USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

Одне із семи чудес Волині має шанс зникнути. ВІДЕО

26 Січня 2009 10:01
Минулого року Свято-Миколаївський чоловічий монастир у Жидичині офіційно визнали одним із семи чудес Волині. На жаль, окрім популяризації пам’ятки архітектури, конкурс не мав жодних практичних наслідків, – 26 січня інформують «Волинські Новини».
 
Свято-Миколаївському чоловічому монастирю, що у Жидичині, – приблизно тисяча літ. А перша літописна згадка про святиню датована 1227 роком, коли молитися перед образом святого Миколая сюди приїздив сам Данило Галицький.
 
До наших днів від монастиря збереглися дві кам’яні будівлі, зведені у 1723 році: Палац Митрополита (де тепер діє Свято-Миколаївський чоловічий монастир УПЦ КП) і церква Святого Миколая ( належить громаді Української Православної церкви).
 
У 1990-му на стіні Палацу Митрополита з’явилася вивіска «Пам’ятник історії та культури». Однак до 2003-го стан напівзруйнованої святині нікого особливо не хвилював. Хтозна, що залишилося б від Свято-Миколаївського чоловічого монастиря у Жидичині, якби 5 років тому тут не відродилося чернече життя.
 
Ченці, які взялися за відродження монастиря, підвели сюди електропостачання, газо- і водопроводи, облаштували подвір’я, келії. А фасад будівлі й досі «дише на ладан». Рятувати його ченці не беруться, бо на це у них не має коштів, технічних можливостей і навіть дозволу. Таким чином «з року у рік від прикметних особливостей стилів українського бароко і класицизму, втіленням яких є Палац Митрополита, залишаються самі руїни», – каже намісник Жидичинського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря ієромонах Костянтин.
 
Минулого року Свято-Миколаївський чоловічий монастир у Жидичині офіційно визнали одним із семи чудес Волині. На жаль, окрім популяризації пам’ятки архітектури, конкурс не мав ніяких практичних наслідків.
Проблеми із реставрацією виникають через звичайну формальність. Цей монастир має статус пам’ятки національного значення. Тож і дбати про його добробут повинна держава.
 
На рівні області нарешті зрозуміли, що допомоги від держави не дочекатися і виділили з бюджету краю 50 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію для реставрації монастиря. Це дасть можливість подати до столиці заявку, аби там не забули передбачити у держбюджеті на наступний рік  на цю потребу мільйон 200 тисяч гривень, – повідомив головний спеціаліст із питань охорони й реставрації пам’яток історії управління містобудування та архітектури Волинської облдержадміністрації Петро Троневич.
 
Такими обіцянками церква особливо не зачаровується. Керуючий Волинською єпархіює УПЦ КП єпископ Михаїл каже, що надію треба покладати не на чиновників, а на Божу ласку.
 
Довідково:
 
Історія монастиря тісно пов’язана з іменами багатьох відомих особистостей. Серед них і син Богдана Хмельницького Юрій. Він побував у Жидичинській святині вже після того, як постригся у монахи.
 
Подейкують, що у давнину від монастиря аж до Луцького замку вели підземні ходи. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus