USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Окупація українських територій: наслідки для Ощадбанку

29 Березня 2015 12:54
Попри те, що щоденний відтік депозитів внаслідок анексії Криму та бойових дій на сході ще нещодавно становив до 250 мільйонів гривень, Ощадбанк зміг відновити ресурсну базу.

Яким чином банку вдалося подолати наслідки втрати анексованого Росією Криму та територій проведення АТО, пояснив голова правління банку Андрій Пишний.

Про це йшлося під час засідання фінансового прес-клубу 27 березня у Києві.

З його слів, система втрачала приблизно 250 мільйонів гривень щодня внаслідок відтоку депозитів через окупований Крим та бойові дії на сході. Протягом першого півріччя минулого року банк різко втрачав депозити, а у другому – відновлював ресурсну базу, що дало можливість банку вийти за підсумками 2014 року на показник втрати ресурсної бази на 8% при середньому показнику по банківській системі 14%. Частка переукладених в банку депозитних договорів становила не більше 55% у мирні часи, а тепер, попри війну та загальну недовіру до банківської системи - 71%. Майже 12% активних клієнтів корпоративного сектора позбавили банк АТО і анексія Криму. Втрати були неймовірними, але загалом згідно з підсумками минулого року приріст за цим сегментом становив майже 17 мільярдів гривень.



Андрій Пишний повідомив, що банк звернувся до судової системи за стягненням заборгованості за корпоративним кредитним портфелем, який втрачено в Автономній Республіці Крим, і суди виносять рішення на користь Ощадбанку. Стосовно кредитного портфелю в зоні проведення АТО, в Донецькому обласному управлінні він становить приблизно 1,5 мільярда гривень, у Луганському – понад 400 мільйонів. Загалом кредитний портфель, який господарськими зв’язками пов'язаний з зоною АТО, становить близько 6 мільярдів гривень. У цих регіонах є позичальники, підприємства яких зупинені, проте вони завдяки іншому бізнесу продовжують сплачувати кредити.

«Ми входимо у їхню ситуацію, а вони - в нашу, тому рівень проблемної заборгованості там нижчий, ніж очікували», - зазначив Андрій Пишний.

З його слів, не всі позичальники скористалися форс-мажорними обставинами, які мають місце в регіоні АТО.

Уряд, виконавши своє зобов’язання як власник, докапіталізував Ощадбанк з метою компенсації втрат, які були понесені після анексії Криму, на 11,6 мільярда гривень. Рентабельність капіталу банк забезпечив на рівні 1,5%.

Окрім цього, зі слів голови правління, Ощадбанк виконав перенесення всіх інформаційних сервісів та баз даних з 12 регіонів зі збереженням безперебійної роботи мережі відділень в зоні проведення АТО. Під час початку активної фази бойових дій всі бази даних перенесли з території під ударами на територію прифронтової зони.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Штефан, Луцьк Показати IP 29 Березня 2015 13:27
дивокуватий якийсь той пишний
Петро Показати IP 29 Березня 2015 15:17
Він просто втратив слух...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus