USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Одні з найстаріших на Волині: у селі біля Луцька лікують унікальні старовікові липи

4 Травня 2023 09:07
На території Луцької міської територіальної громади є 36 природно-заповідних територій та об’єктів з різним статусом заповідності та відомчим підпорядкуванням. У відданні Луцької міської ради перебуває 13 з них.

Про це повідомили у відділі екології міськради.

У селі Іванчиці розміщені унікальні старовікові дерева, ботанічні пам’ятки природи – липи звичайні, вік яких сягає орієнтовно 350 та 250 років. Ці дерева – одні з найстаріших на Волині.

Під Іванчицівською липою, якщо вірити переказам, відпочивав сам Богдан Хмельницький. А ще колись давно у цих місцях жив та працював ірландський парко-будівничий Діонісій Міклер. У селі Іванчиці був закладений ним прекрасний парк у стилі «ампір», і 350 річна липа – єдине нагадування про це витончене творіння паркової архітектури. Яка і сьогодні є надзвичайно унікальним природним та цікавим туристичним об’єктом.
На жаль, протягом тривалого періоду існування дерева відчули не завжди позитивний вплив людини – у стовбурах утворились численні дупла, розломи, були і підпали. Крони дерев уражені омелою, грибами чагами, які сприяють швидкому відмиранню дерева. Без професійного догляду тривалість існування цих пам’яток природи була би значно обмежена. Через брак ресурсів та фахівців з догляду за такими старовіковими деревами сільські громади дуже рідко доглядали за ботанічними пам’ятками належним чином.
Тому після об’єднання громади значна увага приділяється збереженню та відновленню природного ресурсу та надбання, зокрема старовікових дерев, які мають виняткову природну цінність.
Для проведення лікувальних та оздоровлювальних робіт цих дерев екологи Луцької міської ради запросили високопрофесійного фахівця з арбористики із Києва Володимира Леоненка, який має чималий досвід по догляду, лікуванню реанімуванню старовікових дерев у багатьох містах України, київських ботанічних садах.
Роботи розпочали 2 травня з лікування гілок від омели з максимальним збереженням периферії крони на Іванчицівській липі. Комплексне впорядкування дерев передбачає ще такі види робіт, як-от лікування порожнин, санітарну та проріджувальну стрижку ярусів гілок, операційне видалення зламаних скелетних гілок, впорядкування анатомічно ненадійних гілок, видалення злоякісних пеньків, узгодження крон дерев між собою, обробка ран високоякісними мастиками. Роботи будуть проведені в кілька етапів.
Під час виконання робіт та перебування в Луцьку професійного столичного арбориста Володимира Леоненка буде проведено навчальний тренінг для працівників комунальних підприємств, які здійснюють у громаді роботи по догляду за деревами з метою підвищення фахового рівня наших працівників та обміну передовим досвідом, а також відкриту дискусію щодо проведення формувальної обрізки дерев у громаді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Не смішіть людей ! Показати IP 4 Травня 2023 09:37
Шо, блін, тільки старе і криве дерево - то під ним обов'язково відпочивав Богдан Хмельницький ! Та в той час то дерево було таке, як пужално від батога !
олег Показати IP 4 Травня 2023 14:31
ліс між Озденіжем та Іванчицями вирубаний повністю - сотні двохсотлітніх дубів, рубають і літом і зимою і весною і осінню, лісовози під наглядом лісівників возять його і вдень і вночі, і всім начхати бо рука руку миє, зате спасем одну липу і пропіаримся, це просто сміх та сором

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus