USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Обіймала посаду заступниці міністра освіти в окупаційній адміністрації: відоме ім’я колаборантки, яку в Луцьку засудили на 7 років

23 Грудня 2023 14:42
В обласному центрі Волині судили уродженку Мелітополя, яка після окупації міста росіянами обіймала посаду першого заступника «міністра освіти і науки Запорізької області» в складі окупаційної адміністрації. Луцький міськрайонний суд заочно засудив колаборантку Вікторію Костроміну до 15 років позбавлення волі, адже справу розглядали без її присутності. Анкета зрадниці з її особистою інформацією розміщена на сайті центру «Миротворець».

У матеріалах справи йдеться про те, що після повної окупації міста Мелітополя у Запорізькій області місцева жителька Вікторія Костроміна на початку жовтня минулого року добровільно обійняла посаду «заступника директора Департаменту освіти та науки Запорізької області» в складі окупаційної адміністрації держави-агресора. А з 22 грудня вона отримала посаду першого заступника «міністра освіти і науки Запорізької області» в складі окупаційної адміністрації держави-агресора «Адміністрації Запорізької області».

«Вікторія Костроміна з іншими особами з числа представників незаконних органів окупаційної влади держави-агресора, створених на окупованій території Запорізької області, здійснювала пропаганду на цій території з метою дискредитації дій української влади, а також для подальшого встановлення окупаційної влади, штучного створення у місцевих мешканців хибних уявлень про благі наміри окупаційних військ та незворотного і стабільного існування на теренах Запорізької області влади РФ та ідей «російського світу», – йдеться у вироку суду.

Отож, Вікторія Костроміна вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність).

Читати ще: У Луцьку голова окупаційної адміністрації «ДНР» отримала 15 років тюрми. Фото

Захисник Вікторії Костроміної у судовому засіданні зазначила, що не мала можливості зв'язатися з обвинуваченою і з'ясувати в неї правову позицію щодо пред'явленого обвинувачення, оскільки будь-яких засобів зв'язку з нею немає. Останнє відоме місце проживання обвинуваченої наразі є тимчасово окупованою територією України.

Адвокат висловила думку, що докази сторони обвинувачення ґрунтуються суто на припущеннях, тож виходячи з принципів презумпції невинуватості, вона просила виправдати обвинувачену через відсутність в її діях складу кримінального правопорушення.

Однак суд не погодився з адвокатом. На переконання представників Феміди, докази доводять вину Вікторі Костроміної у колабораційній діяльності.

Свідок дала показання, що до окупації Мелітополя вона постійно жила у місті та працювала разом з Вікторією Костроміною в одному навчальному закладі. А після вторгнення Російської Федерації до України та окупації частини Запорізької області Вікторія Костроміна почала обіймати владну посаду в окупаційній адміністрації. Цю інформацію свідок бачила особисто на телеграм-каналі та інших електронних виданнях окупаційної влади. Також вона вказала, що Вікторія Костроміна добровільно обійняла посаду в окупаційній владі, адже це було помітно з поведінки останньої, її піднесеного настрою, бажання працювати на російських загарбників.

Серед інших доказів – протоколи огляду різноманітних інформаційних ресурсів, з інформації яких помітно, що Вікторія Костроміна справді обіймає посаду в окупаційній адміністрації.

Зокрема один з телеграм-каналів містить текстовий запис щодо впровадження на окупованій території освітнього процесу згідно з російськими стандартами, а також відеосюжет, де обвинувачена дає інтерв'ю, під час якого дорікає низці українських вчителів з числа місцевого населення Запорізької області в тому, що вони, на відміну від неї, не перейшли на службу окупаційній владі держави-агресора.

Врахувавши обставини справи, суд призначив Вікторії Костроміній покарання у вигляді позбавлення волі на сім років з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, органах державного управління та контролю, підприємствах та організаціях державної чи комунальної власності, або провадити освітню і виховну діяльність на п’ятнадцять років з конфіскацією всього належного на праві приватної власності майна. Покарання колаборантка відбуватиме з моменту її фактичного затримання.

Інформація про Вікторію Костроміну розміщена і на сайті центру «Миротоворець». У ній вказано, що жінка народилася 21 лютого 1984 року. Адреса колаборантки: Запорізька область, місто Мелітополь, вулиця Бронзоса, 48, квартира 26.

Окрім того, на «Миротоворці» вказані номер телефону Вікторії Костроміної та її сторінка у російській соціальній мережі:+79900031777, https://ok.ru/profile/332671409782

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 24 Грудня 2023 18:09
Потерпи трошки дитино

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus