USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Окупанти завдали збитків природі України майже на 1 трильйон гривень

2 Вересня 2022 14:58
Експерти визначили збитки від забруднення атмосферного повітря, земель та води внаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

Орієнтовна сума шкоди, яку російські окупанти завдали довкіллю України, становить понад 962 млрд грн. Лише шкода від викидів забруднювальних речовин у повітря сягає 823 млрд грн, повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Шкода ґрунтам та землям перевищує понад 138 млрд грн, а шкода рослинному світу та лісам орієнтовно становить 183,2 млрд грн.

"Внаслідок повномасштабного вторгнення росіян постраждала майже третина всього лісового фонду України. В рази зросла кількість лісових пожеж", – розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Минулого року в Україні сталася лише одна велика пожежа на площі у понад 5 га. Цьогоріч таких уже понад 100.

"20% природоохоронних територій уражені війною. В зоні ризику – 2,9 млн га територій Смарагдової мережі та 17 Рамсарських об’єктів площею більше 600 тисяч га", – констатував міністр.

Також росіяни окупували 8 українських заповідників і 12 національних природних парків.

"РФ показала, що таке життя під окупацією. Практично 80% території нацпарку "Святі гори" знищено. У травні Кінбурнська коса цілий тиждень горіла через бойові дії. Там горіли реліктові ліси. В окупованій "Асканії Новій" наразі гуманітарна криза. І цей перелік можна продовжувати", – додав Стрілець.

Загалом команда Міндовкілля встановила понад 2 тисячі фактів шкоди навколишньому середовищу за пів року війни.

"Ще будуть окремі методики та розрахунки по збитках українським лісам, Чорному та Азовському морям, надрам, природно-заповідному фонду тощо", – додав міністр.

У міністерстві обіцяють продовжувати обрахунок збитків природі від російської агресії.

"Ми чітко розуміємо, що це важливо для формування судових позовів проти Росії та для отримання українським народом компенсації за шкоду довкіллю", – наголошує Руслан Стрілець.

Нагадаємо, нещодавно повідомляли про те, що російська агресія завдала природі України збитків на майже 400 млрд грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бенксі Показати IP 2 Вересня 2022 16:52
Глобальне потепління

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus