USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Обвалений будинок не зноситимуть: Луцькрада вірить висновкам науковців

25 Липня 2012 18:39
Депутати Луцькради погодилися з висновками експертів Національного університету водного господарства і природокористування щодо стану обваленого будинку на Рівненській, 109.

Про це стало відомо під час 29 сесії міськради 25 липня.

Оприлюднив висновки науковців з Рівного начальник управління капітального будівництва міськради Леонід Карабан. У документі зазначені були характеристики будівельних розчинів, стан конструкцій тощо, а також пропозиції фахівців, як укріпити будівлю. Втім, зробити це не буде легко, скаржився посадовець. «Люди в квартири не пускають. Кажуть: «Знесіть будинок і надайте нам нові квартири. Але ж у висновку нічого немає про те, щоб знести будинок», ‒ висловився Карабан. Одразу ж додав, якщо в квартири не буде доступу й надалі, то доведеться замовити новий проект.

Заперечив посадовцеві депутат Богдан Шиба. З його слів, у висновку науковців й не мало бути визначення про те, чи підлягає будинок зносу, адже таке рішення нібито ухвалює виконавчий комітет міськради. Богдан Шиба також наголосив на тому, що за майже 12 мільйонів гривень виділених з держбюджету на капітальний ремонт будинку, можна було б забезпечити більшість постраждалих мешканців житлом. «Ще 5 мільйонів додати і всім би вистачило на нові квартири», ‒ заявив депутат.

Тим часом заступник міського голови Лариса Соколовська запевнила, що кошти надані згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів і можуть бути витрачені лише на капітальний ремонт багатоповерхівки, тоді як передбачення коштів на придбання квартир для цих людей – у компетенції органів місцевого самоврядування.

Крім того, посадовець додала, що виконком не зможе ухвалити рішення про знесення будинку, якщо у висновках експертів зазначено, що споруду можна в будь-який спосіб «врятувати». «В даному випадку в експертизі написано, що необхідно посилити конструкції, зробити капітальний ремонт. А якщо можливо усунути проблеми завдяки капремонту, то є відповідна Постанова Кабміну, яка передбачає, що тоді не підлягає знесенню. Бо знесення тільки тоді, коли є висновок про те, що неможливо позбутися проблем», ‒ пояснила чиновниця.

Сумніви щодо правдивості висновків експертів з Рівного висловив, зокрема, секретар міської ради Григорій Пустовіт: «Нам розказують про причини – і цемент не такий і цеглу не так клали, а що в інших стінах і інших будинках не такі матеріали були?».

«Бютівець» Юрій Корольчук висловив пропозицію замовити ще одну експертизу, адже спеціалісти з Рівного нібито могли зробити помилкові висновки. «На тому місці колись копанки були – рибу там ловили. В мене офіс поруч і він за 100 метрів від дороги, а не 30-40, як цей будинок, але коли їде автомобіль по дорозі, то на столі дрижать стакани», ‒ поділився власними спостереженнями депутат.

На завершення обговорення Карабан нагадав, що в межах капремонту обваленого будинку заплановано укріпити стіни першого і другого поверхів, відремонтувати балкони, встановити шатрову покрівлю тощо.

Депутати підтримали проект рішення з поправкою від Богдана Шиби, який запропонував доповнити текст пунктом про те, щоб виконком Луцької міськради на підставі висновків експертів з Рівного ухвалив рішення щодо технічного стану будинку.

Нагадаємо, будинок на вулиці Рівненській обвалився вранці 10 червня цього року.

Висновки експертів з Рівного щодо стану багатоповерхівки були оприлюднені 5 липня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Бухгалтер турійський Показати IP 25 Липня 2012 18:55
Якби ще той Бодя хоч 5 млн. у спадщину Романюку залишив в міському бюджеті, а то місто у боргах було, як у ріп'яхах, а боргу понад 200 млн. А тепер шибеник наш щедрим став! Лукавство це, здається мені.
Ян Показати IP 25 Липня 2012 18:59
Страшно за людей. Депутати проголосували, як змогли. Дивився сесію то були такі, що навіть коли порушували це питання деякі депутати навіть не розуміли про що говорять. В той же час розмовляли по телефонах, усміхались і т.д. Бунда Наталка теж. Як говорити про туризм -то це її цікавить, а про життя лучан -то посміхається. Співчуваю тим людям
дідо Показати IP 25 Липня 2012 19:01
Нехай жителі самі оплачують ремонт будинка. На горілку та мобільні телефони вистачає,тож знайдуть гроші на ремонт СВОГО ПРИВАТНОГО майна.
Лучанин Показати IP 25 Липня 2012 20:31
Дивився сесію. Особливо "сподобалось" як Соколовська розповідала про нестачу грошей на обслуговування ліфтів. А до чого тут бюджет міста? За ліфти люди платять гроші. Тарифи повинні були бути розраховані і на капремонт і на текучий ремонт і на зарплати ліфтерам тощо - за щомісячну плату ліфти повинні бути в ідеальному стані. А чому ж вони не працюють? Бо вигідно красти на постійних ремонтах? Це саме стосується і цього будинку. На капремонті можна накрасти скільки душі завгодно, а на квартири кошти мусять бути проплачені напряму і багато не візьмеш. Перебудова заново будинку дозволила б при сучасних технологіях мінімум на 100 років забути про всі проблеми з ним. А так буде нагадувати про себе кожен рік і будуть під статтю добудови недобудованого грошики знову тирити!
Петро Показати IP 26 Липня 2012 00:22
Во барани, не можуть вирішити питання зі зносом такої рухляді,та для обласного центру - це копійки!Зате як вміють рахувати свої копієчки.
Вінстон Показати IP 26 Липня 2012 08:18
Договоряться. Скоро і тих грошей небуде як і нових квартир.
правда Показати IP 26 Липня 2012 10:22
Ну вчепилися до Бунди,бо сміялася,що плакати має?Чи тому,що жінка все вас у ній так чіпляє. Там бути - і не сміятися не можна: досить послухати брєд Гриба,який є артист - будівельник,тобто фігляр. Або як говорять про комуналку,бо не знають як зробити,щоб ріки замість відремонтованих доріг не пливли.А чистити каналізацію не пробували,решітки знімати.Поверніть Семенюк Т.М.,то вона організує ,щоб дороги річками в дощ не ставали.
старий до правда Показати IP 26 Липня 2012 14:15
Ха- ха ха!!! ну ти і згадав! чи може сам брав участь в тих схемах, що при ній провертались
Лучанин до старий Показати IP 26 Липня 2012 15:24
Ні, то сама Семенюк коментує. Вона вже придумала як грошики на осушінні річок прибрати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus