USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Одна ніч у Луцьку очима патрульних міліціонерів. ВІДЕО

28 Лютого 2011 15:37
Щовечора на вулицях обласного центру Волині з’являються патрулі. Їх завдання – охорона громадського порядку. Спокій лучан щоночі намагаються вберегти близько 150 патрульних. В їх робочих буднях – щоденні «розбори» з нетверезими підлітками, хуліганами, бомжами і злочинцями.
Напередодні професійного свята працівників патрульної служби міліції, яке відзначають сьогодні, 28 лютого, журналіст «ВН», озброївшись відеокамерою, напросився в один з нарядів до луцьких «пепеесників».
Лучан багато, міліції мало
Робочий день патрульного розпочинається ввечері. Близько 17:00 вони у відділку отримують зброю та інші спецзасоби.
Потім проходять обов’язковий інструктаж, на якому керівництво міськвідділу дає настанови, роздає маршрути патрулювання, розповідає про оперативну обстановку в місті та повідомляє орієнтування щодо розшукуваних злочинців.
Офіційну частину закінчено – всі на маршрути.
У Луцьку щодня на чергування заступає в середньому 150 патрульних. Серед них – солдати внутрішніх військ, працівники патрульної служби та спецпідрозділу «Беркут».
Однак, за словами заступника начальника Луцького МВ УМВС України у Волинській області Валентина Шпака, такої кількості нічних стражів – для Луцька замало.
«Луцьк збільшується, а кількість патрульних – навпаки. Потрібно, щоб міліціонерів на вулицях було більше, це допоможе ще краще боротися із вуличною злочинністю», - каже Шпак.
Крім того, на думку правоохоронця, не завадило б збільшити і кількість патрульних на автомобілях.
«Ми маємо лише два «бобіка» та три «Жигуля», на яких їздять патрульні. Звичайно, крім цього є ще група швидкого реагування, відділ державної охорони та спецпідрозділ «Беркут», але і цього буває не вистачає», - зауважив Валентин Шпак.
Агресивні? Це не про лучан!
Міліціцейський «ВАЗ» світлом фар розсікає проспект Перемоги. На годиннику – близько 19:00. За кермом інспектор патрульної служби міліції Олександр Козуля. У патрулі, окрім нього також інспектори Віктор Денисюк та Олександр Коробчук.
Денисюк - найстарший і найдосвідченіший, патрульним працює вже п'ятнадцять років.
«Нас лише двоє таких старожилів залишилося», - розповідає Денисюк.
І додає, що переважний термін роботи патрульних від року до трьох, мовляв, не всі витримують суворих умов праці.
Та це й не дивно. За будь-якої погоди міліціонер повинен вийти на свій маршрут, на якому йому зустрінеться не один правопорушник. Після цього о другій ночі повернутися до міськвідділу та відзвітуватися, потім вже спокійно йти додому.
До речі, до власних домівок правоохоронці найчастіше добираються пішки.
На думку спадають фільми про американських поліцейських, які, ризикуючи життям, мусять патрулювати негритянські квартали, втихомирювати банди неповнолітніх гангстерів зі справжніми пістолетами в руках…
Ділюся цим з міліціонерами. Ті посміхаються: за словами Олександра Коробчука Луцьк – «порівняно спокійне місто».
«От я служив на сході, то там ходити вулицями міста більш небезпечно. А лучани здебільшого спокійні і ввічливі, не такі агресивні», - каже інспектор.
Проте є і у Луцьку найбільш криміногенні райони. За словами правоохоронців, насамперед це так звані «спальні райони» - 33-й та 40-й квартали.
Причина проста – після посиденьок у барах, ресторанах і клубах усі, звісно повертаються додому. Нічна вулиця, двір будинку – звичні місця, де підігріті алкоголем лучани вчиняють бійки чи й самі стають жертвами пограбувань.
«Сімейні» візити
Перший виклик надійшов по рації: на маршрут, який займає патруль, викликають міліцію. Міліцейський «Жигуль» прямує у район Вересневе, де в одному з приватних будинків – сімейний конфлікт.
Там бачимо невтішну картину: п’яний чоловік чіпляється до своєї дружини.
«Я отримав пенсію та трохи випив, а до (киває на дружину) неї, чесно – не чіплявся», - виправдовується чоловік.
Правоохоронці швидко знаходять з сімейним дебоширом спільну мову: вже за десять хвилин чоловіка везуть до міськвідділу, а звідти – до наркодиспансеру.
Цю ніч він проведе у камері попереднього затримання, гарантують міліціонери.
«Таких викликів дуже багато. Жінка повертається з роботи, а на неї вже чекає п’яний чоловік. Звичайно, зав’язується конфлікт», - стинають плечима міліціонери. Їм така ситуація – звичайнісінька рутина
«До речі, цього чоловіка ми вже не перший раз забираємо. Думаю цього разу суд йому призначить посидіти 15 діб в камері», - розповідає ще один інспектор патрульної служби міліції Олександр Козуля.
Справді, лише за неповних чотири години правоохоронці встигли відвідати трьох «сімейних дебоширів». У кожного своя історія: батьки погані, жінка даремно чіпляється, а відтак і життя спокійного у домі немає. Звичайно, людські пристрасті щоразу підігріває алкоголь.
Все тільки починається…
Зазвичай у «пепеесників» найцікавіше та найнебезпечніше починається після дев’ятої години вечора.
«Якраз з цієї пори ми пильно стежимо за вулицями міста, адже це – «час молоді». Всі збираються у компанії, щось випивають, деякі вживають наркотики, а потім їх починає тягнути на подвиги», - розповідає інспектор, уважно розглядаючи з вікна перехожих.
Проте журналістській цікавості того дня довелося залишитися незадоволеною: «облави» підвалів, горищ і інших «злачних місць» любителів активного нічного життя закінчувалися нічим.
Та все ж патруль перевірив підвали багатоповерхівок в районі міського депо, де в так званих «бункерах» полюбляє збиратися молодь.
В одному навіть знайшли ознаки «життєдіяльності» – стіл, самовільно під’єднані до електромережі проводи з електролампочкою, лавки. В іншій кімнаті – прихований в куточку «бульбулятор» - саморобний пристрій для «економного» куріння «травки», виготовлений з пластикової пляшки.
Патрульні вирішили, що обов’язково навідаються сюди ще раз.
Прогулянка підвалом всього будинку стала не найкращою подорожжю того вечора, однак залишила після себе багато вражень. По стінах підвалу де-не-де стікала вода, під ногами валялося багато цегли та каміння, а на ній лежали старий пошматований одяг, від якого не дуже приємно пахло.
«Залишки речей свідчать про те, що тут хтось або жив, або ще прийде на нічліг», - припустив один із інспекторів.
В іншому підвалі на старому матраці, накрита подертими і смердючими покривалами, мирно спала жіночка абсолютно незрозумілого віку.
Жінка – одна з багатьох луцьких бомжів. Елемент наскільки соціально незахищений, настільки ж потенційно здатний порушувати закон. Патруль цікавить друге: «Як же ти живеш? За що їжу купуєш?», - поцікавився міліціонер.
«То пляшки здам, а ще є там одна пенсіонерка, яка мені їжу дає, коли їй щось допоможу», - розповіла жінка та щільніше закуталася у старі пошарпані одіяла.
Віктор Денисюк розповів, що вони постійно перевіряють таких людей, бо є велика ймовірність того, що безхатченки займатимуться дрібними крадіжками.
Після підвалів ми разом із патрульними попрямували до помешкань неблагополучних сімей. Люди живуть у купі бруду, без світла, в абсолютних антисанітарних умовах, а в їхніх домівках відчувається свіжий запах алкоголю.
Це – профілактичні візити, пояснюють міліціонери.
Закінчується патрулювання поверненням до міськвідділу, де на правоохоронців чекають рапорти про зроблену роботу.
Наступного дня їм знову роздадуть нові завдання, з якими вони підуть на знайомі маршрути…
* * *
А роботи патрульним міліції вистачатиме завжди, адже лише протягом минулого року у Луцьку було зареєстровано 3300 злочинів, з яких 24 – це розбійні напади, 144 – грабежі, 115 – хуліганства. Крім того, у громадських місцях обласного центру у 2010 році було скоєно 386 злочинів, а на вулицях міста – 139.
Ірина НОВОСАД
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
2 Показати IP 28 Лютого 2011 16:09
респект вн
Анатолій Котлюк Показати IP 28 Лютого 2011 16:23
круте... те що й потрібно. цікавий і завжди актуальний матеріал
Анатолій Котлюк Показати IP 28 Лютого 2011 16:42
так на відео Шпак сказав що 80 міліціонерів працює а в тексті пише 150
Ірина Новосад Показати IP 28 Лютого 2011 16:53
80 - це працівники власне патрульної служби міліції, але на нічні патрулювання залучаються і внутрішні війська, і спецпідрозділ "Беркут"! от і виходить, що всього патрульних стільки (про них і говорить Шпак), а загалом міліціонерів більше в середньому 150 людей.
Любі свині Показати IP 28 Лютого 2011 17:30
да звісно патрульних ви не побачите на вулицях: ви їх побачите чергуючими в кабаках, наприклад - "Червоний бик", "Наталка" і т.д. "Беркута" чергують в крутіших притонах. Ср...ти вони хотіли на патрулювання - адже в кабаку тепло і на шаріка дадуть випити. А там і пяненького можна підкараулити - мобілу чи гаманець ломанути.А по общагам скільки сидить мєнтів! Так що є над чим подумати. Р,С, Доречі, кабакі їм бабло платять і долю шефам несуть...
kamil Показати IP 28 Лютого 2011 17:41
хлопці молодці. але сцикуни. чого на красне і мкс майже ніколи нема нарядів?)
Європа Показати IP 1 Березня 2011 00:18
Бомжів жалко! A.C.A.B.
Бомж Показати IP 1 Березня 2011 08:05
Іра Новосад - молодець! Грамотно, актуально. Тільки бомжами не треба називати. Під таким "кодом" в великих містах ходять доктори наук, лікарі, інженери і навіть журналісти (найрозумніша частина суспільства, яка всім може носа втерти). "Від тюрми і від суми...". Так написано на долі людини.
Юлія Показати IP 1 Березня 2011 15:56
БОМЖ - абревіатура радянського періоду - "без определенного места жительства". Українською правдивіше - "безхатченки". На жаль, вони є. Дуже часто - просто нещасні люди...
Воїн Аллаха Показати IP 1 Березня 2011 16:42
Хах.. на початку відео побачив 6 ППСників яким особисто або при мені давали "на лапу" ))) А навідео такі порядочні шо дальше некуда)))
затриманий Показати IP 2 Березня 2011 11:00
Колись, 8 років тому, приняли мене беркути, поки їхав на грибоєдова то там вже лежала написана заява на мене - порушення громадського порядку та опір при затриманні (хоча насправді нічого такого не було), щоб відмазатись довелось провести ніч у міськвідділі та заплатити благодійний внесок (150 грн, при моїй зарплаті 500 грн у 2003 р), справедливості жодної я так і не добився, добре що хоч не били після і під час затримання...
666 Показати IP 2 Березня 2011 11:42
Ірина молодець, матеріал виклала доступно. але дуже ти їх тут розцяцькувала. Не такі ці пепееснікі млять і добрі, козли вони. З не винного зроблять виноватого і на оборот. Тільки покажи що в тебе є гроші їм на лапу дати, зразу мова йде по другому і такі милі рила строять що а ж плюнути хочеться. Думаю хто мав з ними справу, поймуть мене.
Ірина Новосад Показати IP 2 Березня 2011 16:14
Самі розумієте, щоб такі факти викрити, то треба з прихованою камерою ходити))) При живому журналістові вони не посміють себе так поводити! Можливо, й трохи ідеалізовано, але того вечора все так і було! Та й люди бувають різні! не треба всіх під одну планку!
ааааа Показати IP 4 Березня 2011 16:20
ніхто нікого так просто не" принімає" значить було за що,і не роби зсебе такого святого що ти такий п....й хлопчик. Затриманому.
саша Показати IP 4 Березня 2011 16:30
якщо ти лох то тебе хто хоч може розвести,а тільки ППСники.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus