USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

«Якщо треба буде народжувати, приїду до Луцька»: активістки Жіночого руху «ЗА Майбутнє» відвідали перинатальний центр

29 Березня 2021 15:27
26-27 березня у Луцьку в рамках програми з обміну досвідом, яку було організовано з ініціативи лідера партії «ЗА Майбутнє» Ігоря Палиці, перебувала делегація активісток Жіночого руху «ЗА Майбутнє», депутатів та представників місцевих рад Волинської, Тернопільської, Харківської, Одеської, Чернігівської та Вінницької областей.

Упродовж двох днів гості мали нагоду ознайомитися з роботою двох надпотужних медичних закладів Волині: Центру реабілітації учасників бойових дій та перинатального центру.

Зокрема 27 березня учасники інтенсиву відвідали обласний перинатальний центр, що входить до складу Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства.

Під час екскурсії медичним закладом, яку провела його очільниця Ірина Горавська, гості ознайомилися з тим, як працює реєстратура відкритого типу, оглянули кабінети поліклінічного відділення і були вражені надсучасним рівнем обслуговування пацієнтів та апаратури.
Ірина Іванівна розповіла про історію створення перинатального центру, про те, як вдалося подолати труднощі, що виникали в процесі організації роботи, про взаємодію з НСЗУ, а також про перші серйозні здобутки.

Ірина Горавська зазначила, що тільки завдяки сприянню Ігоря Палиці у довгобуд, перший камінь в який було закладено ще 2001 року, вдалося вдихнути життя й запустити будівництво, а в липні 2019 року відбулося таке довгоочікуване відкриття перинатального центру. Вона також додала, що неоціненну підтримку закладу надавав і надає Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».
Генеральна директорка медустанови наголосила на тому, що майбутнє – саме за такими об’єднаннями, яке вдалося створити на Волині – Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства, адже завдяки цьому реально забезпечити безперервність надання послуги, маршрут супроводу дитини від народження й до 18 років.

Також Ірина Горавська розповіла, що завдяки сприянню Ігоря Палиці та обласної ради для лікарів перинатального центру вже було виділено п’ять квартир. А незабаром у закладі запрацює унікальна модульна лабораторія.
Очільниця закладу додала, що у планах – облаштування лактаційного центру, на який наразі є запит серед пацієнток, відкриття відділення допоміжних репродуктивних технологій, Центру дитячої стоматології, створення call-центру. Також тут планують запровадити таку послугу, як онкопрофогляди, а це – додаткове джерело прибутку.
Про роботу перинатального центру присутнім детально розповів медичний директор Роман Савка. А дитячий нейрохірург Михайло Ловга зупинився на презентації роботи нейрохірургічного відділення Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства та розповів, які операції тут проводять діткам різного віку, навіть новонародженим. До слова, в об’єднанні планують всерйоз розвивати медицину і хірургію плоду, адже мають для цього і ресурс, і потенціал. А проведення внутріутробних операцій – це шанс зменшити кількість новонароджених з вадами розвитку.
По тому для учасників інтенсиву провели екскурсії відділенням патології вагітності, анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених, анестезіології та інтенсивної терапії для жінок, пологовим відділенням з 11 сучасними пологовими залами та двома акушерськими операційними.
«Побачивши це все, колеги вирішили, що не хочуть їхати з Луцька, – поділилася враженнями лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова. – А це свідчить про те, що ваше місто не тільки гостинне, а й комфортне та сучасне, людиноорієнтоване, кожна послуга продумана до дрібниць. У перинатальному центрі ми побачили, що окрім народження дитини, тут доступний широкий спектр послуг висококласних фахівців, що в цьому медичному об’єднанні дитину супроводжують від народження до повноліття. Я переконана, що все це – заслуга команди та нашого лідера Ігоря Палиці».
З її слів, за два дні перебування в Луцьку активістки Жіночого руху «ЗА Майбутнє» мали змогу побачити справжній європейський рівень надання медичних послуг.

«Я бажаю кожному місту, щоб у них були такі керівники, як свого часу Ігор Палиця у Волинській області, – зазначила Ірина Суслова. – Тільки тоді, можливо, ми не побачимо різниці між Волинню й іншими областями. Ми просто вражені тим, які дива тут творять, як виходжують діток, які за інших умов не мали б шансу на повноцінне життя. Я пишаюся тим, що ми працюємо з такою командою. Надалі ми формуватимемо великі делегації керівників та працівників пологових будинків, керівників областей, аби вони їхали переймати досвід до Луцька. Інші міста мають брати з вас приклад у роботі, в тому, як треба формувати команду. Оце і є справжній патріотизм – не просто вдягнути вишиванку й виголошувати гасла, а взяти і зробити».
Читати ще: «Не потрібно їхати до Європи, щоб перейняти найкращий досвід. По нього варто їхати до Луцька», – лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова

«Я як педіатр щиро радію, що жителі Волинської області мають благословення у вигляді такого медичного об’єднання. Браво керівництву міста, області, ідейним натхненникам, їхньому рівню дипломатичності й таланту вести перемовини, – захоплено прокоментувала лікар, психолог-психотерапевт, асистент кафедри медицини катастроф і військової медицини ВНМУ ім. Пирогова Олена Гончар. – Результатом цього всього є врятовані душі й маленькі життя, сім’ї. Ми живемо й прогресуємо, коли народжуються наші дітки. Це дуже круто. Це надбагато. Як лікар я розумію, який потенціал в цього центру. Проведено величезну роботу. Тут фундаментальна лікарська база. Спеціалісти горять роботою, усі підтримують одне одного, керівництво закладу надихає колег до розвитку. Тут ми на власні очі побачили, що таке справжня командна робота».
З її слів, відчутно, що кожна мама має тут довіру до спеціалістів на кожному етапі.

«Це направду будинок щастя, – додала пані Олена. – Дуже хочеться, щоб в максимальній кількості обласних центрів України були хоч приблизно такі заклади. Мені вже кортить поділитися з керівниками Вінницької області тим, що тут побачила, аби й вони надихнулися прикладом Волині. Коли чесно, я в розмові з колегами так і сказала: якщо мені колись треба буде народжувати, я приїду до Луцька. Ми, лікарі, – люди, які постійно у всьому сумніваються. А сюди я приїхала б народжувати без усіляких сумнівів».
Лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова пообіцяла надавати перинатальному центру та його колективу усю потрібну допомогу в реалізації їхніх планів та проєктів, зокрема й у пошуку коштів на їх фінансування.
Лідер партії «ЗА МАЙБУТНЄ», народний депутат України Ігор Палиця переконаний: обмін досвідом важливий для розвитку громад.

«На Волині завершився дводенний інтенсив з обміну досвідом для представників громад із різних областей України. Першого дня учасники ознайомилися з роботою Луцького центру реабілітації учасників бойових дій, другого – Волинського перинатального центру. Я особисто дуже пишаюся командою, яка працювала зі мною у Волинській обласній раді у 2015-2019 роках і змогла довести ці проєкти до кінця. Бо потреба у цих закладах стояла дуже гостро, – зазначив Ігор Петрович. – Сьогодні центр реабілітації щодня відвідують понад 150 людей, і не тільки воїни АТО, а й пацієнти з хворобами опорно-рухового апарату, неврології, серця. Крім того, розпочинається реабілітація дітей з інвалідністю. Перинатальний центр приймає більш як три тисячі пологів на рік, і це тільки початок. Бо центр розрахований на шість тисяч пологів на рік. Щодня його поліклініку відвідує до 200 жінок. Тут супроводжують навіть ускладнену вагітність і рятують новонароджених з екстремально низькою вагою».
З його слів, у тому, що такі заклади потрібні в інших областях України, немає сумніву.

«Дякую Жіночому руху «ЗА Майбутнє» та його лідерці Ірині Сусловій за ідею та організацію інтенсиву з обміну досвідом для місцевих депутатів, – додав Ігор Палиця. – Упевнений, що це піде на користь усім – і депутатам, і громадам, які вони представляють. У підсумку хочу сказати, що нам потрібно проводити більше таких заходів, щоб депутати місцевих рад ділилися досвідом успішних медичних, соціальних та інфраструктурних проєктів. Адже розвиток України залежить від успіху кожної громади».

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus