USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Обов’язкова вакцинація в жовтій зоні: які нововведення чекають на українців і волинян зокрема

23 Листопада 2021 17:18
Міністерство охорони здоров’я анонсувало зміни, відповідно до яких зелений сертифікат вакцинації вимагатимуть у персоналу та відвідувачів закладів навіть у жовтій зоні епідемічної небезпеки. Водночас буде розширено перелік професій, представники яких підлягатимуть обов’язковим щепленням проти COVID-19.

Про це йшлося на брифінгу облдержадміністрації щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції та стану кампанії вакцинації проти COVID-19 у Волинській області.

Заступниця керівника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Тетяна Трач розповіла, що щодня на Волині госпіталізують 150-160 людей із коронавірусом. Наразі у стаціонарних відділеннях перебувають 1189 людей із коронавірусною інфекцією, зокрема 84 особи – у відділеннях інтенсивної терапії.

Вона нагадала, що з 9 грудня вступає в дію наказ МОЗ №2393 від 1 листопада 2021 року, відповідно до якого збільшується перелік професій, представники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням.

«До працівників центральних органів виконавчої влади та територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів, закладів вищої, післядипломної фахової, передвищої, професійної, загальної середньої, в тому числі спеціальної, дошкільної, позашкільної, освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу форм власності додаються працівники підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, працівники установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів, працівники підприємств, установ та організацій, включених до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів №83 від 4 березня 2015 року (це працівники «Укрпошти», «Укрзалізниці»). Тому закликаю працівників цих закладів, які ще не щепилися, не відтягувати це на останні тижні й бути свідомими», – сказала Тетяна Трач.

Також на громадському обговоренні наразі перебуває проєкт наказу МОЗ щодо внесення змін до наявного переліку професій, згідно з яким пропоновано додати до переліку працівників органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, працівників комунальних підприємств, установ і організацій.

«Цей проєкт поки перебуває на громадському обговоренні, але, думаю, він буде прийнятий і через місяць ми стикнемося з новими вимогами», – відзначила вона.

Також МОЗ готує зміни до Постанови Кабінету Міністрів про адаптивний карантин.

«Відповідно до цих змін, які, думаю, будуть прийняті Кабміном, у жовтій зоні для забезпечення роботи в карантинних умовах і для працівників, і для відвідувачів наявність зеленого сертифікату про вакцинацію є обов’язковою», – зауважила Тетяна Трач.

Читати ще: В Україні з грудня скоротять термін дії «жовтого» COVID-сертифікату із 120 до 30 днів

Як додала головний державний санітарний лікар області Наталія Янко, для продовження роботи закладу в жовтій зоні і працівники, і відвідувачі повинні будуть надати документ про повний курс вакцинації проти коронавірусу.

«Вакцинація – це не лише питання нашої життєдіяльності та роботи всіх установ, але й питання захисту свого здоров’я, своїх близьких, і від смерті, і від тяжкого перебігу хвороби», – сказала Наталія Янко.

Нагадаємо, протягом останнього тижня на Волині збільшилася кількість випадків захворювання на COVID-19 серед дітей. Хворіють і немовлята, і підлітки.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Питання Показати IP 23 Листопада 2021 18:00
Де можна вакцинуватися від серцево-судинних захворювань, адже смертність від них вражаюча (>63%, ковід біля 2%)?
Анонім до Питання Показати IP 23 Листопада 2021 19:10
юра, ти дебіл?
Просто Показати IP 23 Листопада 2021 18:42
ну якщо на початку це може й виглядало як інструмент безпеки, то з такою вже картиною - це вже явно якась зуйня.
124 Показати IP 23 Листопада 2021 19:34
асфальт кладуть справно.
Олесь до 124 Показати IP 23 Листопада 2021 20:19
На всіх уже наклали . Всі на вакцинування ідіть по свіжому асфальту.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus