2008 році підписали перший контракт на регулярні спеціальні перевезення з підприємством «Кромберг енд Шуберт». Потім список наших клієнтів розширився», – провадить він.
Перший досвід пасажирських перевезень на міських маршрутах

Звісно, кожен із замовників виставляв власні вимоги до організації перевезень працівників. Водночас на підприємстві зрозуміли: саме надання висококласного сервісу і вирізняє їх з-поміж інших конкурентів. Так доросли й до того, аби розпочати надавати послуги з пасажирських перевезень і в міському, і в міжміському громадському транспорті. Тож подали документи на конкурси з організації перевезень і в Луцьку, і на загальнообласні.
Приміром, одна з умов допуску до участі в конкурсі на пасажирські перевезення у Луцьку – відповідність транспорту стандарту екологічності Євро-5. Це означає, що такі автобуси продукують менше шкідливих речовин і викидають їх у повітря. Ще одна умова – доступність.

«У кожному автобусі є вхід для осіб з інвалідністю та мам з дитячими візочками. Це не так, що є один автобус, обладнаний для таких потреб, і їздить один раз на день. В будь-який автобус пасажир легко може завезти візок. Крім того, автобуси обладнані спеціальною кнопкою, яка сигналізуватиме водієві, чи потрібна його допомога. Водій в такому разі зобов’язаний вийти і допомогти. І не має бути ситуацій, коли водій ще й хамить пасажирам, бо вони не можуть зайти у маршрутку з візком. Крім того, якщо вже зайшла мова про етику водіїв, то ми штрафуємо за те, що водій говорить телефоном за кермом. А куріння цигарки в автобусі – про це не може бути й мови!» – переконаний Микола Господарик.

Директор ТзОВ «Преміум-Сервіс ЛТД» Олександр Куденчук додає: підприємство хоче показати своїм прикладом нову якість пасажирських перевезень у місті.
«Нові автобуси, які плануємо запускати на міські маршрути, – просторі, з кондиціонерами та оптимальною температурою і влітку, і взимку. Вони нахиляються набік під час посадки пасажирів, щоб мамам з візками, наприклад, було зручно зайти чи вийти. Ми періодично проводимо хімчистки в салоні. Усі наші пасажири, як і водії, застраховані. Перед кожним виїздом наших водіїв оглядає медик, а автобуси перевіряють механіки. У нас є диспетчери, які відслідковують дотримання водіями графіку, правил дорожнього руху», – зазначає він.
Перший маршрут, за яким виграло тендер підприємство «Преміум-Сервіс ЛТД», – №30. Досі на ньому їздили «Еталони», проте з 18 жовтня, з моменту, відколи відкрили рух проспектом Волі, на маршрути виїхали нові автобуси Van Hool, привезені з Європи. Автобуси – 2008 року випуску, в бездоганному стані, вони вже пройшли розмитнення і частину з них готують до виїзду в місто. Ще частину готують механіки – ремонтують, замінюють фільтри, оливу, колеса, фарбують і замінюють обшивку сидінь.
«Ми плануємо і надалі брати участь у конкурсах на здійснення пасажирських перевезень та хочемо заявити про себе як про серйозного перевізника на ринку міста, показати якість, ідеальний сервіс, продемонструвати те, що автобуси можуть їздити за адекватним графіком, дотримуючись усіх інтервалів, у тому числі й увечері. Наприклад, ми зараз проводимо перемовини з Підгайцями, там громада просить пустити кілька рейсів у дуже пізню пору, навіть після 22-ї години. Думаю, підемо на такий крок, хоч це може буде й нерентабельно. Та є й часи пік, коли завантаженість максимальна, а є час, коли треба йти назустріч і громаді, і людям», – пояснює Олександр Куденчук.
Власне бачення оплати проїзду і його вартості

Водночас у Луцьку назріло питання подорожчання вартості проїзду в громадському транспорті. Засновник «Преміум-Сервісу» вважає, що доцільніше у міському транспорті впровадити не фіксовану ціну за поїздку, а оплату за подолану відстань.

«Я проти того, щоб піднімати ціну фіксовану, я – за оплату кілометра. Приміром, людина сіла біля «Там Таму», переїхала через міст і заплатила гривню чи дві. Натомість, якщо проїхала більшу відстань, – заплатила більше. І це можна зробити, активуючи картку на вході й на виході з автобуса. Ми переконуємо мерію, що неправильно впроваджувати квиток у 8 гривень. Через два-три місяці після стрибка ціни на газ і нафта піде угору, тож скоро знову доведеться піднімати вартість проїзду. Тим більше, у нас є електронний квиток, і якщо правильно прорахувати дані, то проїзд може коштувати 7,77 гривні або 8,04. До стрибка ціни вартість перевезень була в межах 1,00-1,15 гривні за кілометр з пасажира. Коли людина сідає і їде з 40-го мікрорайону в Гірку Полонку, вона не може платити 8 гривень. Чому в Ківерці, куди така ж відстань, пасажири платять більш як 20 гривень?» – аналізує Микола Господарик.
Водночас, на його думку, проїзд дітей шкільного віку до 9 класу взагалі має бути безплатним. І це, певен перевізник, цілком реально запровадити.

Також Микола Господарик вважає, що міські перевезення варто організовувати за іншим принципом, аніж є нині.

«Я хотів би, щоб ви приїхали, приміром, до ЦУМу й не чекали якусь конкретну маршрутку, а вийшли, пересіли на іншу і поїхали в потрібному напрямі. Можна зробити якусь точку в місті, куди з’їжджаються всі маршрути, такий собі транспортний вузол. І пасажир може бути впевненим, що він заїхав у цю точку і може пересісти й поїхати далі, бо маршрутки їздять за сталим графіком щоп’ятнадцять хвилин. Та це не має означати, що ви оплатили раз 8 гривень, вдруге 8 гривень. Ви оплатили за ті два кілометри, які проїхали першою маршруткою, потім оплатили проїзд в іншій маршрутці за ту кількість кілометрів, які проїхали», – вважає Микола Господарик.
Система пасажирських перевезень потребує вдосконалення

Олександр Куденчук додає: мережа маршрутів недосконала і в місті, і в області. Адже у різні роки різні керівники й перевізники визначали маршрути, як було зручно собі чи як хто вважав за потрібне.

«У результаті в нас залишилося чимало, я сказав би, архаїчних напрямків, таких як №224 з Рокинів. Він закінчується на залізничному вокзалі і має статус приміського. Але всі приміські маршрути за визначенням мають закінчуватися на автостанції і починатися там же. На залізничному вокзалі автостанції немає. Так само туди їздить маршрутка з Рожища. Ми – прихильники європейських підходів, коли створюються певні хаби для маршруток. Мені дуже сподобалося, приміром, у Талліні, де на в’їздах у місто розташовані такі собі місця відстоювання автобусів. У такому разі, якби це було у нас, та ж маршрутка Луцьк-Ківерці не їздила б через усе місто, а доїхала б до в’їзду в Луцьк, зупинилася б і там чекала відправлення. Пасажири, своєю чергою, вийшли і пересіли на міський транспорт. І в місті автоматично вивільняється до ста одиниць транспорту, який їздить міськими вулицями. Так, це, може, трохи складніше для пасажира, але з часом дозволить уникнути заторів, які сьогодні є в Луцьку, покращить екологію. По-друге, говорімо відверто: який вигляд сьогодні мають місця відстоювання автобусів? Наприклад, на ДПЗ. Грубо кажучи, водії мусять ходити в кущі, аби справляти нужду. Але так не має бути. Це соромно. Має бути такий хаб, де є кухня, туалет, це має бути стандарт», – вважає він.
На «Преміум-Сервісі» такі кімнати для водіїв – звична річ. Адже якщо водій приїхав з рейсу о 23:00, але мешкає, наприклад, у Горохові, то як йому дістатися додому, якщо рейсів до Горохова о такій порі немає? Тому для таких водіїв обладнані кімнати відпочинку з душовими, спальними місцями, кухнею, аби люди могли відпочити і вже вранці поїхати додому.
Разом з тим, у планах підприємства – продовжити маршрут №30 до Підгайців.

«Є приміський маршрут, який повністю дублює №30, – №251. Ми найближчим часом чекаємо погодження міськради на продовження маршруту №30 в село Підгайці. Це одразу ж зніме проблему з приміським маршрутом. З 30 листопада термін дії договору з перевізником за маршрутом №251 закінчується, і ми будемо єдиним перевізником, який возитиме людей з Підгайців до міста і навпаки. Так само було прохання міської ради з’єднати Богушівку з Луцьком. Бо з цим були серйозні проблеми. Ми всі рейси маршруту №30 продовжили в Богушівку, хоч звідти взагалі може не бути жодного пасажира. Пішли на такий крок, бо маршрут «тридцятки» закінчувався в Заборолі, у дуже незручному й аварійно небезпечному місці. І вважаю, що це був правильний крок», – додає Олександр Куденчук.

Сервіс і для водіїв, і для пасажирів

Загалом, якщо говорити про пасажирські перевезення, то сьогодні гостро стоїть питання якраз-таки якості надання послуги. Адже паралельно з розмовами про подорожчання вартості проїзду – чи то у міському, чи то у міжміському транспорті – тривають дискусії й про те, чи варто за таку ціну їздити в маршрутках з дірками у підлозі, несправними обігрівачами чи гальмами. Окреме питання – недотримання графіків руху. І якщо влітку це відчувається менш проблематично, то восени чи взимку – суттєвий нюанс.
«На нашу думку, кожен житель громади має право почуватися повноцінним мешканцем міста, незважаючи на те, де живе – у місті чи в приєднаному до громади селі. Він має адекватно доїжджати до міста за адекватною ціною. Ви маєте бути впевненими, що кожні 15 хвилин їхатиме автобус. Нам уже пишуть в соцмережах, що за «тридцяткою» можна годинники перевіряти, і це дуже приємно. Ви платите за цю послугу, ви маєте сісти в автобус і знати, за що заплатили, отримати фідбек. Ви не маєте вийти з маршрутки, де все смердить, а ви від того не знаєте, куди подітися. Ви можете бути впевненим, що ваша дитина обов’язково сяде у маршрутку й доїде додому, а не стоятиме 40 хвилин під дощем. Для цього мало назватися перевізником. Треба вміти управляти, ремонтувати транспортний парк, мати резервний фонд, мати логістичну базу. Зламався – хтось виїхав на заміну. Не має бути такого, що колесо під час руху відвалилося чи автобус задимівся. Для цього має бути конкурентне середовище. Якщо є умова Євро-5, то треба їй відповідати. Якщо є умови договору з відповідним графіком – їх треба дотримуватися», – резюмує Микола Господарик.

Планів – багато

Загалом підприємство розвивається й постійно інвестує у свій розвиток. Раніше потужності зосереджувалися на кількох локаціях, проте нещодавно вирішили звести власне АТП на придбаній ділянці. Тут же є потужний цех для ремонту автобусів, бокс для фарбування, велика закрита мийка, аби можна було помити великий автобус у холодну пору в приміщенні, а не на вулиці. Також у майстерні є система відводу вихлопних газів і навіть тепла підлога. На даху АТП хочуть встановити сонячні батареї, щоб стати автономними і забезпечувати себе електроенергією.
На підприємстві отримали ліцензію на проведення медичних оглядів не лише своїм працівникам, а й працівникам інших транспортних компаній. Жоден водій не виходить у рейс без медичного огляду, як і жоден автобус не виїде за межі території без огляду механіків. Нещодавно підприємство також почало організовувати послуги «Еко-таксі» (де таксі – електромобілі).
Нині тут кипить робота з оснащення нещодавно прибулих великих автобусів, які будуть спрямовані на організацію регулярних пасажирських перевезень. Їх ремонтують, фарбують, брендують і переоснащують. Очікують прибуття ще 80 таких самих.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Мешканка с.Богушівка Показати IP 19 Жовтня 2021 16:41
Ви молодці, так тримати. Дякуємо, що не оминули наше село.
Луч до Мешканка с.Богушівка Показати IP 19 Жовтня 2021 17:03
згідний молодці , хочуть працювати а не нити !!!
лучанка до Мешканка с.Богушівка Показати IP 19 Жовтня 2021 17:18
Водіїв навчили на них їздити,щоб не шарпались,а люди не літали по салону? Також нагадати пасажирам,щоб по мобілках не говорили в салоні,так колись було.Але приїхали студенти та інші, які цього не знають...
Думка Показати IP 19 Жовтня 2021 17:49
Теоретично все звучить майже ідеально. Але у нас є реальність, яку важко ламати. Хочеться вірити в позитивні зміни не тільки на початковому етапі перевезень. Тільки фанатична любов до свого бізнесу породжуватиме нові корисні ідеї і приноситиме фінансовий успіх власникам. Час покаже, чи вдасться хлопцям закріпити красиві ідеї в реальному житті на постійній основі і їх покращувати.
Ау до Думка Показати IP 19 Жовтня 2021 19:52
Калян маладчага! Так тримати!
Мешканець 40-го Показати IP 19 Жовтня 2021 18:16
Привіт з Єгипту
Привіт з 33-го до Мешканець 40-го Показати IP 19 Жовтня 2021 19:27
Куме, як відпочиваєте?
Мешканець 40-го до Привіт з 33-го Показати IP 19 Жовтня 2021 23:52
Чудово, дякую
Сноб Показати IP 19 Жовтня 2021 20:33
Все піде по колу.Богдани теж були нові,і плани теж чималі.
ФЕДІР Показати IP 19 Жовтня 2021 20:40
ТАК ІДЕЇ ХОРОШІ, Я ТІЛЬКИ ЗА!!! АЛЕ У НАС ЛЮД ЗАВІСТНИЙ, І НЕ ОБІЙДЕТЬСЯ БЕЗ ГНІВУ ТИХ, ХТО ОСТАЕТЬСЯ БЕЗ РОБОТИ, І КУЛЬТУРА У НАС ПЕРЕНОСИТЬСЯ НА ОСТАННЕ МІСЦЕ, НЕ У ВСІХ, АЛЕ Е, БАЧИЛИ МАРШРУТКИ ЯКІ РАНО ВИЇЗЖАЮТЬ НОРМАЛЬНО, А ПОВЕРТАЮТЬСЯ З ПОРВАНИМИ РОЗМАЛЬОВАНИМИ СТІНАМИ СІДУШКАМИ, ДУМАЮ, ЩО І ЦЕ ПОБОРЕМО, ГАРНИМ ІДЕЯМ ЗЕЛЕНУ УЛИЦЮ,
Лучанка Показати IP 19 Жовтня 2021 21:04
Бажаю перевізнику втілити в життя всі його наміри щодо послуг пасажирських автоперевезень. Думаю, що влада міста не буде на перешкоді, а буде лише сприяти покращенню роботи громадського транспорту. ВІРИМО !!!
Вася Показати IP 19 Жовтня 2021 22:20
На Ківерці пустіть рейс . Сам пересяду з авто на автобус.
Правда Показати IP 19 Жовтня 2021 22:34
А де екологічний міський транспорт,муніципальний,обіцяний,де він???Знову свої по своє...
Бася Показати IP 20 Жовтня 2021 00:31
Молодці! Гарні ідеї! Прошу дуже, зробіть хочаб 1/2 рейси з Ківерець через Молоді та Відродження!!!!!! Там і лікарня і перенатальний!!!!! Ну і звичайно варто вже на ківерці щоб всі такі були, ато ті смердючі богдани….
Муся до Бася Показати IP 20 Жовтня 2021 22:27
Ви - вмієте читати? Написано - всі міжміські маршрутки Ківерці. Рожище і т.п. мають їхати на автостанцію, а не по місту їздити !!!
Лучанка Тетяна Показати IP 20 Жовтня 2021 08:53
Чудова новина! Бажаю успіху! Відчуваю, що Микола Господарик любить свою справу, тому, вважаю буде хороший результат!
Анатолій Петровський Показати IP 20 Жовтня 2021 10:03
Щодо оплати проїзду. В нас повинно бути як в країнах ЄС. Вся оплата по сіті кард має іти в міський бюджет, а перевізникам мусить платити місто, за кожен курс маршрутом фіксовану суму, що би перевізнику було всеодно везти одну людину чи 50. В більшості громадах Європи пасажирський транспорт дотується з місцевих громад і це є нормально! Тоді буде якісний транспорт, адекватні ціни на перевезення та зручність і понктуальність!
Луцьк Показати IP 20 Жовтня 2021 10:14
І ще зкорегувати графік маршрутів у вечірній час,а не так щоб після 21-22год.не було чим доїхати з роботи по місту..
Після 21 до Луцьк Показати IP 20 Жовтня 2021 22:28
тролейбуси їздять
Луцьк до Після 21 Показати IP 21 Жовтня 2021 00:01
Лише в один напрямок( До прикладу.. рік тому хоча би маршрутка N 12 довше курсувала по місту до 23 год.
Степан Показати IP 20 Жовтня 2021 11:04
А як тепер будуть діяти перевізники СанРайзу?
Пасажир Показати IP 20 Жовтня 2021 11:14
Те що за графіком зараз рухаються це звісно добре але зрештою це просто базова вимога самої банальної норми. І ось нові автобуси на маршруті 32 теж відразу так ходили а потім почалося - 2-3 маршрутки на цілий рейс у дві сторони і навігатор показує час очікування на табло зупинок більше пів години і це в будній день світлу пору доби в центрі міста. Зрозуміло для початку всі обовязково стараються показати майже ідеальну картинку. А що буде далі??? Організовані зручності для водії це добре але ОБОВЯЗКОВО потрібно відразу впроваджувати засоби для контролю виконання заявлено рівня якості обслуговування. Чомусь про це ніхто навіть не говорить і зрозуміло не робить!!!! Чому б не організувати хоча б найбільш банальний онлайновий засіб звязку пасажирів з перевізником і відразу органами що його контролюють і мають засоби впливу на нього!!!???. Не приїхав автобус за графіком - відразу в чат полетіла скарга або і фото екрана програми навігатора і будь ласка відразу поясність в чому справа!!! А якщо я на роботу через це запізнився і маю через це "наслідки" то також до перевізника питання переадресуєтсья. Тоді може і вималюєтсья хоть якась картина роботи перевізника а то зараз вони просто самі про себе розповідають на якому високому рівні у них все організовано.
ахахах Показати IP 20 Жовтня 2021 11:35
та ж маршрутка Луцьк-Ківерці не їздила б через усе місто, а доїхала б до в’їзду в Луцьк, зупинилася б і там чекала відправлення. Пасажири, своєю чергою, вийшли і пересіли на міський транспорт. І в місті автоматично вивільняється до ста одиниць транспорту, який їздить міськими вулицями. Так, це, може, трохи складніше для пасажир
З Дубнівської Показати IP 21 Жовтня 2021 07:45
Заберіть в Голевої маршрут #1 Він дохідний. Бо ті зламки, які їздять і алкаши на них, то просто ужас
Хе до З Дубнівської Показати IP 21 Жовтня 2021 10:37
Та вже забрали у Голєвої 1 і 10 маршрути з 5 листопада.
Пасажир 12 Показати IP 21 Жовтня 2021 08:53
Проїзд вже 8 грн. Я не хочу платити за "зайців" з якими ніхто не бореться. До "зайців" відносяться пасажири які платять ВОДІЮ!!! Коли хоч когось оштрафують за дані порушення???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus