USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Окремі ресторани та посилена охорона: як українці і росіяни уживаються на курортах Єгипту і Туреччини

21 Березня 2022 23:43
На курортах Єгипту залишаються тисячі українців та росіян, які застрягли у готелях після вторгнення РФ в Україну. А дехто залишився перечекати війну та кризу.

У мережі вже пишуть про масові бійки між росіянами та українцями в готелях, а також про те, що готелі намагаються якось розділити громадян двох країн, щоб вони якнайменше перетиналися один з одним.

«Страна» дізналася, як уживаються росіяни та українці в Єгипті та як готуються до сезону в Туреччині, де вони теж довгі роки відпочивали разом.

«Бажано розселяти їх подалі»

Після вторгнення Росії в Україну єгипетським готельєрам рекомендували розділяти росіян та українців.

«Бути обережними у разі, якщо російські та українські туристи знаходяться разом в одному готелі – бажано розселяти їх подалі», – повідомив в офіційній заяві Ахмед Аль-Шейх, голова відділу туризму та готелів на Південному Синаї.

Він також додав, що Єгипет готовий приймати та розміщувати туристів, які не можуть вилетіти у зв’язку з проблемами авіасполучення, як у Росії, так і в Україні. І закликав готельєрів «добре приймати та розміщувати» таких туристів. Але одночасно подбати і про безпеку – як туристів, так і оточуючих.

Як пише New York Times, в одному з п’ятизіркових готелів Шарм-Ель-Шейха персоналу довелося вмовляти українських та російських туристів харчуватися в різних ресторанах, щоб уникнути конфліктів.

Але перестрахуватися не завжди виходить. Як розповіли виданню місцеві туроператори, не обійшлося без бійок – в один з готелів довелося викликати поліцію, щоб розняти росіянина і українку, які мало не побилися. Одного з них перевели до іншого готелю.

Одна із співробітниць єгипетського готелю родом з України у своєму Instagram попросила українців перестати «пиз.ти» росіян, щоб не нариватися на проблеми із законом і не ламати меблі, за які доведеться платити.
Втім, «мордобої» залишаються поодинокими випадки. Загалом ситуація на курортах Червоного моря хоч і напружена, але без рукоприкладства, розповіли готельєри з Єгипту.

«Якщо і трапляються інциденти, то здебільшого між туристами напідпитку. А так українці та росіяни намагаються або не помічати один одного, або просто не вступати в дискусії. Спокійно їдять разом у ресторанах. Хоча деякі й матюкаються в бік один одного, але обходиться без сутичок», – розповів менеджер «п’ятірки» із Шарм-Ель-Шейха Хафез Кесба.

«З одного боку танцюють росіяни, з іншого – українці»

Ашраф Шериф, менеджер з продажу мережі готелів Red Sea Hotels у Шармі та Хургаді у бесіді з New York Times також зауважив, що навіть після вторгнення бари та клуби залишаються переповненими: з одного боку танцюють росіяни, з іншого – українці, які вимушено затрималися на відпочинку.

За даними посольства України в Єгипті, на момент вторгнення Росії в Україну близько 11 тисяч українців перебували у Шармі та ще 9 тисяч у Хургаді. З того часу ці цифри скоротилися, оскільки Єгипет координував евакуаційні рейси до Європи. Число росіян, які застрягли в Єгипті, за неофіційними даними, обчислювалися десятками тисяч.

Частина українців та росіян залишаються в Єгипті. Місцевий уряд наказав готелям на Червоному морі безкоштовно продовжувати перебування українських гостей, а дорожчим курортам пропонувати спеціальні ціни або трансфер у дешевше житло. Щоправда, в готелях, які вже сильно постраждали від пандемії, це вважали ударом, оскільки уряд пообіцяв компенсацію лише 10 доларів за українського гостя за ніч.

«Якщо ви поговорите з єгиптянами, то побачите, що вони сумніші, ніж самі українці. Тому що в цьому місті є лише туризм», – сказав New York Times Шериф.

Російські туристи в Шармі заявили, що вони залежать від своїх туроператорів в оплаті їхнього відпочинку та організації транспорту додому тепер, коли прямі рейси до Росії призупинені, а їхні кредитні картки перестали діяти.

Деякі мандрівники з обох країн хочуть залишитися в Єгипті на триваліший термін – перечекати важких часів.

«На курортах по всьому Шарму гості можуть знайти меню, вивіски та заходи російською мовою, якою також говорять багато українців. У номерах по телевізору в основному російські та українські канали. Ще два тижні тому українські канали почали показувати, як російські війська руйнують українські міста і обстрілюють мирних жителів, які втікають, а російські канали почали стверджувати, що війни не було зовсім... Є росіяни, які не вірять підтримуваній Кремлем пропаганді, яку вони бачать по державному телебаченню. 30-річний Майк, який працює у московській фармацевтичній компанії, розповів, що група українських туристів, з якою він зустрівся біля столів для настільного тенісу, дістала свої телефони, щоб показати йому фотографії кривавої бійні. «Я нічого не говорив. У мене не було слів, щоб це пояснити, – сказав він. – Я просто обійняв їх», – пише New York Times.

Чого чекати у Туреччині

У Туреччині також готуються до відкриття сезону з урахуванням нових обставин.

«У готелях посилюють охорону, а далі дивитимуться за ситуацією. Якщо буде дуже напружено, спробують розсаджувати українців та росіян у різні зали ресторану. Але на практиці розділити гостей непросто. Ресторани, пляжі, анімація – це спільні зони відпочинку, і хто стежитиме за поділом, не ясно. Залишається тільки сподіватися, що бійок не буде. До війни українці та росіяни уживалися мирно, навіть разом співали в караоке, разом їздили на екскурсії. Тепер гіди намагатимуться не саджати їх в один автобус. Також можливе зростання попиту на «готелі без росіян» (така опція для українських туристів з’явилася кілька років тому)», – поділився Серкан Тунджа, співробітник туроператора з Анталії.

До речі, в Анталії, де цілий рік живе чимало росіян та українців, вже стався інцидент – матрьошок із місцевого парку в районі Коньялти облили червоною фарбою, ніби з кров’ю з рота (ляльки з’явилися кілька років тому на честь російсько-турецької дружби). Матрьошок відмили, а місцева влада пригрозила депортацією за розпалювання національної ворожнечі.
Тим часом усі ці запобіжні заходи цього року можуть особливо і не знадобитися. Турецькі експерти пророкують скасування бронювань та відтік як росіян (які не зможуть приїхати через подорожчання турів у рублях через девальвацію, плюс санкції, які вдарили по авіаперевізниках), так і українців (яким буде не до відпочинку через війну, зупинки авіасполучення та відсутності грошей).

Минулого року на турецьких пляжах відпочило майже 5 мільйонів росіян та понад мільйон українців.

«Минулого року в Анталію приїхало 9 мільйонів туристів. 57% з них – з російського, українського та білоруського ринків. Ми передбачаємо, що вплив цієї кризи на туризм в Анталії буде дуже серйозним», – вважає головний менеджер готелю Pinebeach Анна Йігіт.

Влада Туреччини сподівалася, що цього року туризм повернеться до доковідних прибутків, тепер прогнози песимістичні.

Як вважає частина місцевих експертів, цього року залишається надія лише на туристів з Європи (яких однак набагато менше, ніж з Росії та України).

«Давайте забудемо про ринки Росії та України: сподіваюся, я помиляюся, але, на жаль, очевидно, що ця ситуація йде до гіршого. Українці переживають великі руйнування, росіяни теж переживуть важкі економічні часи», – заявив Рамазан Бінгель, президент All Restaurants and Tourism Association.

«Руху туристів ми не побачимо до жовтня-листопада. Російський ринок залежатиме від стану економіки та купівельної спроможності населення», – спрогнозував президент Асоціації малих готельєрів Ертан Устаоглу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus