USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Одна з електростанцій ДТЕК Ахметова загрожує енергосистемі України, – СБУ

25 Квітня 2021 22:14
В СБУ вважають, що Запорізька ТЕС, яка є частиною холдингу ДТЕК Ріната Ахметова, загрожує енергосистемі України. В компанії олігарха з позицією спецслужби не погодились.

Як передає Громадське, про це пише Ліга.Бизнес з посиланням на лист заступника очільника СБУ Сергія Андрущенка Кабінету міністрів.

Так, в СБУ вважають, що електростанція порушує закони у сфері виробництва електроенергії. Андрущенко нагадав, що протягом останніх років на цій ТЕС сталося декілька технологічних порушень, через які об’єкт частково або повністю припинив генерувати електроенергію.

В СБУ розповіли, що після останньої аварійної ситуації, яка сталася 3 лютого 2021 року, спеціальна комісія провела розслідування цього інциденту. До неї увійшли представники електростанції, Держенергонагляду та «Укренерго».

Під час розслідування виявили низку порушень із боку персоналу ТЕС, зокрема запуск енергоблоку № 2 після ремонту з порушенням правил технічної експлуатації.

Також з’ясувалося, що на електростанції використовують застаріле та неякісне технічне оснащення. В СБУ наголошують, що керівництво ТЕС хоч і формально виконує заходи, до яких закликають акти розслідувань аварії, однак на практиці жоден із них досі не довело до кінця.

У своєму листі Андрущенко закликає Кабінет міністрів розробити програму реконструкції та модернізації Запорізької ТЕС.

Позиція ДТЕК

У ДТЕК відповіли, що зі Службою безпеки не погоджуються. Там заявили, що «всі першочергові ремонти та реконструкції, які визначила комісія для ТЕС, були виконані». Водночас аргументи Андрущенка в компанії назвали односторонніми та упередженими.

Там додали, що цьогорічне аварійне відключення є наслідком короткого замикання на підстанції «Луч» Запоріжжяобленерго, однак у розслідуванні комісії цього не вказали.

Нагадаємо, 3 лютого 2021 року в містах Енергодар та Дніпрорудне Запорізької області раптово зникла електроенергія. Ймовірною причиною назвали аварію на Запорізькій тепловій електростанції. У компанії ДТЕК заявили, що Запорізька ТЕС повністю відключилася від енергосистеми через замикання на підстанції «Луч» Запоріжжяобленерго.

На підстанції спрацювала система захисту на блоках Запорізької ТЕС, що не дозволило допустити більшої аварії ㅡ на момент інциденту працювали 3 енергоблоки сумарною потужністю 750 МВт. У ДТЕК заявили, що зупинка станції призвела до короткочасного відключення світла в Енергодарі, але о 23:00 енергопостачання міста було відновлено.

Як ми писали, Антимонопольний комітет України визнав дії групи ДТЕК у складі АТ ДТЕК Західенерго та ТОВ Д.Трейдінг у торговій зоні Острів Бурштинської ТЕС у період з липня по жовтень 2019 року зловживанням монопольним становищем та наклав на компанії групи штрафи на понад 275,2 млн гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus