USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Обладнанню сільського ФАПу можуть позаздрити у міських лікарнях

3 Серпня 2017 09:00
Дзвінка пісня звучить у стінах Будинку культури села Сирники Луцького району. Це у дітлахів так весело проходить закриття літнього табору.

У дорослих теж радість. Завдяки їхній небайдужості та ініціативі сільський ФАП поповнився новим сучасним обладнанням.

Про це повідомляють у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».



У Сирниках нема ні школи, ні дитсадка, ні бібліотеки. У селі залишилося лише дві установи: фельдшерсько-акушерський пункт та клуб. Люди з року в рік власними силами підтримували їхню діяльність. Тому коли депутат Княгининівської сільської ради від УКРОПу Галина Гарбарук запропонувала односельчанам взяти участь у проекті Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», люди її підтримали.


– Жителі села неодноразово говорили, що у ФАПі не можуть отримати повноцінного лікування. Він хоч і мав гарний естетичний вигляд, проте відповідного обладнання не було, – розповідає голова ініціативної групи Галина Гарбарук. – У нас, в Сирниках, люди легкі на підйом. Цей проект ще більше згуртував громаду. Ми заходили в кожну хату, хтось давав 5 гривень, хтось – 500. Хто скільки міг. Але кожен, хто долучався до проекту, робив це з відкритим серцем.

Долучилася до реалізації ініціативи людей, які дбають про своє майбутнє, й Княгининівська сільська рада, одним з пріоритетів діяльності якої є розвиток медицини.

– Ми завжди підтримуємо тих, хто хоче щось зробити, – каже Олена Твердохліб, голова Княгининівської сільської ради. – У наступному році плануємо створити на базі амбулаторії смт Рокині центр охорони здоров’я. ФАПи будуть підпорядковані безпосередньо амбулаторії. В центрі працюватимуть спеціалісти, лікарі сімейної медицини. Цю субвенцію ми залишимо в себе і почнемо розвивати медицину в громаді.



«Сучасний ФАП – крок до здорового майбутнього» – перший етап у співпраці сирничан та Фонду. Проте це далеко не перший проект у населених пунктах, що увійшли до Княгининівської ОТГ. Представник Луцької районної організації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Наталія Рубльова зазначає, що громада постійно пише різнопланові проекти. Це оснащення ФАПів, бібліотек, музею, спортивних майданчиків тощо. Готують ще один проект і жителі Сирників. Спільно з Фондом «Тільки разом» люди хочуть придбати проектор та оргтехніку в Будинок культури.

Завідувачка ФАПу села Сирники Лариса Білоус не приховує радості. За час, що жінка тут працює (а це понад двадцять років), такого поповнення обладнанням у ФАПі ще не було.



– Це електрокардіограф, за допомогою якого можна діагностувати хвороби серця. Його унікальність у тому, що діагноз відразу висвічується на табло. Раз на тиждень у нас приймає сімейний лікар. Тепер їй буде легше встановлювати діагноз. Таке обладнання повинне бути в кожному селі, – переконана пані Лариса.

Окрім електрокардіографа, придбали ще й безконтактний термометр, пульсоксиметр, інгалятори, електричні джгути, магніти, що лікують біль у суглобах, ноутбук, принтер та нові меблі.



У Сирниках проживає 580 людей. З них – 98 діток. Корінна жителька села Оксана Мицюк каже: дуже зручно, коли у селі є свій ФАП, обладнаний найнеобхіднішими апаратами. Людям не потрібно їхати у Луцьк чи районну лікарню. Це економить їхній час та кошти.



– В обласній раді ми виділяємо кошти на підтримку медицини. Але треба розуміти, що бюджет області не настільки великий, як хотілося б. Тому сьогодні Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» бере

на себе вирішення значної частини цих питань. Завдячуючи співфінансуванню з громадою та ОТГ, ми маємо успішну реалізацію чергового проекту, – резюмував голова фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді, радник голови облради Вячеслав Рубльов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus