USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Новий прем’єр Молдови: нейтралітет більше не допомагає, а Придністров’я потрібно демілітаризувати

20 Лютого 2023 15:36
Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан, який очолив новий уряд з 16 лютого, заявив, що Придністров’я має бути демілітаризоване і що нейтралітет не захистить країну від нападу.

Про це повідомляє Громадське з помиланням на молдовський телеканал TV8.

За його словами, Придністров’я необхідно демілітаризувати «шляхом евакуації російських військ і демілітаризації корінного населення».

«Після цього – все інше, і дуже важливою є економічна та соціальна інтеграція наших громадян, які там перебувають, але найголовніше – демілітаризація. Це залежить від кількох речей, але це колись вирішиться», – зазначив Речан.

Речан наголосив, що в Молдові триває гібридна війна, в якій росія намагається «захопити демократичні процеси» та відвернути країну від європейського курсу.

«Небезпеки зростають, але інституції здатні впоратися. Ми повинні подбати про небезпеки дестабілізації, громадського порядку, нападів на деякі інституції, гібридної війни, дезінформації, збурення тривоги в суспільстві, міжнаціональної ненависті», – зазначив Речан.

Він нагадав, що країна взяла на себе нейтралітет, але російська армія все ще перебуває в Придністровському регіоні.

«Нейтралітет – це інструмент зовнішньої політики, не більше. Він не може вас захистити, коли на вас нападають. Він діє, якщо абсолютно всі актори, щодо яких ви оголосили нейтралітет, поважають цей нейтралітет», – підкреслив очільник молдовського уряду.

У Кремлі заявили, що керівникам Молдови варто бути дуже обережними. Так речник президента РФ Пєсков прокоментував заяву молдовського прем’єра Речана про необхідність демілітаризації Придністров’я і виведення звідти російських військових, передає Політика країни.

«Росія була і є дуже відповідальною стороною в тому, що стосується придністровських справ, продовжує виконувати свою відповідну функцію. Нашим молдовським візаві хотілося б порекомендувати бути дуже обережними з подібним.

У нас і так відносини з Молдовою дуже напружені. При цьому молдовське керівництво наголошує на всьому антиросійському, теж скочується в антиросійську істерію», – заявив Пєсков і додав, що така відсутність конструктивізму навряд чи може чимось допомогти самій Молдові і шкодить двостороннім відносинам.

Нагадаємо, президентка Молдови Мая Санду 13 лютого, посилаючись на дані української розвідки, заявила, що росія планує за допомогою протестів опозиції здійснити держпереворот у Молдові та змінити владу в Кишиневі.

За її словами, план рф передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Зокрема, матеріал містить інструкції щодо правил в’їзду до Молдови для громадян росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
!? Показати IP 20 Лютого 2023 17:04
Ну і...?
Анонім Показати IP 20 Лютого 2023 18:59
Ще денацифікувати не забудьте)))
Iнкогнiто Показати IP 20 Лютого 2023 19:12
Ну ну

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus